Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ještě přemýšlím, někde jsem četla/slyšela, že když se používají kortikoidy, tak že se to místo vyléčí, ale ten ekzém se objeví zase jinde - že to je jen léčba lokální a neřeší to příčinu ![]()
Nevím jestli pomůžu, ale mám čerstvou zkušenost z dětské kožní ambulance FN, zakládala jsem diskuzi, na kterou tahle navazuje. Následkem zapaření se dceři udělal exzém. Na nátlak rodiny jsem zavítala na kožní, kde mě mudr. vyzpovídala, zběžně prohlídla ložiska a napsala imacort a protopic. Můj dotaz cože to je za exzém zůstal bez odpovědi, k mému překvapení není diagnóza ani ve zprávě. Dlouho jsem se bránila, nakonec opět na nátlak jsem 2 dny mazala imacortem. Exzém se vysušil, od té doby dceru hodně svědí. Na kontrole byla jiná doktorka, opět jsem vše převyprávěla, důkladně prozkoumala exzém a napsala jiné kortikoidy namíchané z lékárny. Ty jsem si zatím nevyzvedla, usoudili jsme s mužem, že to není řešení a zkoušíme řešit problém intuitivně. Dceři vysloveně vadí i minimální příměs polyesteru v oblečení. Denně nebo obden střídáme koupele v Oilatu a v ovsu a pořád promazáváme zatím lipobazí. Řekla bych, že jí to dělá dobře. Asi to chce zkoušet, co komu sedne nebo ne. Taky jsem vypozorovala, že jí teď nedělají dobře 2 červené legíny stejné firmy, takže asi to může vyvolat fakt cokoliv a určitě to souvisí i s oslabením organismu…
@acimedaca to jsem ti psala
kortikoidy neřeší příčinu. Atopický ekzém je třeba brát jako onemocnění organismu, které se projevuje ložisky na kůži. Ale samotný ekzém není onemocnění, jen projev. Jinak mazáním kortikoidů nevyléčíš ani to místo, kde je aplikuješ, jak píšeš. Ten ekzém se tam může objevit kdykoli znovu i po léčbě kortikoidy ![]()
@acimedaca píše:
Ještě přemýšlím, někde jsem četla/slyšela, že když se používají kortikoidy, tak že se to místo vyléčí, ale ten ekzém se objeví zase jinde - že to je jen léčba lokální a neřeší to příčinu
Kortikoidy určitě neléčí, jen ulevují. Já je u dcerky používám pouze v případě, že jí chci ulevit, když se jí exém hodně zhorší a taky je náchylná k infekci v exému - jak si to drbe, takže to pak mažu kortikoidy, ale nic jiného od toho nečekám.