Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak to teda koukám
NIKDY bych se podobně nechovala. Myslím jako rodiče těch kamarádek. To si jako opravdu myslím, že ty holky si toho váží? Nebo že jednou ocení, co pro ně rodiče dělali?? Ani náhodou, budou to považovat za standart a chtít pořád víc…
To fakt nejde, to je cesta do pekel… Dceři bych to vysvětlila, chápu, že ji to mrzí a že si přijde méněcená, ale pokud jí to tak moc vadí, ať si jde vydělat na brigádu.
Bohužel,nevím,co ta dnešní hektická doba udělá s mládeží,na jaký životní standart si zvyknou a co budou vyžadovat.A zda vůbec budou schopný si vydělat na to co byli zvyklý,aby nebyli zakomplexovaný a zamindrákovaný,že najednou nic nemají.
Zakladatelka-Hodanko-to naštěstí dcera si věcí váží,nikdy nic neztratila,nezničila,ale přesto mě to mrzí.Moc a moc.
Vše co je vzdělání,cestování,koníčků-v tom bych děti neomezovala nikdy,naopak říkám,co chcete,řekněte,to jsou věci pro život a pro vzpomínky.Ale oblečení,boty a hlavně plnou peněženku,aby si mohla s holkama výletovat a nakupovat dle rozmaru,to mě přijde hloupé.Včera byla s holkama nakupovat-oni měly hodně peněz,dorazily s taškama,které pomalu ani neunesly.A dcera měla „jen“ 700,– a přišlo jí to málo.To měla peníze od babičky k vánocům,jiné jsem jí nedala,má kapesné.Tak si připadala v obchodech méněcená.A večer byla smutná.Přitom oblečení má dostatek,bot také-a kupovat něco jen proto,že je to ve slevě,přitom to ani neunosí,to mě přijde hloupé.
Anonymní píše:
Zakladatelka-Hodanko-to naštěstí dcera si věcí váží,nikdy nic neztratila,nezničila,ale přesto mě to mrzí.Moc a moc.
Vše co je vzdělání,cestování,koníčků-v tom bych děti neomezovala nikdy,naopak říkám,co chcete,řekněte,to jsou věci pro život a pro vzpomínky.Ale oblečení,boty a hlavně plnou peněženku,aby si mohla s holkama výletovat a nakupovat dle rozmaru,to mě přijde hloupé.Včera byla s holkama nakupovat-oni měly hodně peněz,dorazily s taškama,které pomalu ani neunesly.A dcera měla „jen“ 700,– a přišlo jí to málo.To měla peníze od babičky k vánocům,jiné jsem jí nedala,má kapesné.Tak si připadala v obchodech méněcená.A večer byla smutná.Přitom oblečení má dostatek,bot také-a kupovat něco jen proto,že je to ve slevě,přitom to ani neunosí,to mě přijde hloupé.
No a co z těch holek bude, jsou zvyklé že maj všechno, děláš to dobře ![]()
Ahoj,
mám teda 5letou holčičku, moje jediné dítě, a je to u nás jako u kamarádek.Pro dceru všechno co můžu, každou korunu co mám, šetřím jí na dobré vzdělání a na krásné oblečení a hračky a sama obracím každou korunu a na mé zájmy už prostě není.Manžel se taky neošidí.Holka je moje jediná radost a dám fakt co můžu. ![]()
Andrea.
zakladatelko-tvoje dcera je v podstatě fajn holka, jen se bojí že nebude mezi kamarádkama rovnocená, když nebude utrácet jako ony. možná má málo sebevědomí, a taky asi nevidí, že kamarádky které ji budou brát jen když se jim vyrovná v utrácení, nejsou jistě „na život a na smrt“. co si promluvit o ceně přátelství a zkusit pomoci najít dceři někoho s ušechtilejšími zájmy? jaké má dcera koníčky?
lenk píše:
zakladatelko-tvoje dcera je v podstatě fajn holka, jen se bojí že nebude mezi kamarádkama rovnocená, když nebude utrácet jako ony. možná má málo sebevědomí, a taky asi nevidí, že kamarádky které ji budou brát jen když se jim vyrovná v utrácení, nejsou jistě „na život a na smrt“. co si promluvit o ceně přátelství a zkusit pomoci najít dceři někoho s ušechtilejšími zájmy? jaké má dcera koníčky?
Promluvit ano, ale velmi opatrně, v tomto věku mají pocit že kamarádi jsou nejlepší, a rodiče tomu nerozumí, holka na to stejně bude muset přijít sama, že to až zas tak dobré kamarádky nejsou.
Zakladatelko, myslím, že to děláš dobře. V rodině by měla být rovnováha a ne, že dětem se bude dopřávat vše a rodiče pak na nic nemají. Rovnou ti řeknu, že ty děti si toho nebudou vážit a ani nebudou znát cenu peněz. Asi bych se to snažila dceři nějak rozumně vysvětlit. A s těma slevama, když má všeho dost, přece nebude nakupovat dalšíé spoustu věcí jen proto, že je to levné. To bohužel dneska dělá spousta lidí
.
Anonymní píše:
Bohužel vím,že vše je hloupá souhra náhod-dcera je zrovna v partě takto vychovávaných dětí.Kdyby měla jiné kamarádky,tak bych to nemusela řešit.Jenže jak známe z okolí-příklady táhnou.Už jsem to udělala i tak,že jsem promluvila se dvěma matkami holčin.A opravdu mě bylo potvrzeno to,co dcera říká.Nvrhovala jsem,že seženu brigádu a jedna maminka se vysmála-tak to naše holka by nikdy nešla…ona má vše a nemá potřebu…Dcera byla na brigádě minulý rok a letos řekla,že chce prázdniny,že si je chce užít,ne pracovat.Jasně,holky jsou doma,ani jedna se o brigádu nezajímá a ona přeci nebude každý den vstávat a někam chodit.Přitom dceru znám a vím,že kdyby alespoň jedna z nich na brigádu šla,tak by ona šla také.
Druhá věc-nejsme na tom finančně špatně.Neříkám super,ale nemusíme otáčet každou korunu.Rodiče holek musí odložit dovolenou,aby jela dcera,my bychom byli schopný financovat obě.A asi i to dceři vrtá hlavou-že my vlastně ty peníze máme a nedámeAle pracujeme s manželem docela dost-měsíčně máme cca 40 tisíc dohromady.
Jinak manžela sestra má dceru v podobném věku-také by si matka nic nekoupila,tam ještě dcera navíc dělá „finančního radila“-vezme jejich výplaty a rozpočítává,co je nutné platit a co nikoli.Takže švagrová řekne,že dcera z ní měsíčně vytáhne cca 3-4 tisíce jako kapesné,k tomu něco dostane bokem od tatínka,babička něco podstrčí-měsíčně cca 2 tisíce,za úklid a pomoc v domácnosti.
A druhý extrem-nevlastní sestra má kluky,druhá a třetí třída-a klukům by nakoupili první a poslední…a na vánoce oni jako rodiče nedostávají nic,jen kluci.A občas je smutná,že si toho kluci nikdy nevšimli,že rodiče nemají nic.Letos si prvně s manželem nadělili po jednom dárku…a kluci jak jsou větší,tak dostali méně dárků,ale dražších a remcali ještě za dva dny.Oni také finančně nestrádají,jen chtějí,aby kluci měli vše.Čekala jsme,že mě tu odsoudíte,za to že jsem sobec,že chci také něco pro mě i manžela…jsem ráda za názory.Bohužel je to o tom,že jsme se dostali zrovna do této skupinky lidiček.A věřím,že dcera jednou pochopí,jen jsem nechtěla udělat chybu.
Myslím si, že váš přístup je správný. To, že jste na tom finančně dobře, je vaše zásluha. Neznamená to, že budete neomezený penězovod pro vaši dceru.
Máme známé, taky velmi dobře situovanou rodinu, díky dobře prosperující rodinné firmě. Jejich děti jsou zatím mladší, nemají ani 15 let a rodiče je vedou k tomu, že pečení holuby do pusy nelétají a obě děti s v té firmě „přivydělávají“ montováním jednoduchých součástek. Jdou buď na firmu nebo jim táta práci nosí domů. Dostanou za to samozdřejmě zaplaceno - brigádnický přiměřený plat. Z vydělaných peněz si částečně financují některé své aktivity.
Vím, že ne každý má tuto možnost, sehnat brigádu pro mladistvého, když nemám nikde známé a mladistvý není ani plnoletý, je zvlášť v menších městech problém. Ale přesto se mi přístup těchto známých zdá správný.
A doma se děti taky podílí na chodu domácnosti - přiměřeně, ale ve srovnání s ostatními toho umí fakt hodně.
Nečetla jsem detailně, ale doufám, že Tvoje dcera sama od sebe časem změní své „přátele“. Nechtěla bych, aby mi někdo tímto přístupem kazil děti, i když třeba peněz tolik nemáme. To není o penězích, ale o přístupu.
lenk píše:
To mne taky napadlo, nějak nenápadně představit dceři nějaké vhodnější kamarády, ale docela mám obavy, jestli vůbec takoví dneska existují
Co si pamatuju, tak před cca 10-15 lety byli tihle lidé buď vodáci nebo piloti nebo skauti, prostě takoví, co měli nějakého pořádného koníčka, který byl důležitější než značkový hadry. Třeba kdo jel na vodu v mikině za 2 litry nebyl frajer, ale opovrženíhodný šampón ![]()
Jo a tuhle jsem četla rozhovor s nejbohatším Čechem - Petrem Kellnerem. Prý má 3 děti, je jasný, že se pohybujou úplně v jiných dimenzích, ale i tak tvrdil, že on svým dětem nedává tak velký kapesný jako dostávaj jejich kamarádi (a je na 100% jasný, že ti kamarádi bohatší rodiče nemaj
) a že nechce, aby z nich vyrostli flinci. On si ty svý prachy sám vydělal, celkem si myslím, že poctivě, když na něj za 20 let nic neprasklo
ten jeho přístup k penězům pro děti se mi líbí, prostě dětem taky nedá všechno na co si vzpomenou, ačkoli na to má. Tak proč bys to měla dělat ty, s usmolenými 40 litry měsíčně
.
Gina108 píše:
Jo a tuhle jsem četla rozhovor s nejbohatším Čechem - Petrem Kellnerem. Prý má 3 děti, je jasný, že se pohybujou úplně v jiných dimenzích, ale i tak tvrdil, že on svým dětem nedává tak velký kapesný jako dostávaj jejich kamarádi (a je na 100% jasný, že ti kamarádi bohatší rodiče nemaj) a že nechce, aby z nich vyrostli flinci. On si ty svý prachy sám vydělal, celkem si myslím, že poctivě, když na něj za 20 let nic neprasklo
ten jeho přístup k penězům pro děti se mi líbí, prostě dětem taky nedá všechno na co si vzpomenou, ačkoli na to má. Tak proč bys to měla dělat ty, s usmolenými 40 litry měsíčně
![]()
![]()
.
Kellner je tim ,da se rict, „prosluly“, ze drzi sve deti docela zkratka…asi teda v jinych dimenzich nez my normalni, ale treba taky ne ![]()
mam deti podstatne mensi, ale uz ted jsou vedeni k tomu, ze pokud chteji nadstandart, musi si na nej nastetrit nebo vydelat (uklid navic, nadobi atd), zatim funguje…uvidime pozdeji ![]()
no já co si pamatuju tak jsme neměli ani kapesný,pokud jsem něco chtěla tak jsem šla na brigádu, švagrová má 14 letou dceru a ta má doopravdy vše na co si ukáže, boty za 2500kč nosit nebude protože jsou „levné“,kapesné má 1000 kč na měsíc,ale telefon hadry a radovánky jí platí rodiče, vyrůstá z pořádnej fracek, dcera je ještě malá,ale budu se snažit aby jsem takto nedopadla, no ted se to samozřejmě kecá
Gino, to si vzpomínám na jednu story z doby před válkou. Jistý mladý muž (Tomáš Baťa junior) letěl z obchodního jednání přes Ženevu a kvůli sněhové vánici zrušili jeho let do prahy. On musel trávit víkend ve Švýcarsku. Tak volal otcovi do Zlína a říká:" Tati, pošli mně telegraficky nějaké peníze, já musím zůstat v Ženevě přes víkend." A Tomáš Baťa senior na to: „Ty chceš peníze? Víš dobře, že máme u Bodamského jezera pobočku - zajdi tam, Dominik Čipera už jim dá zprávu, aby ti připravili nějakou krátkodobou práci. Ty peníze si tam odpracuješ a pak si je vyzvedneš v pokladně.“ To se mně vybavilo při zmínce o Kellnerovi…
To jsem asi z jiné planety..
Kapesné jsem měla 50 kč a bylo jen symbolické..
O větách, že doma jsou 4 dospělí a finance by se měly spravedlivě dělit???
No ani to mi nepřijde košer.Finance jsou rodičů, nevím proč by měla být řeč o dělení. Dělí se ti , co vydělávají. Dám co uznám já za vhodné..Žádné dělení, natož spravedlivé
![]()
Svým dcerám ( pokud na tom budu stále tak jak jsem) dopřeji vše co budou potřebovat ( z mého hlediska
) - hlavně koníčky, školy, kroužky..Podružné bude oblečení. Tedy mají ho hodně, ale né přemrštěně drahé ani nic navíc ( jako páté rifle a dvacáté tričko)..
A rozhodně nestrpím řeči o tom, jak bych JÁ měla automaticky dopřávat něco dětem.O tom právě rozhoduji JÁ ..
Nechápu, nechápu, nechápu..
Kapesné nedávám žádné ( má něco od prarodičů v kasičce to ano) - vždy jí dám peníze na školní pomůcky, na drobnosti, které potřebuje, na telefon.. ( asi 300)
Se mnou to budou mít holky těžké..
![]()