Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky…Nemáte některá zkušenost s virovou angínou u dětí? Moje 2 leta dcera má od pátku teploty kolem 38C.Tak jsem se vydala včera k doktorce a ta ji koukla do krku a viděla bílé čepy na mandlich a tak ji vzala crp, které nebylo vysoké jen 15 a UDĚLALA jí
výtěr z krku na streptokoka ( kterého teď měla během 5 měsíců 2 krát, ale tentokrát byl negativní. A tak řekla, že je to jen virová angína a, že má malá odpočívat a max srážet teploty a kdyby se to zhoršilo tak přijít. Dnes je to 5 den a pořad má teploty kolem těch 38C a já nevím jak dlouho můžou trvat u téhle angíny bez antibiotik? Abych věděla kdy, kdyztak znovu dojít k dr a něco nepodceňila
Předem moc děkuji za vaše odpovědi ![]()
@Russet píše:
Nejde srazit teplota? Tak bych šla znovu k lékaři.
Když podám nurofen tak se teplota srazí, že má třeba i jen 36,9.Ale pak zase po par hodinách stoupne na tech 38 C
Není to tak hrozné, ale právě mi jde o to jak dlouho ty teploty u té virové angíny můžou trvat ![]()
@luli-sek už dnes jste měli být znovu u doktorky, tak nejpozději zítra tam naklusejte - tak dlouho bych tak malé dítě v horečkách nenechávala
U virové angíny horečka u dítěte trvala 2-3 dny… Pokud bude teplota i přes noc, tak dojdi k pediatře a měla by udělat kontrolní CRP - jak se hnulo… Pro klid duše i přines vzorek moči.
@luli-sek píše:
Když podám nurofen tak se teplota srazí, že má třeba i jen 36,9.Ale pak zase po par hodinách stoupne na tech 38 CNení to tak hrozné, ale právě mi jde o to jak dlouho ty teploty u té virové angíny můžou trvat
Zítra zajdi znovu k lékaři. Dáváš jí sirup nebo čípek?
Byly i nějaké další příznaky? Vyrážka, zarudlé spojivky, malinový jazyk, rozpraskané rty, červenější dlaně a plosky nohou?
Samozřejmě i virové infekce jsou spojené s horečkami, 5 dnů ale už je skutečně hodně. Přichází do úvahy i COVID (nebo PIMS).
No nakonec dcera přestala jist a pít tak jsem běžela na orl a byl z toho abces v krku
Takže jsme byly na operaci…No každopádně to nebyla virová angína, ale musela být bakteriální, když způsobila abces..Je zvláštní, že to crp i streptest v krku nepotvrdil…No 3 týdny po všem a teď má zase kašel a rýmu a 5 dní teploty…měla teda ty 3 dny skoro 39 a včera max jednou 38,1 a dnes 37,7 zatím, tak snad to bude dobré a budem už úplně bez teplot…Samozřejmě po té zkušenosti jsem byla už 2krat u dr a výtěr z krku do laboratoře v pořádku, crp jen 25,poslech čistý, takže můžeme snad doufat, že se tentokrát opravdu jedna jen o virové nachlazení i když už 5 den máme teploty ![]()
@luli-sek teda to je hrozné,
ale píšeš CRP 25, však to je vysoké, má být do 5
@stinga no já mám pocit, že do 5 je zdraví člověk od 5-40 je to virové a nad 40 pak bakteriální 🤷♀️ Snad nekecám
Každopádně jsme si užili a z klidné mamky se ze mě po téhle zkušenosti stala hysterickà matka
Prostě se ted bojím jednou tolik a jsem opatrnější no.
@stinga píše:
teda to je hrozné,
ale píšeš CRP 25, však to je vysoké, má být do píše: Více
CRP 25 je v tzv. šedé zóně, tedy nic neříkající.
CRP v případě angín nemusí být vždy vypovídající, četl jsem pojednání, kde porovnávali několikero studií a CRP nebylo shledáno jako určující faktor při rozlišení virové a bakteriální příčiny.
Běžně u virové angíny bývá horečka max. 3 dny, pokud se nejedná o akutní mononukleózu, kde může trvat déle a pak zvýšené teploty mohou přetrvávat i týdny. Pokud jsou horečky 5 dnů, nevěstí to nikdy nic dobrého. A když jsme u angíny, 1 kúra penicilinu (lék volby u angíny) neuškodí, u pyogenního streptokoka rezistence nevzroste (malý genom), všechny ostatní bakterie už jsou stejně rezistentní.