Jak mluvíte na děti?

Caty
10.11.10 19:30

Jak mluvíte na děti?

AHoj holky, nic podobného jsem zde nenašla, tak se ptám:
Jak mluvíte na své děti, které jsou ještě malé? Jde mi o to, že nevím, zda mám malé říkat, tohle ja jablko nebo jablíčko? vlak nebo vláček? kočár nebo kočárek? Mám používat zdrobněliny pořád nebo naopak ne?
A mluvíte před dětmi spisovně? Mi pusa narostla nakřivo a nepoužívám stále výrazy, to je zelené jabko, to je velký vlak, ale prostě zelenej barák, velkej vlak a nevím, zda nedělám špatně. Má se před dětmi nebo s dětmi mluvit spisovně? Docela by mě to zajímalo, protože to dost řeším.Malá už začíná opakovat jako mama,tata,baba,deda,papa nechci jí plést.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3627
10.11.10 19:34

Myslím, že stejně když ji budeš učit spisovně, tak tak doma nemluvíte, takže je to podle mě zbytečné. Uč ji to tak, jak ta slova v normální mluvě používáš, spisovně se bude učit ve škole. Myslím, že takhle maličké děti stejně ty slova neříkají tak, jak je slyší, udělají si pro danou věc svou zkomoleninu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1053
10.11.10 19:42

Ahoj mám taky malou holčinu a mluvím na ni tak jako na ostatní.používám občas zdrobněliny ale rozhodně na ní nešišlám ani nežvatlám.Je jí sedm měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65317
10.11.10 19:43

Tak jsem se zamyslela----ono o tom nějak nepřemýšlím,když s ním mluvím…
A docela teda používám zdrobněliny…jablíčko,brambůrky,kytička–např.
ale zase máme stůl,židle…takže ono jak co asi.....
Spisovně mluvím asi málo......zelenej míč a ne zelený míč…
taky záleží,jestli jsme sami a zrovna si „povídáme“nebo jsme venku,v herně,na plavání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
10.11.10 19:44

takže na ně prostě mluvíte jak vám zobák narostl jo?
mi šlo právě o to, že když se třeba něco naučí, aby s tím pak neměla problémy, ale asi blbnu

• Citovat
  • Upravit
65317
10.11.10 19:47

Spíš jednou děti budou učit nás–ted když slyším některé výrazy,ani nevím,co to je :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
10.11.10 19:50

tak na zdrobněliny podle mě nejsou špatné - jablíčko, botička, ale jako pak už například botinečka, vlásečky, hovínečko, to mi přijde divné… hovínko, vlásky, proč ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
10.11.10 19:51

Mluvím normálně občas nějaké zdrobněliny, ale poslední dobou se je snažím vynechávat protože už mi to leze krkem. Některé si vytváří dcera sama - např. mikinka - to jsem nikdy neřekla a ona to používá i na taťkovu mikinu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

U mě je důležité nešišlat, nemluvit sprostě (i když tomu se stejně nevyhnem) a jestli jednou řekneš kočár a podruhé kočárek je podle mě úplně jedno.

Mluvím „hovorově“ ale dcera se třeba naučila říkat „brýle“ tak používáme brýle a už mi to nepřijde, třeba mě naučí zase mluvit spisovně :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4417
10.11.10 19:53

Taky někdy na malou mluvím zdrobněle, myslím že až děti začnou chodit na písek a do školky tak se naučí různých výrazů víc než dost… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
10.11.10 19:57

hm, tak to nebudu nijak hrotit. šlo mi o to, aby neměla v hlavě guláš no.
A jak byste řešily holky, kdyby na dítko chtěl někdo mluvit cizím jazykem? Manžel na malou mluví z 90% německy a tchýně zase ještě anglicky, což se mi už moc nelíbí teda no. Myslím si, že němčina a čeština stačí, kor když ve školce na ní budou mluvit slovensky a ve škole taky, bydlíme na Slovensku. Mám to tchýni zatrhnout nebo ne?Teda, je fakt, že jí vidí tak dvakrát do měsíce na hodinku? ale stejně.aby neměla guláš no.

• Citovat
  • Upravit
14335
10.11.10 19:58

no náš malý říká když chce zakrýt … oden a proč??protože naše stará babička jak neumí anglicky tak čte na něčem offen, onen a malý to slyšel a teď když chce jít spát a chce deku tak na nás řve…Oden, Oden :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10568
10.11.10 20:01

ja taky mluvim na deti jak mi pusa narostla,to nema cenu resit,stejne pozdeji budu mluvit jak se ji zachce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
10.11.10 20:13

Nemluvím spisovně, mluvím na něj tak, jak na ostatní. Zdrobněliny používám, ale snažím se to krotit. Když už je v každé větě několikrát čko, čka (jablíčko, mlíčko, židlička, stolička, kočička, rybička), tak to podle mě těm dětem musí strašně splývat. Takže už odmala..co to je? Je to kráva? A jak kravička dělá :mrgreen: Jestli v tom nebude mít guláš, tak se budu divit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
10.11.10 20:56

Mluvím normálně, ale pokud vidím, že mi sleduje rty, tak se snažím lépe artikulovat, někde jsem četla, že „napodobují“, co vidí a tím se lépe učí mluvit :nevim: Já tedy řeším spíše mluvu mého chlapa, tím nemyslím, že by mluvil vulgárně, ale tak celkově :oops: bude malý asi pěkně proškolen :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
10.11.10 20:59

Nešišlu, ale často používám zdrobněliny. Občas mě to zarazí, že to dítku vlastně dělám těžší, když má říkat/opakovat slova, co díky „zdrobnění“ mají víc slabik… :roll: Ale tak nějak si nemůžu pomoc, i když je fakt, že si na to dávám pozor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová