Jak dobře vycházet s tchýni

25
19.4.14 20:49

Jak dobře vycházet s tchýni

Dobrý den všem. Potřebovala bych, prosím, poradit, usmernit, klidne i vynadat, cokoliv, co by mohlo pomoct, protože už nevím, jak dál tak, aby všichni byli spokojení. S tchýni jsme mely hezky vztah před i behem tehotenství. Když jsem neco nevedela nebo potřebovala pomoct anebo jenom pokecat, šla jsem za ní. A stejne to bylo i opačne..Mela jsem jí ráda a dekovala za to, že mám tak skvélou tchýni. Tenkrát mne nevadilo, že má tak silne organizační povahu. Když zavelela, že přijedem k nim, tak se jelo. Neřešila jsem to, jelikož jsem byla na rizikovce, tak jsem mela spoustu času. Proste jsme se přispusobili /já a manžel/. Plánovaly jsme s tchýni Naši svatbu a ve všem jsme se shodly jak by to melo vypadat, jidlo, piti a pod. Dokonce když se hrozne pohadala se svým synem /mým manželem/, tak já jsem byla tá, která jim pomohla zase nalézt k sobe cestu. Ale teď už to je jiný. Přijde na návštevu a pořád diriguje, komanduje všechno a všechny. A mne to leze na nervy. Synovi jsme nechteli davat dudlika, nejak ho nevyžadoval, tak jsme si řekli, že mu ho nebudeme vnucovat. A tchýne mu pořad cpala ten dudlík do pusy až se malý z toho dávil. 100× /a to nepřeháním/, jsem říkala, že Malý prosté dudlíka nechce, a marne. Anebo, že choditko kupovat nebudem. Každou návštevu nas dlouho přemlouvala, a že ona pujde s malým do obchodu a podívají se na nejaky choditka, až nakonec neposlechla mne ale svoji kolegyni, ktera ji rekla at ho opravdu nekupuju. Samozrejme poznamky jako Maly nosi maly obleceni, proto mu kupuje obleceni pro 18mes.dite a malymu bylo 8 mes. A jeste podotkne ze je to stejne maly…maly ji malo ovoce, nevim jak to muze vedet, kdyz ho vidi 1 tydne nekdy 1za dva tydny.. proste neustale takove poznamky…uz mne to unavuje. Dokonce nam rika kdy mame mít druhé díte, i když my už nechcem, stará se do našich financí. Nekdy mne přijde, že nás má za deti, nebo nevím, co jsi o tom mám myslet. Nicméne, nechci být na ní nejak ostrá, ale nejak proste slušne to říct nebo neco udelat, i když to se taky kolikrát stalo a vydrželo jí to pouze pár týdnu. Moc ji nechci pujčovat ani malýho na hlídán. Jednak zatím to nejak nepotřebujeme a když jsme potřebovali tak stejne nemohla ale hlavne nechci aby zkousela na synovi jeji vychovny metody… tak mne prosim poradte. Jak to udelat, aby tady nebylo dusno pokažde když nás navštívi a zaroveň bych taky chtela abychom spolu vycházely aspon v rámci možnosti. Už se začíname i s manželem kvuli ni hadat. Dekuji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
myšák1187
19.4.14 20:59

Asi moc neporadím, mám tchyni naštěstí daleko, ale vždy každou návštěvu šílím. No jak to tak popisuješ mám dojem že tím jak jsi za ní chodila pro rady tak získala dojem že vám může řídit život a tím že teď máš dítě jsi dospěla a chceš si řídit život sama, což ona bohužel nepochopila, tady je každá rada drahá, snad jen si sní někam sednout na víno a o všem si sní popovídat a ujistit jí že si jí vyslechneš, ale je to tvoje domácnost, zkus se jí zeptat jak to měla se svojí tchýní

• Citovat
  • Upravit
1967
19.4.14 21:02

Asertivita, slušnost, úcta, tolerance, DŮSLEDNOST.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
19.4.14 21:02

Já bych řekla chlapovi, ať jí řekne v soukromí, že pokud vás nebude respektovat a neuvědomí si, že vaše NE znamená NE a tečka, tak se s ní nemáte chuť stýkat, že to vypadá, že vás ignoruje a nebere vážně, což tak je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
19.4.14 21:06

Jeji Manžel ji kolikrát připomnel, že jí to taky tenkrát nebylo příjemný, když jí tchyne říkala, co má delat, ale to je težký. Kdyz ji neco vysvetlis tak ji to vydrzi na par tydnu a zase je vse po starem. Ona si dela co chce. Ted se spolu uz ani nebavime. Vsechno jde pres manzela. Mrzi mne to no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
19.4.14 21:11

