Jak jste se rozkojili?

Anonymní
20.2.24 08:24

Jak jste se rozkojili?

Holky, mám dotaz. Potřebuju vědět, jak jste se rozkojili :roll: :lol: mám za šest týdnů rodit a občas na mě ohledně začátků kojení jdou obavy. Nejde o moje první dítě. S prvním jsem měla s kojením problém, dnes si ale říkám, že jsem se tehdy málo snažila, nic jsem si o tom nezjišťovala a počítala s tím, že to půjde samo a taky byly komplikace, malý se tehdy narodil přiškrcený a dali mi ho až po 16hodinach a řval hlady a já to prostě nestihla a do toho stres, že to nejde a sát mu moc nešlo, do toho každý den telefonát od bývalé tchýně, jestli kojim. Takže jsem to neustála. (Byla jsem moc mladá)
Teď to mám našprtaný a jsem na to připravená. Ale i tak se chci zeptat, jak se to povedlo vám, na vaše zkušenosti, jak často jste měli miminko u prsu v porodnici a co když vám toho teklo málo? Dokrmovali jste nějak? Samozřejmě ze začátku si po kojení asi vždy odsaju, ať se toho mléka udělá víc ale čím dokrmovat, stříkačkou? Nebo jsem koukala na láhve pro kojena miminka

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13921
20.2.24 08:33

První den jsem prakticky neprikladala, protože blinkal plodovou vodu a sestra mi řekla ze to je zbytečné🙈 takže denní zpozdeni s nástupem mléka, zhubnul, žloutenka… šel pod světlo. Takže jsem chodila k odsavacce, a tak třetí den konečně něco začalo téct, neslo mi ho přikládat, jen řval, takže dokrm přes strikacku. Jeden den měl UM, pak už jsem mu stačila, ale pořád špatná technika kojení, takže po propuštění fakt hruza děs, bradavky úplně krvavý, strašná bolest. Dva týdny jsem občas prikladala, ale spis jsem odsavala a dávala přes strikacku. Pak se to postupně začalo hojit, syn začal sát, pít normálně. Nakonec jsem kojila dva roky. Ale byl to boj 🙈 zavidim vsem, kterým to slo od začátku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
20.2.24 08:37

Přikládala jsem pořád, moje děti si o to teda i říkaly, takže kdykoliv byly vzhůru, tak ty první dny byly na prsu a to pomohlo rozkojení :)

Určitě nemusíš dokrmovat a zbytečně si tím jen to kojení zkomplikuješ. Nejlepší stimul laktace je kojení dítka na prsu, ne odstříkání. A dokrmování ti jen sníží čas, po který by bylo dítko na prsu. Moc se s tím nestresuj, je to přirozená věc. Už teď máš v prsou mléko, ono se tvoří ještě před porodem :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
20.2.24 08:37

@Lily-of-the-valley Jo, první kojení dcera pěkně vyblila s plodovkou :))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35791
20.2.24 08:43

Kojila jsem jak dítě bylo nespokojený, teda skoro pořad, zadny intervaly. Trvalo to tak týden dva než se to rozjelo úplně, obe hodne shodily. Žádný dokrm jsem nedávala, kojila jsem dvě dva roky. Nic jsem neodsávala, nevážila. Podle me je důležité hlavne to nevzdat a mit sebedůvěru, že to zvládneš a máš mléko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35834
20.2.24 08:44

Před prvním porodem jsem to taky měla nastudovaný horem dolem a stejně to bylo k ničemu. Na to se předem podle mě prostě připravit nedá.
Mlíka jsem měla dost, ale malá se neuměla pořádně přisát, já ji prilozit. Byl to boj 14 dní odsávání a dokrmováním stříkačkou před malíček. Pak mi kamarádka dala kontakt na dobrou laktační poradkyni. Ta mi pomohla a během dvou dnů jsme kojila plně. U dalších dvou dětí už to šlo samo když jsem věděla co a jak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13921
20.2.24 08:44
@Zmatka píše:
@Lily-of-the-valley Jo, první kojení dcera pěkně vyblila s plodovkou :))

Jo, on blinkal pořad, teď zpětné vím, ze by to proste vyblinkal, ale já bych měla tu stimulaci a mleko by se spustilo dřív, vyhnuli bychom se té žloutence nejspíš. A nevím čím to bylo, ze jsem měla bradavky tak zničené, měla jsem i zánět prsu, fakt to byl hrozny boj. Dvě laktacni potvrdily, ze technika je ok… až někdy bude druhé, tak se toho začátku budu taky hrozne bat. Špatná zkušenost je neprenositelna 😅 ale chci tím říct ze když se člověk kousne, tak to bude. I když jsem si ještě měsíc po porodu říkala, ze jsem to měla vzdát, byla bych na tom lip. 🙈

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
20.2.24 09:00

Hlavně se nestresovat, dělat to instikntivne, byt hodně s miminkem kůže na kůži, přikládat jak často to půjde, hlavně se vykašli na nějaké tabulky v porodnici, kde říkají přikládat každé 3 hodiny apod, to je zoufale málo. Já přikládala dceru hned na sále a pak sem ji měla na prsu téměř non stop, na personal nemocnice a jejich řeči sem se vyprdla a byla sem rozkojena druhy den po porodu. Domu už sme odjížděly plně rozkojene, bez nějakých problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
20.2.24 09:03

Já to vůbec neřešila, než se mi spustilo mlíko tak jsem dokrmila stříkačkou, a až se spustilo (asi 4.-5. den po porodu) tak jsem kojila. Nejvíc to chce klid a dobrou LP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
20.2.24 09:22

@Lily-of-the-valley Jsi dobra, zes to prezila a dala! 8o :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.2.24 09:33

Hlavně buď v klidu, to dělá strašně moc. Mazli se s miminkem a buď šťastná, hodně pij, jez a na podporu je dobre třeba řecké seno a pískavice. Miminko přikládej, jak bude chtít. A pokud se ukáže nějaký problém, zavolej si LP nebo si na nějakou příprav kontakt, jestli v porodnici nejsou. Mléko se rozjíždí 48 hodin po porodu většinou ( říkali mi to v porodnici a na mě to platí)to už je doba, kdy to většina žen vzdává, co tak slyším v okolí. A jestli to i přesto nepůjde, tak nevěš hlavu, někdo kojí, někdo ne, miminko hlavně potřebuje spokojenou mámu ❤️.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
20.2.24 11:20

Já mám teď třetí dvoutýdenní miminko. S každou to bylo jiné, s první boj, neuměla jsem ji pořádně přiložit, moc nesala, odsávala jsem, dvakrát jsem měla zánět prsu, horečku a antibiotika. Nakonec jsem kojila rok.
Druhá byla savec, jsou to byla pohoda. Jen se mi nějakým zázrakem postupně ztratilo mléko v jednom prsu, tak jsem asi od tří měsíců do roka kojila jen z jednoho :)
No a teď ta třetí, savec je, laktace se mi spustila do dvou dní, ale mám zase jednu bolavou bradavku, tam jsem ze začátku nezvládla správné přiložení. Pomalu ale jistě se to lepší, ale stále je to děsná bolest :zed:
Tím chci říct, že to může být pokaždé jinak, taky záleží na dítěti. Každopádně se zkušenostmi je to lepší a lepší, tak se toho neboj :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14613
20.2.24 14:58

Dite u prsu nonstop u tebe v posteli (tím myslím i v porodnici), dětskou postýlku vůbec nepotrebujes. Já ji používala jen když jsem se šla sprchovat a brala si dite s sebou do koupelny - tak jsem si ho tam s sebou v ni vezla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
21.2.24 01:03
@Anonymní píše:
Holky, mám dotaz. Potřebuju vědět, jak jste se rozkojili :roll: :lol: mám za šest týdnů rodit a občas na mě ohledně začátků kojení jdou obavy. Nejde o moje první dítě. S prvním jsem měla s kojením problém, dnes si ale říkám, že jsem se tehdy málo snažila, nic jsem si o tom nezjišťovala a počítala s tím, že to půjde samo a taky byly komplikace, malý se tehdy narodil přiškrcený a dali mi ho až po 16hodinach a řval hlady a já to prostě nestihla a do toho stres, že to nejde a sát mu moc nešlo, do toho každý den telefonát od bývalé tchýně, jestli kojim. Takže jsem to neustála. (Byla jsem moc mladá)
Teď to mám našprtaný a jsem na to připravená. Ale i tak se chci zeptat, jak se to povedlo vám, na vaše zkušenosti, jak často jste měli miminko u prsu v porodnici a co když vám toho teklo málo? Dokrmovali jste nějak? Samozřejmě ze začátku si po kojení asi vždy odsaju, ať se toho mléka udělá víc ale čím dokrmovat, stříkačkou? Nebo jsem koukala na láhve pro kojena miminka

Kojeni je o hlave.
Kdyz budes presvedcena, ze budes v pohode kojit, tak budes v pohode kojit.

Druha zasadni vec je odolat nesmyslnym pozadavkum v porodnici - takze kojit na pozadani (klidne i po pulhodine), kojit hned jak miminko chce, nevazit pred/po kojeni, dat si miminko do postele. Kojit casto. Mit miminko u sebe ihned a nedat ho z ruky. Dodrzet bonding. Nenechat si vnutit dokrm. Ztrata vahy do 10% je prirozena.

Opravdu na to pozor, muj soukromy odhad je, ze pitome rady v porodnici mohou za vetsinu problemu s kojenim.

Odsavat podle me neni potreba. Promackat dvorec pred kojenim, trosku odstrikat at zmekne, to jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
835
21.2.24 01:24

Mně hodně pomáhalo masírovat prsa před kojením, pít kojící čaje a jíst kapsle s pískavicí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová