Jak donutit dítě kreslit

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
11.9.22 19:22

Jak donutit dítě kreslit

Ahoj, dceři jsou 3 a čtvrt roku. Vubec nemluví doktory jsme už obehaly a diagnoza zatím je OVŘ. Dysfazie zatím nebyla potvrzena. Dle rad potřebujeme trénovat grafomotoriku. Kreslení nemá ráda. Nebo né že nemá ráda ale prostě kreslit nechce. Nakreslí kolo, spojí čárou dva body a to je asi tak vše. Žádná motivace nepomáhá. Jak jí mám přimět kreslit?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
11.9.22 19:29

Jsou takové děti.. můj taky nechtěl kreslit, ještě teď, ve škole, to považuje za nejotravnejsi činnost. :think: zkusit třeba aspoň prstové barvy, nebo ty, které přeješ vodou a objeví se obrázek :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5112
11.9.22 19:35

Omalovanky ji taky nebavi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
11.9.22 19:38

Zkus jí dát do plechu trochu mouky a ať si kreslí prstem co ji napadne.
Dlouho jsem vymalovávala omalovánky se synem. Malujete, tvořte společně, jde o ten proces ne o výsledek. Obrázek pro radost babičce, můžete začít s přípravou přání k Vánocům, donést si různé kamínky, šišky, lístky, kytičky a z nich něco vytvořit.

• Citovat
  • Upravit
15411
11.9.22 19:38

Syna jsem taky do kreslení nedonutila a dodnes ho výtvarka nebaví. Bavily ho jen vodovky nebo takové ty štětce, kterým přetřeš obrázek vodou a vybarví se. Zkus dceru zapojit při vaření, aby míchala, to je taky dobrý, lepší než nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24581
11.9.22 19:41

Já nerada kreslím dodnes, výtvarku jsem nesnášela. Zkuste jí nabídnout nějakou jinou činnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37119
11.9.22 19:42

A musi nutně kreslit? Co třeba modelína? Navlékání korálků? Nebo třeba prstové barvy. Nebo syn měl malování vodou, prostě jen jezdí štětcem po tom papíru a objevuje se tam obrázek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
11.9.22 19:44

Syna jsem nedonutila. Malování nenávidí dodnes (8 let). Doma mám krásnou sbírku svých děl. Kreslila jsem se starším synem a on se nikdy nepřidal. Omalovánky jsem mu nakoupila i ty sametové proti přetahování a nic. Opět jsem to vybarvovala sama. Dodnes neumí vybarvovat - vybarvuje hůř než starší syn ve 3 letech.
Nikdy nechtěl nic dělat pro nikoho.
Až v 6 letech zvládal „psát“ na Maxikovi.
Takže bych to nehrotila.
Tedy ho celkem bavilo malovat vodovkama - jednou za čas.

• Citovat
  • Upravit
2
11.9.22 19:45

Grafomotorika i jinak než kreslením

Hezký den :kytka:

Grafomotorika jde trénovat i jinak než preslením - můžete na plech nasypat krupici a nechat ji čárat prstíky v ní, nasypat luštěniny do misky a hrát si na „schovávanou“ (vezme se hračka a schová se do luštěnin). Taky můžete využívat různé materiály na masáž dlaní a prstíků - žínka, kartáček, molitanový míček… Můžete zkusit prstové barvičky, jemnou motoriku procvičuje i modelína, keramická hlína a celkově modelování. Může to být všechno velká legrace ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
11.9.22 20:07

Ve třech letech zatím řeš hrubou motoriku a jemnou jinými způsoby, než pastelkami.

běžná úroveň tříleté kresby je jen čmárání a to fakt baví jen část dětí.

https://blog.takaro.cz/…-2-do-6-let/
https://www.chytrehrani.com/…bou-motoriku

A teda pokud uvidí tebe, že něco kreslíš, tak to časem bude ochotnější zkusit. Takže když něco vyprávíš, maluj k tomu jednoduché kresbičky, pořiďte si tabuli, nebo tabulovou tapetu a maluj na to něco křídama. Prostě ať to okouká že je to zábava s mámou či tátou, nebo někým jiným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15389
11.9.22 20:10
@Anonymní píše:
Ahoj, dceři jsou 3 a čtvrt roku. Vubec nemluví doktory jsme už obehaly a diagnoza zatím je OVŘ. Dysfazie zatím nebyla potvrzena. Dle rad potřebujeme trénovat grafomotoriku. Kreslení nemá ráda. Nebo né že nemá ráda ale prostě kreslit nechce. Nakreslí kolo, spojí čárou dva body a to je asi tak vše. Žádná motivace nepomáhá. Jak jí mám přimět kreslit?

