Jak dokrmovat UM?

11
23.6.11 11:05

Jak dokrmovat UM?

Ahoj,
chtěla bych poradit ohledně dokrmování. Mám chlapečka 5,5 měsíce a už měsíc bojujeme s kojením. Začalo se mi tvořit míň mlíčka a tak jsem se nažila asi 14 dní o zvýšení laktace, ale bohužel se to nepodařilo a melej má hlad. Přes den vypije tak kolem 70 z obou prsů. Ale je to hodně orientační, protože nevím, jak moc přesná je naše váha, mám kuchyňskou s nástavcem na vážení kojenců. Půjčila jsem si i digitální Etu, ale bohužel váží úplně špatně. Když na ní dám malého 3× po sobě, tak naváží pokaždé jinou hodnotu, rozdíl i 200 g, což nechápu. On se na váze mele a tak to trvá, než se to ustálí, ale stejně tak velkej rozdíl? Takže jí budu muset vrátit a nevím, jak tedy dál s tím dokrmováním. Bojím se, že ho budu buď překrmovat, nebo naopak abych mu nedávala málo. Máte někdo taky takovou zkušenost. Já kojím z obou prsou, což nám trvá tak 20-25 min. a pak udělám UM a dám mu ho a vypadá to, že prostě pije, dokud ve flašce něco je, takže podle toho to taky asi nepoznám. Takže dohromady nám to krmení zabere víc jak půl hodiny. A když ho dokrmuju UM, tak pak nevím, jakou udělat přestávku do dalšího krmení. Teď máme pauzu tak 2-2,5 hodiny. Nevím, jestli to takhle dělám správně. Budu ráda za každou radu, nějak se v tom plácáme. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9622
23.6.11 11:29

Já to mám úplně stejně s tímkojením…No nevěděla sem si rady a nakonec sem to vyřešila tak, že buď jen kojím a pak je interval mezi krmením kratší, nebo dávám jen UM, svoje mlíko pak odtříkám a další krmení je MM z lahvičky :nevim: Nevim, jestli je to dobře, ale nám to tak vyhovuje :nevim: Většinou mýho mlíka jí stačí 100-110ml a UM vypije tak 160ml…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
23.6.11 11:45

Ahoj,
no ideální by bylo vážit před a po kojení. Ale malý už je dost velký, tak bych prostě po kojení nabídla UM a co vypije, to vypije. Neboj, on si řekne až bude mít dost. Taky mě každý strašil, že děti překrmím a kdesi cosi, ale nic se nestalo.
Nebo můžeš odsávat a dávát svoje z lahve, aspoň uvidíš kolik vypije.
Ale za tyhle nápady mě zastánkyně kojení za každou cenu ubijí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
898
23.6.11 12:40

ahoj,
a jak poznas, ze ma maly hlad? Breci?
Mne maly zacne brecet u prsu, pokud ma jeste hlad a mlicko uz mu netece.
Dopoledne mu vetsinou kojeni staci (podle vazeni cca 100-120 ml), odpoledne uz mi pak u prsa breci (po cca 60 ml) a odrihnuti nepomaha.
Prvne jsem udelala UM fakt hodne, abych videla, kolik si jeste vypije - vypil jeste 100, ale byl desne prejedeny (do dalsiho kojeni mi nekolikrat ublinkaval).
Ted mu davam UM po kojeni, pokud mi u nej zacne brecet. Davam min - tak 70 ml a pokud se po dokrmu rozbreci, ze chce jeste, dam ho na chvili k prsu. Zatim mu to tak stacilo. Kdyby mi u prsa zase zacal brecet, jeste mu UM dodelam a priste uz bych delala o trochu vic.
Dopoledne, kdyz jen kojim, delam pauzy kratsi (i jen 1,5 - 2h), jak si maly rekne. Po UM cekam aspon 3 hodky. Maly ani driv dalsi jidlo nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
23.6.11 13:53

Ahoj, ma máme UM od 3 měsíců a malá si vyžaduje jídlo tak co 3 někdy až co 4 hodiny. Přijde mi že to UM je pro ně těžší a hutnější na strávení. Malá mi ve 3 a půl měsících pije 120ml tak v průměru. V den kdy je příšerné horko, tak mi pije třeba co 2 hodiny po 60ml a stačí jí to a večer pije 130 až 150 max. A k tomu kojení, je úplně zbytečné dávat malým odstříkané mléko. Odstříkávat ano ale klidně vyhazovat. Čím více odstříkáváte( kojíte) tím více mléka se tvoří. JA TO DĚLALA TAK ŽE JSEM NAKOJILA A DOKRMILA UM. Ale taky se nám stalo že jsem přestalo uplně kojit protože čím více jsem ji dokrmovala UM a čím častěji pila z lahve o to míň chtěla prso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9622
23.6.11 17:18

Já toho mlíka mám tak málo, že vyhazovat ho fakt nebudu, sem ráda, že má ode mě alespoň něco :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
23.6.11 18:36

Holky prosim o radu, mam dvojcatka predcasne narozeny, dnes jsme jednu dostali domu, druha je jeste v nemocnici, mame davat i UM a ja ted dumam zda si mohu prevarit vodu treba na noc dopredu, nebo na kazde krmeni ji musim prevarovat zvlast? Ja jen ze by to treba v noci dost trvalo a nechci aby moc dlouho plakala. Je malinka ma 2210g. Ja se na tohle zapomnela zeptat. Jak to je prosím?????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
23.6.11 19:19
Tutunka30 píše:
Holky prosim o radu, mam dvojcatka predcasne narozeny, dnes jsme jednu dostali domu, druha je jeste v nemocnici, mame davat i UM a ja ted dumam zda si mohu prevarit vodu treba na noc dopredu, nebo na kazde krmeni ji musim prevarovat zvlast? Ja jen ze by to treba v noci dost trvalo a nechci aby moc dlouho plakala. Je malinka ma 2210g. Ja se na tohle zapomnela zeptat. Jak to je prosím?????

Ahoj,
vodu si klidně dopředu převař, pak ji dej do ledničky a v noci jen naliješ do lahvičky, ohřeješ a nasypeš UM a je hotovo.
Já teda kupovala vodu Aqua Anna a ta se nemusela převařovat, takže jsem rovnou lila do lahvičky a ohřívala.
A 2200g je hezká váha, moji šli domů přesně s 2kg!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
23.6.11 19:28

¨Je moc dekuji za info, ta druha ma 1960 tak cekame na 2kg, vysetreni neurologem a daji nam ji take domu :-) Vsak tam holky jsou uz 3 tydny :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
23.6.11 19:50

Já měla problém tak od 6-8 týdnů, že večer vypadal, že má hlad, tak jsem odsávala a dávala mu lahvičkou, ale občas ani to nestačilo, tak jsem pořídila UM. Odsávám průběžně několikrát denně (ráno po nakojení, v poledne a večer před koupáním a než jdu spát). Obecně to shrnu - po vyspání kojím a před spaním, když je unavenej a usínal by při jídle, dávám lahvičku. Když mám odsáté mléko, tak to a jinak rozmíchám UM. Dávám, dokud chce. Když už má dost, tak pusu prostě neotevře a dělá na mě ksichty. Já bych množství moc neřešila - děti jsou chytrý a přecpávat se nenechají, neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aajjaa
24.6.11 10:51

Tezuz, tvuj chlapecek je uz velky, a v tom pripade se doporucuje zacit driv s prikrmy, mrkev nebo kase(kasi bych dala, pokud min pribira) , ne uz UM. Je to i oficialni doporuceni Svetove zdravotnicke organizace, pokdu kojene deti po 4 mesici malo pribiraj, ma se driv zacit s prikrmana a ne s UM.

• Citovat
  • Upravit
1155
26.3.18 20:36

Obnovení diskuze

Ahoj obnovuju diskuzi. Dcera má 4,5m a doteď byla kojená. Poslední měsíc máme s kojením problémy(odstranila jsem klobouček), malá se mi odtrhává a vypije tak málo takže za hodinu kojím zas :nevim: zkoušela jsem už UM Hipp ale plivala mi ho. Poslední 3 dny když jí dám večer po kojení spát tak strašně pláče. Dnes jsem udělala 70ml UM na zkoušku, vypila a hned usnula. Mléka mám dost ale zřejmě slabé. Myslíte že mám dokrmovat po každém kojení nebo jen navečer? Spí mi 9 hodin vkuse. :think: děkuju za odpověďi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
26.3.18 20:47
@Celeste97 píše:
Ahoj obnovuju diskuzi. Dcera má 4,5m a doteď byla kojená. Poslední měsíc máme s kojením problémy(odstranila jsem klobouček), malá se mi odtrhává a vypije tak málo takže za hodinu kojím zas :nevim: zkoušela jsem už UM Hipp ale plivala mi ho. Poslední 3 dny když jí dám večer po kojení spát tak strašně pláče. Dnes jsem udělala 70ml UM na zkoušku, vypila a hned usnula. Mléka mám dost ale zřejmě slabé. Myslíte že mám dokrmovat po každém kojení nebo jen navečer? Spí mi 9 hodin vkuse. :think: děkuju za odpověďi

Raději než dokrmovani bych si pozvala laktacni poradkyni, ať poradí s kojením - jinou pozici, ať zkontroluje, jestli malá dobře saje..U tak malého miminka mi ani kojení co hodinu nepřijde hrozné, jsou různá období (růstový spurt, zuby..). Navíc je to trochu daň klouboučků..Věřím, že to zvládnete bez UM :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44340
26.3.18 21:04

Já bych zavedla prikrm ze lzicky, uz nemusí být plně kojena. Záleží, jak se k tomu stavíš. Ve 4 měsících je casto bojkot ze strany dítěte. Pokud dáš UM, pravděpodobně budeš mít klid, kdyz Ti to pěkně vysosla, ale he to zacatek konce kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1299
26.3.18 21:23

V porodnici nam rikali ze neexistuje slabe mliko. Mliko pry bud je, nebo neni. Ja bych klidne kojila kazdou hodinu kdyz bude chtit. Jestli na kojeni netrvas tak dej klidne flasku :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová