Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj, poradíte mi??
Chceme s přítelkyní kupovat dům, ale má vadu na kráse. Nemá studnu, při prohlídce nám bylo majitelem řečeno, že když budeme mít o dům vážný zájem, tak jí na své náklady nechá zařídit.
Jenže dneska, když jsem hovořil s makléřem a řekl mu, že chci před koupí uzavřít smlouvu, kde bude napsáno, že studna bude v katastru, v pořádku, bude mít rozbor vody a bude napojena na dům.
Když to makléř řekl majiteli, tak nám volal zpět s tím, že cena nemovitosti se asi zvedne. Noo a mě jde o to na co si dát pozor jak postupovat a jestli vůbec a nebo se na to vykašlat.
Jde mi o to jak poznat, že je studna v pořádku. Když odčerpám vodu, tak aby tam hned byla další, abych nečekal 5 dní
Aby voda byla pitná. Rozbory může mít podplacené. Nebo aby nezničil pramen někomu jinému a td.
Jak to ošéfovat a na co si dát pozor dál. Máte s tím někdo také zkušenost??
děkuji moc za odpověďi
![]()
Dobrý den, nechat si udělat studnu a napojit ji k domu je z hlediska administrativy (tedy aspoň u nás) docela zdlouhavá záležitost, to jen pro info
Jinak, ke studni (pokud ji chce teprv dělat) by původní majitel měl mít hydrogeologický posudek a v něm by měly být odpovědi na všechny vaše otázky (nebo aspoň na většinu). U stávající starší studny by měl být udělán pasport studny a tam by taky mělo být uvedeno vše důležité.
Pokud bude vrtat novou studnu, tak je to opravdu na dlouho. Musí se dělat průzkumný vrt, ten se zkouší, k tomu je dokumentace ohledně vydatnosti, kvality atd. Pokud je to ok, tak se pak vrt legalizuje, musí se projít uzemním a vodoprávním řízením a kolaudací. A myslím, že se studna nezapisuje do katastru.
Tak vyhloubit studnu je náročná věc, fyzicky i papírově. Navíc mám dojem, že musíš mít od úřadů povolení. Kvalita vody se může měnit, třeba v závislosti na klimatu nebo dalších faktorech (vsakování škodlivin a pod.)
V dnešní době, kd je nemovitostí docela málo, se divím, že se majitel tak snaží. Jednodušší by bylo prodat to jinému zákazníkovi, ev. snížit cenu? ![]()
@lusy.lus píše:
Pokud bude vrtat novou studnu, tak je to opravdu na dlouho. Musí se dělat průzkumný vrt, ten se zkouší, k tomu je dokumentace ohledně vydatnosti, kvality atd. Pokud je to ok, tak se pak vrt legalizuje, musí se projít uzemním a vodoprávním řízením a kolaudací. A myslím, že se studna nezapisuje do katastru.
staré studny ne, ale s novýma si nejsem tak jistá ![]()
@pe-terka Já myslím, že ani nové. Že jsou součástí pozemku. Ale stopro jistá si nejsem. ![]()
Studna se do katastru nezapisuje. Nemá půdorys 25m a není to nadzemní stavba.
Jinak pokud má být studna jediným zdrojem vody pro dům, dala bych od toho ruce pryč. Z vlastní zkušenosti, kvalita vody se může ménit tak rychle, že to testováním nejde postihnout. Lepší je si studnu zřizovat sám a vědět, že mám vše v souladu se zákonem, než to nechat na člověku, který už tam bydlet nebude a pak se divit.
@Hans-0 a to doufej že na tu vodu vůbec narazí a že bude do 30m hloubky protože pak už by to měl mít na starosti báňský úřad pokud se nepletu
@lusy.lus píše:
To je ale cesta oklikou. Pokud narazi na uredniky, kterym tento “ zaruceny postup” uz leze na nervy, tak si akorat vykoleduje tri mesice jednani navic.
@Hans-0 Zkusebni vrt je mozny a s vyhodou, ale pak se musi podat zadost na uzemni rizeni (4 mesice) a pak podat zadost na vodohospodare (2 mesice). Az vydaji povoleni, tak se teprve muze vrtat studna. Takze cca 6 mesicu od podani prvniho papiru se vrta studna. Nejakou dobu trva i zpracovani povinneho projektu, ktery se odevzdava uz pri uzemnim rizeni. Zaroven se odevzdavaji vyjadreni x instutici, ze souhlasi s umistenim studny (CEZ, plynari, vodovody…: my jich meli asi 9). Realita v nasem state.
Děkuji moc.Noo oni brali vodu od sousedů ze studni.Ale nově nastěhovaným už vodu dávat nechtějí. Proudkaře tam měli a mají tam 2 místa kde vrtat, ale právě je mi divné, že se tak snaží aby v tom nebylo něco na prd.
@Hans-0 a ten barák nemá jinou vodu? nemá možnost napojení na obecní?
@Hans-0 já bych do toho nešla. Taky byste mohli chytat dešťovku na koupání.