Nijak. :roll: Proč by měla kreslit?
Nevidím důvod, proč bys ji měla nutit. Třeba to fakt nemá ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1633
11.9.22 20:28

Zacnete před ní kreslit vy, časem se přidá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
11.9.22 20:28

Když nechce kreslit, tak bych zkusila nějaké jiné rozvíjející činnosti.

• trhání papíru (možné z toho pak nalepit koláž)
  • jezdit menším autíčkem po nakreslených drahách
  • navlékání korálků nebo těstovin
  • složitější vkládací puzzle s úchytem, obyčejné puzzle
  • šroubování a zatloukání (buď různé stavebnice nebo různé šroubování různých uzávěrů a zatloukání hřebíčků do podložky)
  • tvoření ze zažehlovacích korálků
  • modelování z modelíny, těsta, hlíny, moduritu, kinetického písku, sněhu, slizu…
  • hra s motorickým labyrintem (jsou různé druhy) a další motorické hry (Jenga věž, žebříky, židličky, stohování zvířátek, karetní hra záchod, mikádo…)
  • stříhání
  • omalovánky s vodou, kreslení do pekáče s moukou nebo tukem, kreslení křídou, na tabuli, prstovými barvami, kreslení do písku, sněhu
  • oblékání panenek včetně zipů, knoflíků apod., nebo oblékání takových těch papírových panenek
  • lepení samolepek (samolepkové knihy, výroba přáníček, příběhu…)
  • natírání je prý super
  • pak pomoc s vařením - solení, míchání, loupání česneku, mrkve a brambor (existují škrabky pro takhle malé děti), krájení např. sýra, mazání chleba…
  • razítkování
  • hry se stavebnicí s drobnějšími dílky
  • provlékání tkaniček (dětské vyšívání)
  • prstová gymnastika, hraní s prstovými maňásky
  • věšení prádla nebo nějaká hra s kolíčky na prádlo
  • sešity na rozvoj grafomotoriky pro nejmenší děti (např. Bednářová má i pro děti od 2,5 roku), třeba by ji to bavilo víc než kreslení
  • venku třeba hraní s kamínky, kaštany, listím (stavení vlaku, věže, domečků, tvoření obrázků z přírodnin)… kamínky lze pak doma i nabarvit, pomalovat, potečkovat - třeba by ji to zaujalo víc než kreslení
  • pak taky mačkání papíru, dělání kuliček z papíru - lze dál použít k nějakému tvoření, ale i např. zkoušet házet ty menší do lahve, větší na koš, lze může to být jako jídlo… pro někoho je atraktivnější, pokud může vyrábět pro nějaký užitek
  • nějakou tu službu udělá i hraní papírového pexesa, domina, čtení knížek s různými hejblátky
  • poznávání předmětů po slepu

Napiš, co ji baví, jak a s čím si hraje, třeba vymyslíme něco, co by ji mohlo zaujmou. Některé děti kreslení prostě nebaví. Některé potřebují tu jemnou motoriku potrénovat nejdřív jinak, aby je to kreslení začalo bavit. A taky, jestli je možné investovat i víc do nějakých hraček, pomůcek. Nebo jestli chceš spíš něco levnějšího i zadarmo, ale s tím, že to může chtít nějakou přípravu z tvé strany

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
11.9.22 20:31
@Zuzanec píše:
Zacnete před ní kreslit vy, časem se přidá…

Nepřidá. Opravdu to neplatí na všechny, děti.

• Citovat
  • Upravit
5112
11.9.22 20:31
@Anonymní píše:

Ale to na trenovani motoriky/drzeni tuzky prece bohate staci. Jestli ji rikas, ze to je spatne, a nutis kreslit podle tvych predstav, tak to je jasne, ze se ji pak nechce. Nech ji cmarat kola a cary podle libosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí