Jak lžeme dětem

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
11.11.11 22:25

Jak lžeme dětem

Jak lžeme dětem - překlad zajímavého eseje Paula Grahama
 http://davidjs.com/…lzeme-detem/

Jak to vidíte vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6499
11.11.11 22:30

Zvládla jsem přečíst 1/3, víc nedávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
11.11.11 22:38

To se fakt nedá přečíst. Zkrátila bych to tak na 10% procent. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
11.11.11 22:38
Karleon píše:
Zvládla jsem přečíst 1/3, víc nedávám.

Taky tak.
Jak to vidíš ty?
Já to vidím, jako docela nudnou úvahu :think: Nemyslím si, že bych záměrně dětem lhala. Snažím se jim vše říkat po pravdě, ale úměrně k jejich věku. Nestraším je čerty a strašidly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
11.11.11 22:43

Jako úvaha to asi bude zajímavé, jako absolutní pravdu bych to určitě nebrala.

I když ano, lžeme dětem, lžeme okolí, lžeme sami sobě, před realitou často zavíráme oči.

Ale v této podobě je článek pro českého čtenáře.. jak to správně nazvat. No nezaujalo mě to natolik, abych dočetla do konce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6263
11.11.11 22:44

Take jsem se snazila nezatahovat strasidla do vychovy. A prisly jedny nestovice (jedna vedle druhe) a bydli s nama jezibaba, co hlida, aby se deti neskrabaly :oops: :oops: . Fakt me to zahnalo do kouta, mladej ma hluboke nestovice na cele a nic na nej neplati, aby to neskrabal. Momentalne sel spat s rukavicema a naplastma na cele… za coz mi nekolikrat podekoval. Taky se skrabat nechce, ale neda mu to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
11.11.11 22:46
teredes píše:
Take jsem se snazila nezatahovat strasidla do vychovy. A prisly jedny nestovice (jedna vedle druhe) a bydli s nama jezibaba, co hlida, aby se deti neskrabaly :oops: :oops: . Fakt me to zahnalo do kouta, mladej ma hluboke nestovice na cele a nic na nej neplati, aby to neskrabal. Momentalne sel spat s rukavicema a naplastma na cele… za coz mi nekolikrat podekoval. Taky se skrabat nechce, ale neda mu to.

Třeba na ně u nás taky dojde..nikdy neříkám nikdy :lol:
Hlavně aby to opravdu zabralo, zbytečně by měl jizvičky, to ta ježibaba ho opustí rozhodně dřív, než památka na čele po neštovicích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21992
11.11.11 22:49

Nemůžu diskutovat o obsahu něčeho, co je napsané tak příšernou formou, že se to nedá dočíst.

Přeji pěknou debatu všem, kdo se prokousali ke konci a neusnuli u toho…

A zajímalo by mne jediné - chceš slyšet názor maminek, milý „překladateli“, nebo šířit povědomí o svém blogu? :wink:

Příspěvek upraven 11.11.11 v 23:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
11.11.11 23:03

Lhaní je pitomost, člověk tím děti jenom zblbne. Jsem pro to říct pravdu, i když samozřejmě úměrně jejich věku.

Článek jsem nečetla, nějak mi od pohledu nepřijde sympatický. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6326
12.11.11 00:20

Článek jsem přečetla úplně celý :) a myslím si, snad se nikdo neurazí, že někteří rodiče to s lhaním někdy dost přehánějí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
12.11.11 00:44

Chudák pán toho má tolik na srdci a pokusil se to narvat do jednoho článku a zdánlivě sjednotit do jediného tématu. Moc se mu to teda nepovedlo…

Snažím se nelhat, spíš vysvětlovat úměrně věku. Občas použiju nějakou lež, abych ho popostrčila (když se hned neoblečeš, ten domíchávač nám ujede a už ho neuvidíš - přestože vím, že tam bude ještě min. půl hodiny) nebo něco na ten způsob.

Nemyslím, že je nezbytné říkat malému dítěti čistou pravdu - mělo by z toho akorát těžkou hlavu. Když má tendence otravovat psa při jídle nebo kolem něho lítá, přestože pes je z toho zjevně nervózní, řeknu, že psa znervózňuje, ten se lekne, vyskočí a nechtě ho povalí (čemuž rozumí, protože se mu to už stalo). Není nutné, aby věděl, že se bojím, že se po něm ožene, rupnou mu nervy a pokouše ho. Jednak by to nepochopil, jednak by se zbytečně bál. Stačí, že se teď bojí všech psů, že by ho mohli povalit :roll: :lol: Až bude větší, řeknu mu to popravdě, co by se mohlo stát - a rozhodně to bude před pubertou :mrgreen:

Takže já jsem pro lži tohoto typu, ale nejsem pro strašení - bubáky a spol. Chápu v kritických případech (neštovice), nechápu v situacích „nechoď tam, je tam bubák“ :lol:

A končím, bo už to mám skoro stejně dlouhé, jak pán :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
12.11.11 01:00

Vážně nudný článek, že se ti chtělo ho vůbec překládat. :nevim: taková rozbředlá slátanina. Souhlasím s tím, jak tu bylo psáno zkrátit a vynechat 90% objevných „myšlenek“ třeba by z toho něco bylo.
Navíc je to američan, prostě z jiného světa. Mu napiš, že tady se smí legálně sexovat už od patnácti a trefí ho šlak :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí