Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
mám 15 letou dceru se kterou řešíme nedostatek zájmu a motivace. Celé roky zkoušíme různé koníčky, ale absolutně nic jí nebaví a u ničeho nevydrží.
I se školou celé roky válčíme. Má ADHD, tak má studijní problémy, což jí naprosto demotivuje k jakékoliv snaze.
Vůbec nevím už co si s ní počít. Zkoušeli jsme tresty, odměny, domlouvání, vysvětlování… přesto její přístup především k zodpovědnosti ve škole je ![]()
Má velmi nízké sebevědomí, všechno jí rozhodí, špatně se zapojuje do kolektivu.
Myslíte, že by pomohl psycholog? Máte případně nějaké zkušenosti a doporučení? (V Praze)
Budu ráda za každou zkušenost a radu.
Děkuji
J.
Ahoj, ciste intuitivne…pokud ma problemy ve skole, tak bych ji rozhodne nenutila do nejakych dalsich zavazku a konicku, zejmena ne do tech, kde musi dite prokazat nejakou cilevedomowt, vykon, prekonani sebe sama…
Ale podporila bych ji v jakekoliv aktivite, klidne doma, u ktere se zasoustredi a zklidni. Tj.ne v socialnich sitich, ale v necem realnem.
Proc vlastne trvas na mimoskolni organizovane aktivite?
@FlorenceF Jenkins já na ní netrvám, jen jsem chtěla, aby právě mohla najít něco v čem bude dobrá a to jí povzbudí… to už jsem vzdala
Teď jí čekají taneční, tak třeba tam… a když ne, tak alespoň bude mít základ
řeším to spíš kvůli té škole. Jak v ní probudit nějaký pud sebezáchovy. Já jí do hlavy to učení sama nenatlačím. Musí sama chtít a prostě překonávat tu nechuť a obavy.
@Jahudka84 no jelikož je jí 15 a doposud se ti to nepodařilo, což takhle se smířit s tím, že je dcera taková, jaká je - nemusí být každý jedničkář a vystudovat vš,
tak půjde dcera na učňák, no a co?
důležité je, aby byla ona spokojená - každý na vysoké cíle není a ani na to nemá
@stinga mě o 1 opravdu nejde, ale rupla mi v pololetí z matiky (a málem nejen z ní) a hrozí, že jí ani na ten učňák nedostanu a to už jako problém vidím. Nevím z čeho soudíš, že jsem na vysoké cíle. Dostane pochvalu i za 4, protože to v jejím případě je vlastně ještě dobrá známka. Chci jen aby měla nějakou školu a pokud se podaří, tak i maturitu, když si bude chtít udělat nástavbu. Rozhodně nemám ambice, aby byla jedničkářka a vysokoškolačka. To mi je ukradené.
@Jahudka84 píše:
@stinga mě o 1 opravdu nejde, ale rupla mi v pololetí z matiky (a málem nejen z ní) a hrozí, že jí ani na ten učňák nedostanu a to už jako problém vidím. Nevím z čeho soudíš, že jsem na vysoké cíle. Dostane pochvalu i za 4, protože to v jejím případě je vlastně ještě dobrá známka. Chci jen aby měla nějakou školu a pokud se podaří, tak i maturitu, když si bude chtít udělat nástavbu. Rozhodně nemám ambice, aby byla jedničkářka a vysokoškolačka. To mi je ukradené.
Vzhledem k té matice budete rádi, když ten učňák dodělá. Maturita je fakt hudba vzdálené budoucnosti…
@Jahudka84 no na maturitu očividně nemá, takže v jejím případě je to „vysoký cíl“, byla bych ráda být tebou, když se vyučí - výučák snad udělá každý, a maturitu může pak zkusit, když ji neudělá, budeš aspoň vyučená,
když v pololetí propadla, tak ji na střední školu s maturitou ani nevezmou, matematika je důležitá
@stinga já se střední ani nepočítám… a jak jsem psala, maturita se uvidí… třeba se začne učit a když ne, tak ne… chci jen aby něco dodělala a je jedno co. Jen ani učňák bez učení nezvládne (a taky potřebuje nepropadnout na konci roku že) a chtěla jsem poradit, jak v ní vzbudit alespoň špetku zodpovědnosti sama za sebe
@Jahudka84 píše:
@stinga já se střední ani nepočítám… a jak jsem psala, maturita se uvidí… třeba se začne učit a když ne, tak ne… chci jen aby něco dodělala a je jedno co. Jen ani učňák bez učení nezvládne (a taky potřebuje nepropadnout na konci roku že) a chtěla jsem poradit, jak v ní vzbudit alespoň špetku zodpovědnosti sama za sebe
To řešíš až nyní? O děti by ses měla starat od narození, ne až v 15.
@WestBoy ne, jak jsem psala v prvním příspěvku, zkoušela jsem už leccos.. jen mě napadlo, jestli někdo nemá nějaký fígl, který jsem ještě nezkoušela..
Taky si myslím, že začít s tím v patnácti je už dost pozdě. Šla bych na to asi přes práci. Jestli je jí jedno, že ve dvaceti bude blbá jak štoudev, nebude mít ani výučák a co si jako myslí, že bude dělat, kde jí vezmou v práci, nebo jestli má v plánu se válet s místníma bezdomovcema u popelnic
Nebo jak si to slečna představuje.
To by mohla být dostatečná motivace.
Syn to s motivací má taky dost na štíru. Je mu deset - a tohle už jsem mu teď v poslední době párkrát řekla. Jeho aktuální motivací je to, že s bezdomovcema u popelnic žít samozřejmě nechce, v kombinaci s tím, že za špatné známky a nečinnost ve škole má u táty utrum s playstationem. Když se snaží, tak má víc volnýho času, k dispozici tablet a wifinu a nikdo ho neprudí. To je taky dobrá motivace.
Na vysvědčení měl známky krásný, hodně toho od začátku šk. roku vytáhl, fakt se snaží, i když občas u něčeho kňučí, že to nejde, když se přenesem přes tuhle fázi, tak za hodinu to najednou umí. Občas už jsou i vlaštovky, že mu i udělá radost, když se to naučí…Tak uvidíme, co bude za pár let a jestli to bude fungovat i nadále ![]()
Příspěvek upraven 07.02.22 v 15:31
@Mar__tanka1983 tak to už jsem taky zkoušela… dokonce jsem jí chtěla dotáhnout někam do azyláku, aby viděla jak může dopadnout.. probírám to s ní dost často a vysvětluju jí o co jí teď jde…
A to, že se teď ptám přece neznamená, že jsem to doteď neřešila… to to nečtete???
Jen mám pocit, že jsem vyčerpala už všechny možnosti…