Jak moc "dotovat" puberťáky?

Anonymní
27.12.10 22:47

Jak moc "dotovat" puberťáky?

Vím,že tady je většina maminek s malými dětmi.Ale přesto zkouším,zda někdo objektivně neporadí-jsou tu i maminky s většími dětmi,či mladice,co nedávno puberťáky sami byly.
Máme děti 17 a 19 let.Spokojené manželství a donedávna žádné potíže,jak vztahové,tak s dětmi.Ale nyní se to začíná trošku bortit,ten super vztah s dětmi a mě to moc a moc mrzí,nevím,zda někde nedělám chybu já.
Dceři je 17 let a má 3 kamarádky.Takové ty nej…co si vše sdělí,poradí,chodí spolu ven.Znám jejich rodiče,vlastně jsme spolu většinou vyrůstali.A nyní problém.Holky dospívají,chtějí se líbit klukům,chtějí dohnat tempo oblečení spolužaček.Rodiče těchto dívek se postavili do pozice,že vše pro dítě.Tzn. sami si vše odtrhnou od pusy,jen aby dcera měla vše.Takže nedávno jsem jednu maminku potkala,věci opravdu 10 let starý,nemoderní,boty ošlapaný…Ale když dcera řekne,že jedou s holkama do města,tak dá dceři kartu s několika tisíci,aby si dcera koupila co chce.Měli auto-dali ho 19-ti letýmu synovi,aby jezdil s kamarády kam potřebuje a sami do práce začali jezdit autobusem,vstávají o dost dříve,než když jezdili autem.Druhá kamarádka je 15-ti letá a má naprosto vše,na co si ukáže.Limit na telefon 1500,– měs.,když prošvihne,jen se trošku pohrozí…a jak říká její maminka-my jí koupíme vše co chce,kolikrát i to co vyloženě nenutí.A rodiče se začali chovat tak,že odložili vlastní nákupy oblečení,sami šetří na telefonu co to jde,přestali jezdit na dovolený,chodit do hospůdky na večeři.Jedna maminka přestala nosit umělé nehty,aby je mohla mít dcera.
Ale mě takové chování prostě nesedí.Pořád říkám,že jsme doma 4 dospěláci a měli bychom mít podobné nároky a také doma podobně pracovat.Ale holky nemusí doma dělat vůbec nic,nechají je spát do oběda,nastrčí jim vše pod nos.Ale já nechci dělat vše sama,abych měla jen práci a domácnost.A co jednou dcera,jak by byla schopná sama fungovat?Kdy by se měla naučit pracovat doma?Ona pomáhá,řekla bych tak nějak průměrně a jsem za to ráda.
Dceru to mrzí,že nemá takový standart jako kamarádky,občas je smutná,pobrekává a je vidět,že je jen krůček k tomu,aby nám vyčetla naše zájmy.Když jsem řekla že jedeme na dovolenou-ona může také,ale nechce-tak v očích bylo vidět,jak jí to mrzí,že rodiče kamarádek nejezdí,objetují peníze dcerám na zahraniční dovolenou a holky jedou sami.
Také kamarádka dostala k 18.narozeninám řidičák a auto.
Musím podotknout,že z mého pohledu mají děti vše-veškerý lyžáky,školy v přírodě,tábory,oblečení,značkové,boty…ale dcera má třeba jedny značkový botasky,kamarádka troje :-D a její maminka žádný :-( počítače,nový dětský pokoje…
Syn náročný není,ale zase spíš stojí za sestrou a říká,že jsem nemoderní. :cry:
Co byste poradili?Úplně se vzdát všeho-sportu,dovolených,nákupu oblečení pro sebe a třeba 5 let dětem kupovali vše,nač si vzpomenou,ale aby se vyrovnali partě?Nebo rozdělovat finance přibližně spravedlivě-dcera lyžák,my víkend na horách,dcera botasky,já botasky…
Budu ráda když to dočtete až sem,vím že je to zmatečné,ale v hlavě mám zmatek,smutek a nevím jak dál,abych nepokazila to co jsme dlouho budovali.A poradíte jak je to s financema u puberťáků.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6418
27.12.10 22:55

Já jsem pro rozdělování financí spravedlivě a pokud dcera má pocit, že nemá dost značkových věcí, co jí brání, jít někam na brigádu? Synovci takhle pracují od 16 let o prázdninách a víc si peněz váží.
Nechtěla bych aby moje dcera chodila nehůř oblékaná ze třídy, na druhou stranu by z ní neměl vyrůst sobec, co myslí jen na sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12881
27.12.10 23:01

Chování, co popisuješ u kamarádek dcery mi přijde jako docela extrém. Neznám nikoho takového, kdo by si odtrhoval od pusy, aby mohl děti dopřávat až takovým způsobem, jaký popisuješ. Znám děti, které mají velký nadstandart, ale ten mají i rodiče.
Na druhou stranu, je pravda, že bych radši šetřila na sobě, aby mohly děti jet třeba na nějaký kvalitní jazykový kurz, nebo na lyžáky. Ale aby děti měly drahé boty a rodiče ne, třebaže by je potřebovali, aby děti měly značkové oblečení a rodiče chodili v hadrech, to mi přijde hodně přehnané.
Když to vezmu do detailu, tak do dětí asi vrážím více peněz než do sebe. Děti teda ještě nemám v půbertě, ještě rostou, takže se jim oblečení musí kupovat častěji. Snažím se pro ně udělat hodně a ráda se kvůli nim i něčeho vzdám, ale nesmí to zacházet do extrému.
Nechci psát sáhodlouhé příspěvky, takže to nebudu konkretizovat. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
27.12.10 23:08

No to teda čumím 8-o Já budu asi nemoderní matka, ale sama jsem přímo nesnášela, když si moje máma odtrhovala od huby kvůli nám dětem. :roll: Jsme si pak ty peníze strkali navzájem a nikdo si nekoupil nic a máma měla pocit, že jí jsem málo vděčná, že si utrhuje a mně hanba fackovala si za ty peníze něco koupit. Tvoje pojetí je naprosto správné :palec: nechápu ty ostatní matky, že vychovávaj takový sobce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6971
27.12.10 23:14

mě je 17.. dá se říct že jsem puberťák, ale i také ne..:):D vzhledem k dítěti:)..
ale měla jsem stanovené kapesné - 300Kč.. když jsem potřebovala něco do školy tak fájn, koupili mi to.. ale na oblečení apod si přece musim ušetřit sama-brigády. To je záležitost estetiky a klukům se sice líbit chce, ale přecejen musí si najít kluka kterej jí bude brát takovou jaká ja..to časem pozná, někdo dřív někdo dýl:) já mám taky pár kamarádek, které se snaží doplňovat módní trendy, nevidím ale důvod proč bych to měla dělat já. I ve značkových obchodech se dá ve slevě koupit tričko za 100Kč, kalhoty do 300Kč a je na nich ta značka (ikdyž bych řekla že se to zas přestává řešit). Mám ještě dva starší bratry- 19 a 21 let. Rodiče udělali chybu že nejstaršímu bratrovi koupili auto a pak mu dali to svoje a koupili sobě nový.. sice je to auto z bazaru ale on už je dva roky doma po tom co vystudoval Průmyslovku a nedělá nic.. Já sice k 18tkám dostávám řidičák, ale půl napůl, půlku si musím zaplatit sama:) a auto? o tom se mi může jen snít, já to vidim na brigádu a v dnešní době už za 30 000 Kč se koupí obstojný auto-hlavně moje první auto nechci pěkný.. aby mi nebylo líto kdybych ho ťukla.. přecejen mam z aut respekt..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6971
27.12.10 23:18

Ještě takový dodatek, na mobilu mám kredit, mamka mi ho dobije maximálně když ho nutně potřebuju-v případě že jedu na delší dobu pryč abysme se mohli domluvit po telefonu.. Hlavně, v 17-ti letech už by měla přemýšlet o životě, mě je také 17 a jsem ráda za všechno co jsem si prožila, ale vše vidím po malé už trošku jinak:) asi je to malou.. to nevím.. :) nebo jsem byla tak vychovaná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27259
27.12.10 23:26

Od 15 let jsem měla každý měsíc kapesný 3000kč, ovšem musela jsem z toho zaplatit intr, cesty domů, drogerii na intr, potřeby do školy, kredit. Samozřejmně, že pokud jsem potřebova do školy něco dražšího, tak mi naši peníze dali. Od 17 jsem chodila na brigády.
Doufám, že jednou moje dítě(děti) bude mít dost rozumu a nebude mě finančně vysávat. Ano já taky pro něj skočím do ohně, ale nemusí mít nutně vše co vidí. Když jsem si v 17. vymyslela zájezd do Paříže, tak mi táta řekl, že mi přispěje, ale ne všechno, zkrátka pokud to chci, musím si na to vydělat. Ráda bych tuhle cestu měla i u svých dětí. Ráda mu půlku zaplatím, pokud si na druhou půlu ušetří.
Co se týče tvých dětí jsou ve věku, kdy ti můžou vyčíst kdejakou ptákovinu. Já nevím, asi to dceři nějak rozumně vysvětlit… přeci máš taky nárok na nějakou dovlenou, nějaký hezký kousek oblečení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7782
27.12.10 23:40

Já myslím,že vše děláš správně.Já se budu snažit taky jednou být taková nebo aspon podobná.Moje máma nebyla nejbohatší a neměla jsem vše co jsem chtěla,či měly kamarádky a taky jsem bez problému vyrostla.Na mobil jsem třeba čekala dva roky,když jsem ho dostala vyšel z mody a kamarádky měli jiný a já svůj schovávala do kapsy a až dnes vím,že jsem byla pitomá.Výchova rodičů o kterých píšeš je dle mého velký extrém a nebude to dělat dobrotu.Z holek vyrostou akorát pěkné pipky a paničky co si nedokážou ani uvařit.To ze své dcery opravdu chtít nebudu mít.Jasně,bude se parádit chtít líbit,ale opravdu jedny značkové boty jí stačí.Že by mi někdy vyčetla,že jedu na dovolenou|??Nezlob se na mně ale to by mohla zkusit.Myslím si,že celý život pro ně obětujeme dost a to nejen peníze.Bohužel to pochopí až se sami stanou matkou.Já bych na tvé výchově nic neměnila.Ted je to na dceři jak se „pochlapí“ a dokáže že je vyspělá,věk už na to má.Já v té době už chovala prvního syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569
28.12.10 00:10

Ahoj,
dítě mám ještě malinké, ale souhlasím s ostatníma :
Od huby si neodtrhávej, ať si dcera něco vydělá sama…musí poznat, jak je těžký si na něco vydělat a pak pochopí a nebude se jí chtít tolik utrácet…

Dostává nějaké kaspesné ?? Ať si šetří…
A my jsme se sestrou dostávaly peníze od babičky k narozeninám ( 100,– Kč mělo před 20-ti lety jinou cenu, než dnes, ale stále dostáváme 100,– Kč :mrgreen: ) nebo za vysvědčení podle známek a pak jsme si mohly koupit,co jsme chtěly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6971
28.12.10 00:11

jsme na tom stejně:) ale asi je to jiné když v tomhletom věku už má člověk dítě..někdo může říct že je to přehnané, ale v životě to neuškodí bych řekla…:)..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
28.12.10 06:23

Taky si myslím, že je Tvůj přístup správný. Rozhodně si na něm trvej.
Já bych o tom s dětmi mluvila, i o těch dopadech na budoucnost a důsledcích, které přístup rodičů jejích kamarádek bude mít. Třeba dcera změní pomaloučku sama názor. Myslím, že 17 let je ten nejblbější věk, potom to už bude směřovat k lepšímu, rozumnějšímu, dospělejšímu uvažování.

Taky by mi bylo blbé nechat se plně dotovat rodiči, už v těch 17 :-)
Pokud je možnost, tak brigádka, přestane myslet na hlouposti a začne si víc vážit vydělaných peněz a věcí za ně pořízených. Ze zkušeností okolí ale vím, že možnost sehnat brigádu už není taková, jako bývalo dřív, za nás. Aspoň u nás bez známosti to pomalu nejde - do plnoletosti :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.12.10 07:27

Bohužel vím,že vše je hloupá souhra náhod-dcera je zrovna v partě takto vychovávaných dětí.Kdyby měla jiné kamarádky,tak bych to nemusela řešit. :-( Jenže jak známe z okolí-příklady táhnou.Už jsem to udělala i tak,že jsem promluvila se dvěma matkami holčin.A opravdu mě bylo potvrzeno to,co dcera říká.Nvrhovala jsem,že seženu brigádu a jedna maminka se vysmála-tak to naše holka by nikdy nešla…ona má vše a nemá potřebu…Dcera byla na brigádě minulý rok a letos řekla,že chce prázdniny,že si je chce užít,ne pracovat.Jasně,holky jsou doma,ani jedna se o brigádu nezajímá a ona přeci nebude každý den vstávat a někam chodit.Přitom dceru znám a vím,že kdyby alespoň jedna z nich na brigádu šla,tak by ona šla také.
Druhá věc-nejsme na tom finančně špatně.Neříkám super,ale nemusíme otáčet každou korunu.Rodiče holek musí odložit dovolenou,aby jela dcera,my bychom byli schopný financovat obě.A asi i to dceři vrtá hlavou-že my vlastně ty peníze máme a nedáme :-( Ale pracujeme s manželem docela dost-měsíčně máme cca 40 tisíc dohromady.
Jinak manžela sestra má dceru v podobném věku-také by si matka nic nekoupila,tam ještě dcera navíc dělá „finančního radila“-vezme jejich výplaty a rozpočítává,co je nutné platit a co nikoli.Takže švagrová řekne,že dcera z ní měsíčně vytáhne cca 3-4 tisíce jako kapesné,k tomu něco dostane bokem od tatínka,babička něco podstrčí-měsíčně cca 2 tisíce,za úklid a pomoc v domácnosti.
A druhý extrem-nevlastní sestra má kluky,druhá a třetí třída-a klukům by nakoupili první a poslední…a na vánoce oni jako rodiče nedostávají nic,jen kluci.A občas je smutná,že si toho kluci nikdy nevšimli,že rodiče nemají nic.Letos si prvně s manželem nadělili po jednom dárku…a kluci jak jsou větší,tak dostali méně dárků,ale dražších a remcali ještě za dva dny. :-( Oni také finančně nestrádají,jen chtějí,aby kluci měli vše.

Čekala jsme,že mě tu odsoudíte,za to že jsem sobec,že chci také něco pro mě i manžela…jsem ráda za názory.Bohužel je to o tom,že jsme se dostali zrovna do této skupinky lidiček.A věřím,že dcera jednou pochopí,jen jsem nechtěla udělat chybu.

• Citovat
  • Upravit
1853
28.12.10 07:49

hmmm nechci vidět ,co z těch holčin vyroste v lepším případě vyžírky svých budoucích manželů v horším budou rodičům ještě konfiskovat důchod .A myslíte ,že v dospělosti udělají to samé pro svoje děti ??? Bych se tomu divila.
Hrozná výchova ,doufám ,že nebudu stejná .
A tobě držím pěsti ,abys vydržela ,dcera to určitě pochopí .
Za chvilku (v nejbližších letech) by se měla osamostatnit a bude mít možnost zjistit jak dobrou životní úroven ji poskytujete a že to něco stojí .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.12.10 08:00

Anonymní,
tak já puberťáka doma mám, je mu 16.5.Nejsme na tom tak že bych musela převracet každou korunu.Když jedou na školu v přírodě, lyžák, divadlo, zaplatím,ale bych mu koupila všechno co chce to ne.Samozřejmě mu kupujem oblečení, většiou si vybere a já řeknu buď ano nebo ne, když ho chce i přesto, dám částku kterou jsem měla v plánu za tu určitou věc zaplatit a zbyek si zaplatí sám.
Telefon má paušál, je to pro nás výhodnější, máme to všihni 4, ale chlapeček nám udělal účet 5000, tak mu to manžel bloknul na 500, je pravda že je třeba po 14 dnech zablokovanej, zkoušel že to je na prd, že když se bude něco dít že se nám nedovolá, blbost může poslat SOS sms :wink:
Přez léto chodil na brigádu, v noci dělal s manželem, a to se projevilo když si šel za své peníze něco koupit, lakomec jeden, najednou se mu zdálo všechno drahý :lol:
Jo bylo u nás období, kdy měl synáček trička za 2000, nevážil si ničeho, nezájem že ho někde nechal, nebo že ho na výtvarce prostříhl.Když mu bylo asi 12 let a přišla první puberta tak jsme se probraly.
Myslím že to děláš dobře, a nenech se zlomit, řekni jí „jsem ochotná ti dát za boty např.1000kč, a když chceš boty za 2000 tak si doplať“ je fakt že teď je problém sehnat brigádu, ale spíš mám pocit že oni nemají zájem.Na kamarádky se vyprdni, taky má synek takový kamarády který mají pez dost, taky jsou to uplně „nejlepší kamarádi“, a když pak potkám jejich rodiče, starý hadry, šeří na sobě jak můžou.Nebo když k nám někdo přijde, a zrovna dělám třeba večeři, či oběd, tak jsou v úžasu co se u nás jí, tak nevím jestli doma jedí suchý brambory, aby jim rodiče mohli koupit trendy hadry :nevim: já teda radši nacpaný břicho, než nový tričko.
Stůj si za svým a ona jednou pozná, že jsi nebyla lakotná, ono nikdy nevíme jak naše dětičky skončí, a co doba přinese, jednou ti bude třeba vděčná jak jsi ji vedla(teda já v to doufám) :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Hodaka
28.12.10 08:01
Anonymní píše:
Anonymní,
tak já puberťáka doma mám, je mu 16.5.Nejsme na tom tak že bych musela převracet každou korunu.Když jedou na školu v přírodě, lyžák, divadlo, zaplatím,ale bych mu koupila všechno co chce to ne.Samozřejmě mu kupujem oblečení, většiou si vybere a já řeknu buď ano nebo ne, když ho chce i přesto, dám částku kterou jsem měla v plánu za tu určitou věc zaplatit a zbyek si zaplatí sám.
Telefon má paušál, je to pro nás výhodnější, máme to všihni 4, ale chlapeček nám udělal účet 5000, tak mu to manžel bloknul na 500, je pravda že je třeba po 14 dnech zablokovanej, zkoušel že to je na prd, že když se bude něco dít že se nám nedovolá, blbost může poslat SOS sms :wink:
Přez léto chodil na brigádu, v noci dělal s manželem, a to se projevilo když si šel za své peníze něco koupit, lakomec jeden, najednou se mu zdálo všechno drahý :lol:
Jo bylo u nás období, kdy měl synáček trička za 2000, nevážil si ničeho, nezájem že ho někde nechal, nebo že ho na výtvarce prostříhl.Když mu bylo asi 12 let a přišla první puberta tak jsme se probraly.
Myslím že to děláš dobře, a nenech se zlomit, řekni jí „jsem ochotná ti dát za boty např.1000kč, a když chceš boty za 2000 tak si doplať“ je fakt že teď je problém sehnat brigádu, ale spíš mám pocit že oni nemají zájem.Na kamarádky se vyprdni, taky má synek takový kamarády který mají pez dost, taky jsou to uplně „nejlepší kamarádi“, a když pak potkám jejich rodiče, starý hadry, šeří na sobě jak můžou.Nebo když k nám někdo přijde, a zrovna dělám třeba večeři, či oběd, tak jsou v úžasu co se u nás jí, tak nevím jestli doma jedí suchý brambory, aby jim rodiče mohli koupit trendy hadry :nevim: já teda radši nacpaný břicho, než nový tričko.
Stůj si za svým a ona jednou pozná, že jsi nebyla lakotná, ono nikdy nevíme jak naše dětičky skončí, a co doba přinese, jednou ti bude třeba vděčná jak jsi ji vedla(teda já v to doufám) :mrgreen:

sem to blbě vložilajako anonym :roll:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová