Jak je to s rodičovskou dovolenou?

6.7.18 20:27

Jak je to s RD?

Dobrý den všem maminkám.
Chtěla bych se zeptat, jak to je s rodičovským příspěvkem. Jsem nezletilá (16let),přítel je již plnoletý, ale studuje. Jelikož nebudu zákonným zástupcem svého dítěte, tím bude přítel, tak RD bude pobírat on? Je totiž problém v tom, že on- jakožto student- nebude moci zůstávat doma s miminkem a starat se o něho. Přitom on nemůže pobírat RD a chodit do školy, ne? + Na jakou částku RD měsíčně bychom měli popřípadě nárok? Zajdu se ovšem zeptat přímo na úřad práce, ale teď bohužel nemohu. Předem děkuji za všechny odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4523
6.7.18 20:34

Ahoj, pobírat rodičovský příspěvek a zároveň studovat normálně lze, taky to tak mám, už u druhého dítěte. Co se týče výše příspěvku, pokud se nezměnily podmínky, měl by přítel mít nárok na oněch 220 000 Kč na 4 roky a bylo to tuším 7600 do 9 měsíců dítěte a potom 3600 do těch 4 let. Ale to nevím jistě, na ÚP určitě poradí, nebo na jejich stránkách to je taky popsaný podrobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.7.18 20:46

@chaela Moc děkuji. Jde mi i o to, že o miminko se budu starat já a budu s ním i doma.Jenže jsem evidována na úřadě práce, tak nevím, zda bych u toho nemusela i pracovat, když by rodičovská nebyla napsaná na mě. Pracovat mi nevadí, aby se to nepochopilo špatně, ale s novorozencem a bez hlídání by to asi tak lehce nešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
6.7.18 20:49

Přítel může pobírat rodičovský příspěvek a zároveň studovat bez problémů. Maximální měsíční částka je 7600 Kč (nesnižuje se povinně, protože povinná čtyřletá varianta už je zrušená), celková suma 220 tis. Kč.

Myslím ale, že ty můžeš rodičák pobírat taky, protože podle nového občanského zákoníku nabydeš i jako nezletilý rodič automaticky část rodičovské odpovědnosti - tu, která souvisí s povinností a právem pečovat o dítě (pokud soud nerozhodne o pozastavení výkonu této povinnosti a práva) a na základě toho je možné čerpat rodičovský příspěvek. Ale toto jsem blíže nezkoumala, takže si touhle informací nejsem jistá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
6.7.18 20:53

Zákon o státní sociální podpoře, který upravuje nárok na rodičovský příspěvek, říká:

§ 31
(2) Rodičem se pro účely rodičovského příspěvku rozumí též osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů. Za dítě převzaté do trvalé péče nahrazující péči rodičů se považuje dítě, jež bylo převzato do této péče na základě rozhodnutí příslušného orgánu, s výjimkou svěření dítěte do pěstounské péče na přechodnou dobu, dítě, jehož rodič zemřel, a dítě manžela nebo partnera. Je-li rodičem dítěte zakládajícího nárok na rodičovský příspěvek nezletilá osoba, lze jí přiznat rodičovský příspěvek, jen jestliže soud nerozhodl o pozastavení výkonu povinnosti a práva péče o dítě u nezletilého rodiče. Je-li rodičem dítěte zakládajícího nárok na rodičovský příspěvek osoba, u které soud rozhodl o omezení její svéprávnosti v oblasti výkonu rodičovské odpovědnosti, lze jí přiznat rodičovský příspěvek, jen jestliže soud u tohoto rodiče rozhodl o zachování výkonu povinnosti a práva péče o dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
6.7.18 21:01

Já se zase tak nevyznám, nikdy jsem podobné věci řešit nemusela, tak vím jen to, co jsem se dočetla při hledání jiných informací.
Pokud dobře vím, tak na ÚP by měli být pouze lidé, kteří mohou pracovat, prý se tam chodí na nějaké schůzky, dostáváš nabídky a měla bys vždy, když ti něco najdou, jít na pohovor. Takže vlastně ženská starající se o dítě tam nemá co dělat.
Ty do školy nechodíš? Tím by se to vyřešilo, byla bys student (s individuálním plánem to jde i při dítěti, ale ne každá škola vyhoví) a pojištění by za tebe platil stát. U dálkového studia nevím, při dálkovém na VŠ člověk oficiálně student není a stát za něj nic nehradí, ale jak je to s dálkovou SŠ netuším.
Kromě návštěvy ÚP bych tedy doporučila i návštěvu zdravotní pojišťovny.
Ale vše se samozřejmě komplikuje tím, že jsi nezletilá, měli by to s tebou řešit rodiče (všechny ty úřady, příspěvky, pojištění,..).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.7.18 21:01

@Lendeš Děkuji Vám, že jste mi to tak sepsala. Alespoň jsem si v tom udělala trochu jasno a určitě se tam zajdu zeptat, co a jak. Hned jak budu moci:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.7.18 21:08

@chaela No s tím úp je to tak, že zaevidovaná být musím, kvůli tomu placení zdr. pojištění. Vědí, že jsem těhotná a na schůzky chodit musím právě proto, že nestuduji. Individuální plán na mé škole bohužel nešel a dálkové studium prý půjde až příští rok. Co se týče mých rodičů, je to trošku komplikované. Tátu nemám a má mamka se tolik v tomhle všem nevyzná, samozřejmě se mnou vyřizuje- jako zákonný zástupce- všechny věci. Ale zjišťuji a zařizuji si vše sama. Šla jsem se i nahlásit na OSPOD,ale tam mi řekli pouze to, že se přijdou podívat jestli má miminko vše a zda je v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
6.7.18 21:17

@Natally773 Teda já zírám, že s prominutím puberťačka to má v hlavě srovnaný víc, než kdejaká o x let starší ženská. Se mnou to v šestnácti třískalo tak, že si nedovedu představit, že bych se pod vlivem kombinace těhotenských a pubertálních hormonů mohla chovat takhle racionálně a dospěle. Fandím ti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8864
6.7.18 21:22

A tvoje mamka by se nemohla postarat o vnouce, aby sis mohla dodělat školu? Kdy si ji chceš dodělat? Přítel ještě studuje? Jak dlouho :zed: škoda, že vás nenapadlo nějaké inteligentnější řešení. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.7.18 22:07

@chaela Děkuji za podporu:) @truelly Mamku do tohohle zatahovat nebudu. Je na tom zdravotně špatně, má naročnou práci a nemá pouze mě, aby řešila mé problémy, když jsem jí slíbila, že o miminko se postarám. Já si školu samozřejmě dodělávat budu, to mám už zařízené, ale až příští rok v září začínám. Přítel ještě studuje, ale u toho i pracuje. Šel by do práce na plný úvazek už teď, ale jeho mamka chce, aby si dodělal nástavbu. Chápu, že je to brzo v mém věku, o tom nepochybně, ale to jsem zde řešit nechtěla. Přitížila jsem rodině, to vím, ale vše pro miminko jsme si s přítelem zaplatili sami. A taky…Jeho maminka by se nezvládla postarat o celý dům sama a tak nám řekla, jestli bychom si nechtěli zařídit bydlení tady. Takže jsme si zaplatili i přestavbu, že tu máme menší byt+ zahradu. Asi to není ‚nejinteligentnější řešení‘, ale zas tak špatně vyřešené to podle mě nemáme. Pouze jsem neměla jasno v tom, jak je to s úřadem práce a příspěvky, toť vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20838
8.7.18 17:52

@Natally773 Doporučuji pročíst aktuálního průvodce Rodičovský příspěvek 2018. Je tam všechno podrobně popsané včetně kalkulačky. :mavam:

Monika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat