Po rodičovské dovolené - jaká podpora v nezaměstnanosti?

Anonymní
1.7.18 22:34

Po rodičovské dovolené

Holky chtela jsem se optat. Tenhle měsíc ke 30. mi končí rodicovska dovolená. Tak jdu na úřad prace. Muj zamestnavatel mi praci nepodrzel, tim pádem 4. cervna jsem dostala výpověď. 4.cervna to byli tri roky co jsem mela 3 roky po od narozeni prcka. Mela jsem rodicovskou na tri roky.. Ja si prodlouzila ze tří let rodicovske, na rodicovskou o par měsíců déle… Kvuli skolce a skole… No prostě kritický podzim jsem chtěla ještě s detima zustat doma. Nakonec jsem zjistila že jsem dostala výpověď. No a tak jsem sla a tu rodicovskou dovolenou ukoncila k poslednimu červnu ať mi ji vyplatí celou. Když už to takhle dopadlo. Tak jen doufám ze stejně do toho rijna to na tom UP nejak prekonam. Pak se chystam do zaměstnání. A teď jsem se chtela zeptat. Jak mi vypocitaji podporu v nezamestnanosti. Z rodičovské nebo průměrné mzdy když jsem pracovala? A neměla jsem zajít na UP už hned po té výpovědi? Nebo je správně že jdu po rodičovské… Tak trošku teď nad tím přemýšlím a chytla jsem z toho nějaký stres abych udělala vše správně… Za případné odpovědi děkuji. Hezký vecer. Uf dlouhý text.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
1.7.18 22:37

Šla bych den po výpovědi na pracák. Že bereš rodičák - ty peníze, na tom nic nezmění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.18 22:44
@Russet píše: Šla bych den po výpovědi na pracák. Že bereš rodičák - ty peníze, na tom nic nezmění.

Smankote,myslite ze bude problém, ze jdu az ted na pracak ? :oops:

• Citovat
  • Upravit
12330
1.7.18 22:47

na pracáku už jste měla být v červnu. zajděte si na zdravotní pojišťovnu ať tam nemáte nedoplatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
944
1.7.18 22:49

V dobe rodicaku te nesmi vyhodit. Na pracak bych sla v dobe kdy musim nastoupit prace, tj. Po rodicaku. At nemas mezeru v placeni pojistovny. Edit; v cervnu.na pracak … Od cervence tam byt vedena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
1.7.18 23:10
@Anonymní píše:
Smankote,myslite ze bude problém, ze jdu az ted na pracak ? :oops:

Spíš zdravotní pojišťovna. Klid. Zítra zajdi a poptej se. Udělej blbou. Hlavu ti neutrhnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.18 23:13

Na socialce mi právě říkali, ze zajit po ukonceni rodičovské… Tedy hned v cervenci… No tak jsem to tak nejak přešla, ze bude vse vv poradku… Teď v tom tapu. Zitra se právě chystam na UP, takže ono to už nejak dopadne… Jen že asi z toho nebudu spat… :oops:

• Citovat
  • Upravit
9793
1.7.18 23:21

V tom co píšeš je dost zmatek. Pokud ti netrvá prac. poměr, tak nejsi na rodičovské dovolené, maximálně čerpáš rodičovský příspěvek. Pokud ten jsi ale ukončila k 30.6., s tím, že poslední dávka přijde v červenci, tak už ani v červenci nejsi příjemcem rodičovského příspěvku. Potřebuješ tedy vyřešit zdravotní pojištění, třeba tou registrací na pracáku, kam by ses ale měla hlásit v momentě, kdy jsi schopná do té práce nastoupit. Případně se můžeš nahlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let. Správně máš na zdravotní pojišťovně hlásit každou změnu do 8 dnů, když nejsi zaměstnancem.

Ale jestli ti zaměstnavatel dal výpověď 4.6., tak bys teď byla ve výpovědní době, takže by ti prac. poměr ještě trval. Takže ti nedal výpověď, ale dohodli jste se na ukončení PP dohodou? Máš odstupné?

A podporu budeš mít jen nízkou, cca 4300 Kč první dva měsíce, pak se snižuje, protože na ni jdeš po náhradní době - neodpracovala jsi po RD nic. Teda pokud nejsi v té výpovědní době a nedostáváš třeba náhradu mzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.18 23:27
@Lendeš píše:
V tom co píšeš je dost zmatek. Pokud ti netrvá prac. poměr, tak nejsi na rodičovské dovolené, maximálně čerpáš rodičovský příspěvek. Pokud ten jsi ale ukončila k 30.6., s tím, že poslední dávka přijde v červenci, tak už ani v červenci nejsi příjemcem rodičovského příspěvku. Potřebuješ tedy vyřešit zdravotní pojištění, třeba tou registrací na pracáku, kam by ses ale měla hlásit v momentě, kdy jsi schopná do té práce nastoupit. Případně se můžeš nahlásit na pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let. Správně máš na zdravotní pojišťovně hlásit každou změnu do 8 dnů, když nejsi zaměstnancem.

Ale jestli ti zaměstnavatel dal výpověď 4.6., tak bys teď byla ve výpovědní době, takže by ti prac. poměr ještě trval. Takže ti nedal výpověď, ale dohodli jste se na ukončení PP dohodou? Máš odstupné?

A podporu budeš mít jen nízkou, cca 4300 Kč první dva měsíce, pak se snižuje, protože na ni jdeš po náhradní době - neodpracovala jsi po RD nic. Teda pokud nejsi v té výpovědní době a nedostáváš třeba náhradu mzdy.

Ja se omlouvam zda je to zmatené… Od zamestnavatele mam výpověď dohodou a žádné odstupné nemám… Ja v tom tapu.. No. Chyba ze jsem nesla hned po teté výpovědi… Alespoň by me na UP nasmerovali co dále.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.7.18 23:29
@Anonymní píše:
Ja se omlouvam zda je to zmatené… Od zamestnavatele mam výpověď dohodou a žádné odstupné nemám… Ja v tom tapu.. No. Chyba ze jsem nesla hned po teté výpovědi… Alespoň by me na UP nasmerovali co dále.

Ne moment… Ve výpovědi mam napsano vlastní žádostí…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.7.18 23:33
@Lendeš píše:

A podporu budeš mít jen nízkou, cca 4300 Kč první dva měsíce, pak se snižuje, protože na ni jdeš po náhradní době - neodpracovala jsi po RD nic. Teda pokud nejsi v té výpovědní době a nedostáváš třeba náhradu mzdy.
Ja se omlouvam zda je to zmatené… Od zamestnavatele mam výpověď dohodou a žádné odstupné nemám… Ja v tom tapu.. No. Chyba ze jsem nesla hned po teté výpovědi… Alespoň by me na UP nasmerovali co dále.
@Anonymní píše:
Ne moment… Ve výpovědi mam napsano vlastní žádostí…

A duvod ukončení : dohodou
tak a ted jsem určitě za mimone :(

• Citovat
  • Upravit
9793
1.7.18 23:36
@Anonymní píše:

Tak to s tebou zaměstnavatel pěkně vydrbal. Pro příště - výpověď dohodou právně neexistuje, je buď výpověď (jednostranný úkon ze strany zaměstnavatele nebo zaměstnance, kde není potřeba podpis = souhlas druhé strany) nebo dohoda o ukončení PP (oboustranný úkon, musí s ním obě strany souhlasit). Zaměstnavatelé používají termín výpověď dohodou buď ze své neznalosti nebo proto, aby měl zaměstnanec pocit, že mu dávají výpověď a nemá na výběr. Ve skutečnosti mu ale dávají podepsat dohodu a tedy to, že zaměstnanec dobrovolně souhlasí s ukončení prac. poměr. Kdybys mu to dobrovolně nepodepsala, musel by tě buď dále zaměstnávat nebo ti dát výpověď, za kterou bys dostala skoro 3 platy náhradu mzdy za dobu než by doběhla výpovědní doba (nebo by ti do té doby musel přidělovat práci nebo se s tebou dohodnout na neplaceném volnu) + tříměsíční odstupné.

A jinak z hlediska zdravotní pojištění ti stačí se kdykoliv v červenci zaevidovat na pracák a pojištění budeš mít hrazeno za celý měsíc, ale musíš všechny změny hlásit zdravotní pojišťovně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1019
1.7.18 23:37

Výpověď dohodou neexistuje!!! Buď je to výpověď nebo dohoda o ukončení pracovního poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.7.18 23:40
@Lendeš píše:
Tak to s tebou zaměstnavatel pěkně vydrbal. Pro příště - výpověď dohodou právně neexistuje, je buď výpověď (jednostranný úkon ze strany zaměstnavatele nebo zaměstnance, kde není potřeba podpis = souhlas druhé strany) nebo dohoda o ukončení PP (oboustranný úkon, musí s ním obě strany souhlasit). Zaměstnavatelé používají termín výpověď dohodou buď ze své neznalosti nebo proto, aby měl zaměstnanec pocit, že mu dávají výpověď a nemá na výběr. Ve skutečnosti mu ale dávají podepsat dohodu a tedy to, že zaměstnanec dobrovolně souhlasí s ukončení prac. poměr. Kdybys mu to dobrovolně nepodepsala, musel by tě buď dále zaměstnávat nebo ti dát výpověď, za kterou bys dostala skoro 3 platy náhradu mzdy za dobu než by doběhla výpovědní doba (nebo by ti do té doby musel přidělovat práci nebo se s tebou dohodnout na neplaceném volnu) + tříměsíční odstupné.A jinak z hlediska zdravotní pojištění ti stačí se kdykoliv v červenci zaevidovat na pracák a pojištění budeš mít hrazeno za celý měsíc, ale musíš všechny změny hlásit zdravotní pojišťovně.

Takže určitě i kontaktovat ZP? Nasmeroval yb mě i urad prace? A zatim problem nemam? :oops:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.7.18 23:44
@MiaBea píše:
Výpověď dohodou neexistuje!!! Buď je to výpověď nebo dohoda o ukončení pracovního poměru.

Ano mam tu Dohoda o ukonceni pracovniho pomeru… Na základě vlastní zadosti ze dne… a pokracuje text vypovedi dale.. A na zapoctovem listu mam Důvod ukonceni prac. poměru: dohodou. Abych tedy upřesnila…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat