Jak moc "dotovat" puberťáky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1648
29.12.10 13:23

Divný přístup těch druhých rodičů :nevim: nechápu to, pohybujeme se mezi „pár horními“, ale u nich každé dítě jakmile ta jejich „zlatá mládež“ dosáhne věku 15 let jde na brigádu automaticky, ať už v podnicích rodičů, nebo jinde, není to ostuda, naopak se naučí líp hospodařit s penězi, takže takové maloměšťácké chování nepochopím a hlavně ne od lidí co mají i tak hluboko do kapsy. Takže tvá výchova je správná a nic bych na ní neměnila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7853
29.12.10 20:41

Zakladatelko, necítím se vůbec kompetentní psát tu nějaký svůj morální názor na věc, protože mám zatím jen malé dítě a myslím, že nikdy nemůže radit nikdo, kdo nebyl v podobné situaci… …abych to srovnávala se svými zážitky, když mi bylo 17 je nesmysl, to byla 90átá léta a prostě úplně jiná doba.
Dovolím si ale pohlédnout na situaci ryze prakticky a ekonomicky!
Na ty děti musí někdo vydálávat, to je fakt. Já osobně jsem se mnohokrát přesvědčila o pravdivosti tvrzení, že „peníze dělají peníze“ - prostě pokud chci hodně vydělávat, musím hodně investovat. Neplatí to jen při podnikání, ale vždy. Polopatě řečeno:

• když mám svým dětem hodně dopřávat,musím hodně vydělávat - musím mít dobrou práci! Abych získala a udržela hodně dobrou práci, musím VÝBORNĚ VYPADAT, JÍT S DOBOU (ve všech směrech) a REGENEROVAT SE NA DOVOLENÝCH (abych zase podala dobrý výkon a práci udržela)! Všechny zmíněné věci nejdou bez investic.

Pokud chci svým dětem dopřát, tak potud, pokud mi zbyde na moje pracovní investice!!! (a provozování koníčku, abych se nezcvokla stereotypem, je úplně stejná investice!)
Chchtěla bych vidět, jakou práci budou mít rodiče, kteří chodí v 10let starých hadrech a neodpočinou si. Jsem zvědavá,z čeho ty děti chtějí dotovat, až svým přístupem a tu práci přijdou!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
29.12.10 20:43

vulpes: tak to bylo moudře řečeno… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.10 22:47

Zakladatelka-Vulpes,jak jsi to napsala,tak to je naprosto třefné!!!!
Např. matka jedné kamarádek co chodí ve starých věcech se nyní dostala na místo překladatelky prosperující firmy.Také jsem přemýšlela,zda to brzy nezačne zaměstnavateli vadit.
Mám práci mezi lidmi,potřebuji občas nový hadřík-i když nakupování není mým koníčkem :-( -a nechci být za tu,co na ní ukazují prstem.Chodím na kosmetiku a nehty-a vzhledem k práci to považuji právě za standart.A dovolená?Ta je potřeba,protože jinak bych se opravdu zcvokla-práci máme s manželem náročnou.Takže příspěvek byl opravdu čtení skrytých myšlenek.
Tak si nyní nepřipadám jako krkavčí matka,dosti jsme mě pomohli,abych se utvrdila,že v tom mém přístupu není nic špatného.A jde jen o to vydržet,až přejde tato doba "telecích " let.
Opravdu bych nikdy nechtěla šetřit na dětech co se týče koníčků,vzdělání,kurzů,výletů,knížek,lyžáků,sportovních potřeb-tady nikdy nediskutuji nad výdaji,ty beru jako jasně dané.Ale spíše se jedná o kapesné,několikeré třičko,rifle,šmínky jen proto že byly ve slevě,v tomto věku mě přijdou přehnané i umělé nehty-a že je má už skoro celá třída,to se snažím neřešit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.12.10 18:09

Ahoj, tak u mě to bylo tak, že jsem kapesné na dřívější dobu měla docela velké - 1000 kč, ale na druhou stranu to bylo tak, že už jsem nechodila za rodiči. Myslím si, že to do sebe něco mělo, že jsem pořád nechodila škemrat a vlastně i takto se míň utratilo-rodiče
Věděal jsem, že mám určitou sumu, určitou jsem utratila za autobus a jídlo do školy a určitá mě zůstala, když jsem něco potřebovala, tak jsem si koupila,ale smůla, kdyže jsem si utratila a chtěla jsem něco koupit, musela jsem si buď počkat a nebo prostě jsem měla brigádu o víkendech v potravinách, kde mi dávali peníze na ruku, tak jsem si koupila potom co jsem chtěla.
Takže za mě, dala bych určité kapasné, ale s tím, aby si holka sama hospodařila a věděla, že má určitý limit a nemůže mít všechno… Zase beru ten věk, že opravdu se potřebuje hodně věcí, ale mít taky trochu představu kolik co stojí a vlastně si to koupit ze svého a vědět, jak si ušetřit.. Taky mi bylo kolem těch 16,17 roků

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.12.10 18:58

Zakladatelka-dcera dostává 600,– na měsíc kapesné + 200,– na kredit a je jen na ní,zda utratí celou částku či si doplní kredit.Dokud jsem doplňovala kredit já,tak měla problém ho mít celý měsíc,nyní vydrží dva měsíce v pohodě :-D a peníze si radši utratí za jiné věci.Na autobus dostává.Svačiny si může brát z domova-vždy je tu pečivo,salám,sýr,pomazánka,ovoce i zelenina.A nebo si je musí koupit z kapesného.Oblečení si kupovat sama nemusí.Vše do školy jí proplácíme-sešity,knížky,psací potřeby…
Neříkám,že má veliké kapesné,ale myslím že dostačující a pokud chce víc,tak by si měla uvědomit,že by bylo vhodné jít na brigádu.

• Citovat
  • Upravit
77
15.10.11 14:53

O víkendech bych je oba vyhnala někam na brigádu. Já musela už od 15ti makat pokud jsem se chtěla rovnat kamarádkám. Ne že by mi rodiče nekoupili značkové oblečení nebo že bych byla v tomhle nějak ochuzená, ale je to tak, jak píšeš. Kamarádka měla gelové nehty, já musela taky. Koupila si super hadříky, já musela taky. Ale sama a za svoje, co jsem si vydělala! A garantuju vám, dámy, že to, že jsem si vydělávala sama na to, co jsem chtěla, mě tak vycepovalo a naučilo zacházet s penězi a hlavně si jich vážit. Takže na brigádu s nima.;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová