Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Jedná se o starší pár, s nimiž žije jejich syn. Abych popsala problém: starý pán je nepohyblivý, nejednou se stalo, že ho jeho žena (která se o něj stará, co jí síly stačí) nechala sedět půl dne na balkoně a on močil a kálel pod sebe. Ona na tom není také zdravotně nejlépe a prostě se o sebe nedokáží postarat. Jediná obhajoba je, že se o ně stará syn..JENŽE…celoročně se z bytu line silný zápach močoviny. V zimě se to drží jen na chodbách cca do 2. patra (bydlí v přízemí), ale v létě to cítíte už jak se blížíte ke vchodu. Smrdí to kolikrát až k nám do šestého. Už se s nimi mnohokrát jednalo, mluvilo, vždy se pokoušelo po dobrém. Jednou už bylo jo zle, tak celý byt vyčistili, vydezinfikovali, ale nezapáchající to vydrželo jen 3 dny. Od té doby nanovo.
A proto se ptám…dá se to někam hlásit? Co se úřadů týče, jsem totálně vedle. Nejde jen o to, že zápach obtěžuje drtivou většinu nájemníků, ale ani pro ně to není důstojné prostředí pro klidný život. Nechápu, jak ten jejich syn v tom dokáže žít
Oni ale do domova nechtějí. Tak co s nimi?
No,obavám se,ze nejspíš nic. Pokud nebudou chtít,tak tam nemusí. V podstatě kdyz nebudou zanedbávání, podviziveni a tyrani,mají právo zůstat doma. Ale úplne ti rozumím,zápach moce,potu,zatuchliny snáším deno denne. Bydlíme s manzelvou babičkou a té pravidelne mytí bohužel nic neříká (je soběstačná,75l). Dokonce jsme kvuli ni i zrušili vanu a vytaveli bezbar. sprchac. Je v provozu uz 3m no a byla tam pry jednou,ale moc tomu nevěřím ;(
tak to je taky dílo pro doktora ![]()
Nechce se mi věřit, že neexistuje nějaká kontrola co se hygieny týče. Mají prochcané koberce a i když jsou to milí lidé, tak tohle prostě není k žití. Ani pro ně, ani pro ostatní ![]()
jedina moznost je zbavit je svepravnosti, coz ovsem je temer nemozne…
Ještě bych zkusilazavolat jejich obvodnímu Dr. a objasnit mu v jakých podmínkách žiji. Nebo pak místní sociálku,ten jejich syn na ne určitě bude brát nejaké přídavky (na bezmocnost,…).
Co zkusit nahlásit to na sociálku ve smyslu, že je podezření z týrání…? To se přece nemusí týkat jen dětí… Týraní jistě nejsou, ale třeba kdyby tam přišla kontrola, začalo by se něco dít - takový nějaký spouštěcí mechanismus…
Ale taky jsem v tomto absolutní laik, to mě jen tak teď napadlo.
Neuděláte vůbec nic.řešíme něco podobného.manželova mamka je hodně nemocná a její manžel-není to otec něho může-na ní taky bere peníze.žijí v děsných podmínkách.dr řekla němu muži že on s tím nic neudělá.je jen syn a ona je vdaná:(.možná bych zkusila sociálku,že se o ně nestará a bere peníze.
Anonymní píše:
Neuděláte vůbec nic.řešíme něco podobného.manželova mamka je hodně nemocná a její manžel-není to otec něho může-na ní taky bere peníze.žijí v děsných podmínkách.dr řekla němu muži že on s tím nic neudělá.je jen syn a ona je vdaná:(.možná bych zkusila sociálku,že se o ně nestará a bere peníze.
Tak tak.
hmmm, tak to jsem myslela, že budou mít lepší vyhlídky. No nic, zkusím pořešit tu sociálku. Snad kontrolu poslat musí a to pozná každý, že se nedá dýchat ani u bytu, natož co to musí být za sílu uvnitř. Budu doufat, že to někdo nehodí pod koberec s tím, že starší lidi se prostě občas pomočí ![]()
a co to nahlásit někam na hygienu že se tam nedá žít at prověří podmínky? přece pokud někdo takovýma věcma obtěžuje okolí tak se to dá snad řešit, to je tak o nějakou nemoc pak ![]()
To jsem si taky myslela, že se to nemůže nechat jen tak, ale zkušenosti, co jsem si tu přečetla, my moc jistoty nedodali. Tak snad aspoň ta sociálka. Nás sousedy to víceméně obtěžuje, ale u nich to opravdu musí být o zdraví. Žít ve vlastních…
to je ale divný jaktože maj prochcaný koberce?jesi na ně bere peníze,proč jim nekoupí ty plíny? to je jako nechá radši močit a všechno na sebe do kalhot a na zem?to snad ne..dyt to musí mít o mooc víc práce.
werunka89 píše:
to je ale divný jaktože maj prochcaný koberce?jesi na ně bere peníze,proč jim nekoupí ty plíny? to je jako nechá radši močit a všechno na sebe do kalhot a na zem?to snad ne..dyt to musí mít o mooc víc práce.
Já u nich v bytě nebyla (tolik odvahy fakt nemám). Toto říkal soused, bydlí přímo nad nimi a v létě nemůže ani větrat. Co vím, tak pán plíny dostává, ale ona prostě nemá dost sil na to, aby ho pravidelně přebalovala a on jí s tím moc nepomůže. Takže čekají, až se vrátí syn z práce. Ten si očividně starosti s drhnutím koberce fakt nedělá
, ale jinak si myslím, že se stará dobře.
Kaki Zkusila bych tu sociálku, třeba až uvidí ten hnus ve kterém žijí, tak pro jejich dobro jim nabídnou místo v domově
Ale fakt netuším, ale přeju ti, ať se to brzy vyřeší
Prý můžeš dát info na socku i anonymně, ale nevím, jak to funguje ![]()