Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jsou takové děti.. můj taky nechtěl kreslit, ještě teď, ve škole, to považuje za nejotravnejsi činnost.
zkusit třeba aspoň prstové barvy, nebo ty, které přeješ vodou a objeví se obrázek ![]()
Zkus jí dát do plechu trochu mouky a ať si kreslí prstem co ji napadne.
Dlouho jsem vymalovávala omalovánky se synem. Malujete, tvořte společně, jde o ten proces ne o výsledek. Obrázek pro radost babičce, můžete začít s přípravou přání k Vánocům, donést si různé kamínky, šišky, lístky, kytičky a z nich něco vytvořit.
Syna jsem taky do kreslení nedonutila a dodnes ho výtvarka nebaví. Bavily ho jen vodovky nebo takové ty štětce, kterým přetřeš obrázek vodou a vybarví se. Zkus dceru zapojit při vaření, aby míchala, to je taky dobrý, lepší než nic.
Já nerada kreslím dodnes, výtvarku jsem nesnášela. Zkuste jí nabídnout nějakou jinou činnost.
A musi nutně kreslit? Co třeba modelína? Navlékání korálků? Nebo třeba prstové barvy. Nebo syn měl malování vodou, prostě jen jezdí štětcem po tom papíru a objevuje se tam obrázek.
Syna jsem nedonutila. Malování nenávidí dodnes (8 let). Doma mám krásnou sbírku svých děl. Kreslila jsem se starším synem a on se nikdy nepřidal. Omalovánky jsem mu nakoupila i ty sametové proti přetahování a nic. Opět jsem to vybarvovala sama. Dodnes neumí vybarvovat - vybarvuje hůř než starší syn ve 3 letech.
Nikdy nechtěl nic dělat pro nikoho.
Až v 6 letech zvládal „psát“ na Maxikovi.
Takže bych to nehrotila.
Tedy ho celkem bavilo malovat vodovkama - jednou za čas.
Hezký den ![]()
Grafomotorika jde trénovat i jinak než preslením - můžete na plech nasypat krupici a nechat ji čárat prstíky v ní, nasypat luštěniny do misky a hrát si na „schovávanou“ (vezme se hračka a schová se do luštěnin). Taky můžete využívat různé materiály na masáž dlaní a prstíků - žínka, kartáček, molitanový míček… Můžete zkusit prstové barvičky, jemnou motoriku procvičuje i modelína, keramická hlína a celkově modelování. Může to být všechno velká legrace ![]()
Ve třech letech zatím řeš hrubou motoriku a jemnou jinými způsoby, než pastelkami.
běžná úroveň tříleté kresby je jen čmárání a to fakt baví jen část dětí.
https://blog.takaro.cz/…-2-do-6-let/
https://www.chytrehrani.com/…bou-motoriku
A teda pokud uvidí tebe, že něco kreslíš, tak to časem bude ochotnější zkusit. Takže když něco vyprávíš, maluj k tomu jednoduché kresbičky, pořiďte si tabuli, nebo tabulovou tapetu a maluj na to něco křídama. Prostě ať to okouká že je to zábava s mámou či tátou, nebo někým jiným.
@Anonymní píše:
Ahoj, dceři jsou 3 a čtvrt roku. Vubec nemluví doktory jsme už obehaly a diagnoza zatím je OVŘ. Dysfazie zatím nebyla potvrzena. Dle rad potřebujeme trénovat grafomotoriku. Kreslení nemá ráda. Nebo né že nemá ráda ale prostě kreslit nechce. Nakreslí kolo, spojí čárou dva body a to je asi tak vše. Žádná motivace nepomáhá. Jak jí mám přimět kreslit?
Nijak.
Proč by měla kreslit?
Nevidím důvod, proč bys ji měla nutit. Třeba to fakt nemá ráda.
Když nechce kreslit, tak bych zkusila nějaké jiné rozvíjející činnosti.
Napiš, co ji baví, jak a s čím si hraje, třeba vymyslíme něco, co by ji mohlo zaujmou. Některé děti kreslení prostě nebaví. Některé potřebují tu jemnou motoriku potrénovat nejdřív jinak, aby je to kreslení začalo bavit. A taky, jestli je možné investovat i víc do nějakých hraček, pomůcek. Nebo jestli chceš spíš něco levnějšího i zadarmo, ale s tím, že to může chtít nějakou přípravu z tvé strany
@Zuzanec píše:
Zacnete před ní kreslit vy, časem se přidá…
Nepřidá. Opravdu to neplatí na všechny, děti.
@Anonymní píše:
Ahoj, dceři jsou 3 a čtvrt roku. Vubec nemluví doktory jsme už obehaly a diagnoza zatím je OVŘ. Dysfazie zatím nebyla potvrzena. Dle rad potřebujeme trénovat grafomotoriku. Kreslení nemá ráda. Nebo né že nemá ráda ale prostě kreslit nechce. Nakreslí kolo, spojí čárou dva body a to je asi tak vše. Žádná motivace nepomáhá. Jak jí mám přimět kreslit?
Ale to na trenovani motoriky/drzeni tuzky prece bohate staci. Jestli ji rikas, ze to je spatne, a nutis kreslit podle tvych predstav, tak to je jasne, ze se ji pak nechce. Nech ji cmarat kola a cary podle libosti.