To je klasický scénář, do porodu pohoda a pak jsi najednou matka a ona tě jako matku nerespektuje a problém je na světě :)
rada je zkusit se vyhýbat rizikovým situacím, mít připravené rozumné argumenty (například že chodítko brzdí přirozený vývoj, nejlépe se ohánět pediatrem), nezvyšovat hlas pokud možno. manželovi říct, že víš, že maminka to myslí dobře, ale že od doby kdy ona měla malé dítě už uteklo hodně vody atd.
však jsi chytrá, na to přijdeš jak s oběma mluvit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
300
19.4.14 21:15

Tchýně - věčné téma :zed: :lol: Řekla bych, že sis tak trochu sama zadělala nevědomky na problém už dřív, když jsi ji nechala mluvit do svatby atd.,já vím, že to je nevinné, ale jsou lidi, kteří se chopí jakékoliv příležitosti být důležitý a tu roli prostě vyžadují stále.
Za prvé - dítě je vaše a ne tchýně, takže musí respektovat, jak ho chcete vychovávat vy. Nedáváte dudlíka? Tak ona prostě nebude taky!
Nechcete chodítko? Tak jestli ho tak moc potřebuje koupit, ať ho dá do diakonie, když ho tam nedá ona, dejte ho tam vy!
Kupuje nevyhovující oblečení? Prohlídla bych si ho, řekla bych, že je sice hezké, ale je škoda, že ho malý ještě nemůže nosit a bude ležet ve skříni…
Nebyla bych hrubá ani neslušná, ale dala bych vždy najevo, že u sebe doma a ve své rodině jsem paní já a nikdo mě do toho nebude mluvit. Vyslechla bych radu, jasně, ale to, co budeš dělat, je jen na tobě. Vždycky zachovej klid :lol: (to je rada), prostě ať vidí, že máš své zásady a nejednáš jen afektivně, ale víš, co děláš. Taky bych ji dala najevo, že vždycky jí budu nápomocná, když bude potřebovat, abychom nemluvili jen o negativech, ale prostě jsou hranice.
Jestli máš v manželovi oporu, máš velké plus ;) Jestli jste už o tom s tchýní mluvili a víš, že to zabralo na nějaký ten týden, tak je jasný, že o tom budete prostě mluvit věčně, nejlepší bude, aby ses chovala ve všech rozhodnutích podle svého, nehádej se, stejně to nemá cenu, prostě to holt patří k tomu, že ses vdala :D
Pevné nervy :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
19.4.14 21:18

@mimimi1 dotaz - proč mu cpala dudlíka? já když jsem zjistila, že malá cumel nechce, tak jsem všecky vzala a schovala a nikdo už jí cumel necpal :nevim:
jen jako příklad, jak předcházet situacím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
19.4.14 21:29

Protoze vsechny deti maji dudlika :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
19.4.14 21:31
@mimimi1 píše:
Protoze vsechny deti maji dudlika :-)

a to si nosila z domova :jazyk:?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
19.4.14 21:36

Ja ne…to si tchyne nakoupila sama…vsechny druhy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
19.4.14 21:38
@mimimi1 píše:
Ja ne…to si tchyne nakoupila sama…vsechny druhy :nevim:
:pocitac: :pocitac: :pocitac:
to možná asertivita nepomůže. spíš jí omezit návštěvy
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
19.4.14 21:57

To zase nechci. Musim to nejak poresit…ale momentalne mne nic nenapada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
19.4.14 22:50

Tak pokud se vidíte jednou max jednou týdně, tak to se dá přežít, ne? Vyslechnout, odkejvat, při odjezdu zamávat a pustit z hlavy. MI zase tchýně kupuje na kluky zásadně holčičí oblečky (overálek s kočičkou a růžovou mašličkou, tmavěmodrou bundu s růžovými kytičkami atd. :-)) Tak jim to vždycky dám, když jedeme k nim na návštěvu, ať má radost a doma to nenosí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5363
19.4.14 23:45

Ahoj jsem v podobne situaci ale v 25.tt, moje tchyne je jasneho nazoru ze dite ma byt do roka v dupackach a doma pletenych svetricich, zrovna vcera mi na maleho prisli capacky adidas (samozrejme z druhe ruky za nove bych nejakych 900-1200nedala) a uz byl vitr na strese, protoze je to zbytecn, protoze dite bude nejdriv v zabalovacce a pak az bude v choditku tak zas potrebuje pevnou obuv atd. No s pritelem jsme usetrili protoze kocarek ktery jsme chteli byl v akci, takze jsem si dovolila utratit za par znackovych veci, ten zbytek ji radsi ukazovat nebudu :( a to maly neni jeste ani na svete, nevim co budu delat pak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová