Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslím, že stejně když ji budeš učit spisovně, tak tak doma nemluvíte, takže je to podle mě zbytečné. Uč ji to tak, jak ta slova v normální mluvě používáš, spisovně se bude učit ve škole. Myslím, že takhle maličké děti stejně ty slova neříkají tak, jak je slyší, udělají si pro danou věc svou zkomoleninu.
Ahoj mám taky malou holčinu a mluvím na ni tak jako na ostatní.používám občas zdrobněliny ale rozhodně na ní nešišlám ani nežvatlám.Je jí sedm měsíců.
Tak jsem se zamyslela----ono o tom nějak nepřemýšlím,když s ním mluvím…
A docela teda používám zdrobněliny…jablíčko,brambůrky,kytička–např.
ale zase máme stůl,židle…takže ono jak co asi.....
Spisovně mluvím asi málo......zelenej míč a ne zelený míč…
taky záleží,jestli jsme sami a zrovna si „povídáme“nebo jsme venku,v herně,na plavání…
takže na ně prostě mluvíte jak vám zobák narostl jo?
mi šlo právě o to, že když se třeba něco naučí, aby s tím pak neměla problémy, ale asi blbnu
Spíš jednou děti budou učit nás–ted když slyším některé výrazy,ani nevím,co to je ![]()
tak na zdrobněliny podle mě nejsou špatné - jablíčko, botička, ale jako pak už například botinečka, vlásečky, hovínečko, to mi přijde divné… hovínko, vlásky, proč ne
Mluvím normálně občas nějaké zdrobněliny, ale poslední dobou se je snažím vynechávat protože už mi to leze krkem. Některé si vytváří dcera sama - např. mikinka - to jsem nikdy neřekla a ona to používá i na taťkovu mikinu
![]()
U mě je důležité nešišlat, nemluvit sprostě (i když tomu se stejně nevyhnem) a jestli jednou řekneš kočár a podruhé kočárek je podle mě úplně jedno.
Mluvím „hovorově“ ale dcera se třeba naučila říkat „brýle“ tak používáme brýle a už mi to nepřijde, třeba mě naučí zase mluvit spisovně
![]()
Taky někdy na malou mluvím zdrobněle, myslím že až děti začnou chodit na písek a do školky tak se naučí různých výrazů víc než dost… ![]()
hm, tak to nebudu nijak hrotit. šlo mi o to, aby neměla v hlavě guláš no.
A jak byste řešily holky, kdyby na dítko chtěl někdo mluvit cizím jazykem? Manžel na malou mluví z 90% německy a tchýně zase ještě anglicky, což se mi už moc nelíbí teda no. Myslím si, že němčina a čeština stačí, kor když ve školce na ní budou mluvit slovensky a ve škole taky, bydlíme na Slovensku. Mám to tchýni zatrhnout nebo ne?Teda, je fakt, že jí vidí tak dvakrát do měsíce na hodinku? ale stejně.aby neměla guláš no.
no náš malý říká když chce zakrýt … oden a proč??protože naše stará babička jak neumí anglicky tak čte na něčem offen, onen a malý to slyšel a teď když chce jít spát a chce deku tak na nás řve…Oden, Oden ![]()
ja taky mluvim na deti jak mi pusa narostla,to nema cenu resit,stejne pozdeji budu mluvit jak se ji zachce
Nemluvím spisovně, mluvím na něj tak, jak na ostatní. Zdrobněliny používám, ale snažím se to krotit. Když už je v každé větě několikrát čko, čka (jablíčko, mlíčko, židlička, stolička, kočička, rybička), tak to podle mě těm dětem musí strašně splývat. Takže už odmala..co to je? Je to kráva? A jak kravička dělá
Jestli v tom nebude mít guláš, tak se budu divit ![]()
Mluvím normálně, ale pokud vidím, že mi sleduje rty, tak se snažím lépe artikulovat, někde jsem četla, že „napodobují“, co vidí a tím se lépe učí mluvit
Já tedy řeším spíše mluvu mého chlapa, tím nemyslím, že by mluvil vulgárně, ale tak celkově
bude malý asi pěkně proškolen ![]()
Nešišlu, ale často používám zdrobněliny. Občas mě to zarazí, že to dítku vlastně dělám těžší, když má říkat/opakovat slova, co díky „zdrobnění“ mají víc slabik…
Ale tak nějak si nemůžu pomoc, i když je fakt, že si na to dávám pozor.
AHoj holky, nic podobného jsem zde nenašla, tak se ptám:
Jak mluvíte na své děti, které jsou ještě malé? Jde mi o to, že nevím, zda mám malé říkat, tohle ja jablko nebo jablíčko? vlak nebo vláček? kočár nebo kočárek? Mám používat zdrobněliny pořád nebo naopak ne?
A mluvíte před dětmi spisovně? Mi pusa narostla nakřivo a nepoužívám stále výrazy, to je zelené jabko, to je velký vlak, ale prostě zelenej barák, velkej vlak a nevím, zda nedělám špatně. Má se před dětmi nebo s dětmi mluvit spisovně? Docela by mě to zajímalo, protože to dost řeším.Malá už začíná opakovat jako mama,tata,baba,deda,papa nechci jí plést.