Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, ráda bych se zeptala trochu pro srovnání jak jsou na tom s mluvením vaše 4 leté děti. Nedávno mě totiž upozornila jedna známá, že moje 4letá dcera mluví dost špatně aspoň co se týká výslovnosti a měla bych to začít řešit dokud nebude pozdě, jako třeba chodit na logopedii. Mě tohle nikdy nenapadlo, protože mám ještě jedno postižené dítě, které nemluví téměř vůbec, tak nemám moc srovnání a navíc jsme dvojjazyčná rodina, takže to má dcerka o dost těžší. Ona má v češtině slušnou slovní zásobu, říká i básničky, jen neumí r a ř a špatně vyslovuje sykavky, když mluví rychle tak jí není úplně dobře rozumět. Taky špatně skloňuje některé slova. Myslíte, že je to případ na logopedii nebo se to prostě srovná?
Moje čerstvá čtyřleťačka má obrovskou slovní zásobu, správně skloňuje i časuje. Nicméně neumí r, ř, ž. V některých slovech ji dělá problém i s a š. Přijde mi to normální a zatím to neřeším.
Já bych řekla, že byste se měli pomalu přihlásit (my čekaly 3 měcíce od objednání), my teda ze sykavkama začaly chodit až teď v 5, ale logo říkala, že do 1 třídy by měla jít už s hezkým mluvením. Prý r a ř jsou těžké a to se může cvičit až naposledy.
Náš 4letý mluví dá se říct dobře, ale r a ř ani omylem, ale na to prý je čas do 5 let, pak až se to řeší. Já ale logopedii plánuju kvli tomu, že si šlape na jazyk a dělá to už určitě 2 roky, tak aby si to nějak nezafixoval. Někde jsem viděla na natu takovou pěknou tabulku kdy by mělo dítko zvládat která písmena, pohledám ji.
Každé dítě je jiné, syn má perfektní výslovnost, umí r i ř. Ale zase neudělá extra dlouhou větu. Prostě mluví málo ale zase bez chybičky - začal mluvit později a díky tomu si myslím že to je, když dítě mluví brzo tak se to naučí s těma nedostatkama (s, š, ř apod.)
Ve čtyřech letech jsem právě začala řešit nejstaršího, taky sykavky. Chodil rok a čtvrt na logo a už Dobrý. (R a říkala už umel). Prostřední má 4 teď a mluvi jak rádio.
Já bych řekla, že už je pomalu čas se na tu logopedii přihlásit, ať to v klidu do nástupu do školy stihne.
@Aletheia píše:
Každé dítě je jiné, syn má perfektní výslovnost, umí r i ř. Ale zase neudělá extra dlouhou větu. Prostě mluví málo ale zase bez chybičky - začal mluvit později a díky tomu si myslím že to je, když dítě mluví brzo tak se to naučí s těma nedostatkama (s, š, ř apod.)
Mám zase jinou zkušenost, neteře obě mluvily tak nějak normálně, ve 2 letech už ve větičkách a r a ř uměly hrozně brzo, dokonce před 3 rokem - to jsem koukala jak blázen ![]()
Naše čtyřletá patlá dost. Sykavky, l, r a ř jí nejdou. Ale ukecaná je dost. Ona dlouho nechtěla mluvit, dorozumívala se pantomimou, tak to tak beru, že je holt trochu pozadu. Po prázdninách jde do nové školky, mají tam logopedickou péči, tak snad se to zlepší.
Dcera okolo 4. narozenin konečně dala ř. Jinak umí všechny hlásky, mluví v souvětích. Občas dělá chyby jako lev - řekne lefa místo lva. Na angličtině komolí výslovnost některých slov. Je hrozně ukecaná, v roce používala 40 slov jako míč, míša, myš, hrozně se jí líbilo š a č. V mluvení byla vždy napřed, a zase jiné věci jí tolik nejdou.
@helenaa Nesrovná…zvlášť pokud doma nemá dostatečný základ a vzory (dvojjazyčná výchova) Na 100% logopedii od září. Rozhodně tím nic nezkazíš, jen budete muset DOMA makat, cvičit…
Je to hodně individuální, děti z vícejazyčných rodin většinou mluví později a dá jim to větší práci. Být tebou bych zavolala na logopedii, zeptala se a oni posoudí, zda byste je měli v dohledné době navštívit, či nikoli.
Syn byl v mluvení vždycky napřed, překvapuje mě, kolik dětí má podle příspěvků problémy s r a ř - tyto hlásky syn perfektně ovládal už ve dvou letech. Nám dělá problém jediná hláska a tou je l, to budeme muset doladit. Teď jsou mu tři, má velkou slovní zásobu, správně skloňuje, časuje, používá dlouhá souvětí i podmiňovací způsob.
Tak malý hrozně komolí slova, žvatlá je a špatně některá vyslovuje. Hodně si jich upravil podle sebe, po nás je zopakuje sice dobře, ale pamatuje si je špatně. Neumí R, Ř, L, Č, v některých slovech mu dělají problém i sykavky. Slovní zásobu má celkem malou, možná tak 150 slov, některá používá špatně.
Nejsme dvojjazyčná rodina.
@Adrasteia já myslím, že tady nikdo problém s r a ř nemá, protože se to ve 4 letech za problém vůbec nepovažuje ![]()
Tohle se nedá srovnávat. Mam 2,5 letou dvojjazycnou vnucku, a právě tim, ze je dvojjazycna tak má velkou slovní zásobu, mluvi ve větách, zacina říkat r a normalne se s ni domluvis v obou řecech. Ale taky se ji někdy podaří, že druhou, nebo první, jak na to kdo kouka, řeč „ohne“ po cesku a ani to s ni nehne
. Většinou jsou to slovesa ![]()