Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
Chtěla jsem se zeptat jak jste na tom s návštěvami v šestinedělí? Jestli jste je přijímali nebo spíš odmítali? Tím myslím jak babičky, tetičky atp. A taky jak dlouho po porodu? Díky ![]()
Já návštěvy moc neměla, moje mamka s babičkou chodily skoro denně ale spíš pomoci jinak ostatní příbuzné a známé jsme odmítala skoro celé sestinedeli.
@Teremii Já byla vděčná za každou návštěvu, děsně jsem se nudila…
@Teremii neodmítala bych, ale zároveň bych je vyloženě neobskakovala..ale záleží, jak se kdo cítí, mně bylo fajn a byla jsem ráda, že nejsem doma sama s dětma
@Teremii pár lidí přišlo, ale podruhé už do toho nepůjdu a chci mít klid. byl to zbytečný stres tehdy pro mě jako prvorodičku…cokoliv plánovat na určitý čas přes den byl problém ![]()
@Teremii Podle toho, jak se budeš cítit. Já na návštěvy raději jezdím - jsem host, nemusím se o nic starat a změním prostředí.
Nicméně když se u nás na chvilku po domluvě stavila švagrová nebo tchýně, tak mě to nějak nevadilo (kdyby vadilo, řeknu, ať nechodí). Ale rozhodně kvůli nim nevyšiluji - klidně nainstruuji, kde najdou hrnek, čaj a jak mají uvařit vodu v konvici a odcházím kojit. ![]()
Každá to má jinak, podle toho jak ty se cítíš, jestli jseš v pohodě tak bych to vůbec neřešila. Šestinedělí je kvůli mamince. Měla jsem návštěvu hned po příjezdu z porodnice ![]()
Ja v šestinedělí byla ochotna prijmout pouze pribuzne, ostatni museli pockat. Bylo to dost narocne vecne jsem mela pocit ze jen kojim a nic jineho nestíhám. Bylo to i duvodu chorob, prece jen mam zimni ditka.
Zalezi na kazdem, jak se citi a jak to citi.
Navstev mame docela dost, plus k tomu tak obden volaji babicky pres skype (jsme v cizine). Ale muz ted pracuje z domu, takze se o navstevy muze starat on, plus nikdo ted zadne hostiny neocekava, spis nam nosi jidlo oni. Jsem spis rada, i kdyz spanek je ted cenna hodnota ![]()
Udělej to, jak se cítíš (nebo aktuálně, jak se budeš cítit). Někdo je pár dní po porodu v pohodě, někdo vyřízenej, na někoho sednou hormony…
Já na šestinedělí nic neslibovala - vycházelo mi to na Vánoce.
Nakonec jsem celé svátky trajdala po famílii a byla na sebe naštvaná, že jsem neobjednala hory jako každý rok na Silvestra, protože já i malej sme byli naprosto v klidu a klíďo sme na ty hory mohli jet.
V sestinedeli by mne vadilo, ze musim pro navstevy uklizet, mela jsem jine starosti, porad dokola kojit, prebalit a prioadne si na chvili lehnout, uklizet se mi nechtelo. Jinak bych proti navsteve nic moc nemela. My ale zijeme daleko a sami.
U první jsem to řešila, u dalších dvou už ne
Ale nemáme tak velikou rodinu, že by se sem každý cpal. Moji a chlapa rodiče běžně. Kamarádky se hlásily až po šestinedělí a k babičkám jsme normálně jezdily.
Po porodu jsem skoro nemohla stát a chodit, dítě spalo, muž mě obskakoval, dost jsem se nudila
. Takže jsem vítala každou návštěvu, už od prvního dne po porodu se u nás střídala máma, tchýně, další rodina, kamarádky… Byla jsem ráda
. A tchýně nám cca co tři dny nosila jídlo, to bylo teprve bájo ![]()
Nekdo den po porodu lita jak ciperka, jina si zas mesic poradne nemuze dojit ani na wc. Zalezi jak se kdo citi fit. A jak na tom budes po psychicke strance, ony ty nalady zas litaj nahoru, dolu. Takze se kazdy zarizuje sam podle svyho stavu.:)
Přesně jak píšou holky - podle toho, jak se budeš cítit. Já byla někdy ráda, rodinka s něčím pomohla, kámoška poradila.. ale když už jsem byla ku večeru fakt stahaná a přišla návštěva, tak
Jestli se bojíš kvůli mimču, tak myslím, že na chvilku nevadí
V porodnici se kolem tebe stejně bude furt motat milion lidí (doktoři, sestřičky, uklízečky..) a doma budeš chodit i k lékařům na kontroly občas, takže kontaktu se nevyhneš ![]()