Nutnost císařských řezů

2527
29.11.15 09:18

Nutnost císařských řezů

Dobré dopoledne, holky, chtěla bych se zeptat na váš názor. Myslíte si, že je v dnešní době děláno mnoho císařských řezů „preventivně“ nebo že mají opodstatnění. Často se tady setkávám s větou „nebýt cs, tak bych to nepřežila já nebo miminko“. Taky by mě zajímal váš pohled na to, že v porodnici rádi urychlují porod chemií a pak pro padající ozvy je dělám akutní cs. Prostě vás tady beru jako vhodný studijní materiál :mrgreen: takže váš názor a třeba i podpořen zkušeností. Děkuji. :kytka: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Elenloth
29.11.15 09:30

Nevím, jestli se císaře dělají preventivně, možná v případě porodu koncem pánevním, ale rozhodně souhlasím s tím, že jak se u nás porod vede z velké části medicínsky, neustále je zasahováno do jeho průběhu, tak se vlastně navodí situace, kdy je císař opravdu potřeba. To jsou ty „zachráněné děti a maminky“, nebo alespoň velká část z nich. Císařský řez určitě pomáhá a zachraňuje životy, ale v dnešní době je to nějak příliš často.
Má osobní zkušenost: vyvolávaný porod kvůli přenášení, neustálé zásahy, kapačky, monitory, nakonec císař, naštěstí nikoli pro akutní tíseň dítěte. Druhý císař již plánovaný kvůli velikosti mimina a průběhu toho předchozího porodu.

• Citovat
  • Upravit
5010
29.11.15 09:46

Souhlasím s předchozím, myslím, že hodně císařů je nakonec nutných pro zásahy do průběhu porodu, které ovšem nezbytné nebyly.
Osobní zkušenost mám v tomhle naštěstí zatím jenom pozitivní - porod sice v medicínské porodnici u Apolináře, ale doprovod duly a dobrá směna, takže výsledkem byl přirozený porod bez zásahů lékaře.

Krom následného obviňování nemocničního personálu bych bojovala za lepší
informovanost rodičů, tedy matky i otce, případně jiné osoby, která je u porodu. Personál se snaží ulehčit si práci, sekají ty porody jak Baťa cvičky, je to pro ně rutina, zatímco pro rodičku je to zážitek na celý život. Neopodstatněné zásahy do porodu má rodička právo odmítnout, jenže která z nás je ochotná a schopná během porodu diskutovat s personálem porodnice. V tomhle hraje ohromnou roli předporodní příprava, a tady jsem sama narazila na velký rozdíl. Chodila jsem už během těhotenství k dule, která mě na porod myslím si dobře připravila po fyzické i psychické stránce. Naproti tomu na kurzu v porodnici, kam jsem šla spíš ze zvědavosti, nám vlastně řekli, že porod je věc nepříjemná, bolestivá a že jim máme věřit, protože oni z nás to dítě už nějak dostanou. Jak pak asi můžou dopadnout rodičky, které prošly jen porodničním kurzem a kterým se porod trochu protáhne nebo zkomplikuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
29.11.15 10:02

Driv se KP rodil vaginalne, ted bych rekla ve vetsine pripadu cisarem. rodicky se behem porodu vic hlidaji a jakmile jsou tam nejake padajici ozvy, tak se mnohdy frci na cisare bez toho, aby rodicka zmenila polohu, byla monitorovana ve stoje ci kleku… Pak se reze kvuli tisni a tahaji z bricha mimina s desitkovym apgarem.
Narust cisaru u prvorodicek samozrejme provazi narust cisaru u druhorozenych deti.
Ty vyvolavane porody a zasahy, ono se uz v 70-80.letech hodne zasahovalo, vyvolavalo na termin, ale myslim, ze se to vic resilo tak, jak je v dnesnim porodnim denicku. Doktori myslim tolik neresili dopady na dite a na matku.

V Brazilii se pry rodi 80% deti cisarem, jeste muzeme procentualne stoupat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25111
29.11.15 10:07

Zalezi taky, jestli se bavime o akutnich mebo planovanych cisarich. Znam spoustu zenskych, co si myslely, ze budou z ruznych duvodu rodit cisarem, lekari je presvedcili, ze to zvladnou prirozene. A zvladly.Muj nazor je, ze i tak maji dost akutnich sekci, takze se snazi planovane cisare redukovat na minimum. A v tech akutnich pripadech to jsou dost individualni duvody. Presnou statistiku neznam, ale mame v CR celkove velmi nizkou mortalitu, coz je pro me uspokojujici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
29.11.15 10:22

No, neřekla bych- osobně jsem v prvním trimestru prodělala operaci žlučníku (na sále 3hodinky) a potom ještě ERCP - do porodu se mi to nezahojilo a měla jsem krevní sraženiny. Manžel říkal v porodnici(porod vyvolávali), jestli by vzhledem k ne uplně zahojenému břichu nebyl lepší císař-doktorka tam na něj začala řvát co si dovoluje ji něco říkat. Dopadlo to tak jak dopadlo. Porod těžší. porodní asistentky mi skákaly po břiše a já týden po porodu skončila se sepsí a abscesem na játrech v nemocnici. (ne v té u nás, ale dál) dostávala jsem se z toho půl roku. Kdyby se udělal císař-nemuselo to takto být(bylo mi řečeno)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27263
29.11.15 10:44
@LennaZS píše:
Dobré dopoledne, holky, chtěla bych se zeptat na váš názor. Myslíte si, že je v dnešní době děláno mnoho císařských řezů „preventivně“ nebo že mají opodstatnění. Často se tady setkávám s větou „nebýt cs, tak bych to nepřežila já nebo miminko“. Taky by mě zajímal váš pohled na to, že v porodnici rádi urychlují porod chemií a pak pro padající ozvy je dělám akutní cs. Prostě vás tady beru jako vhodný studijní materiál :mrgreen: takže váš názor a třeba i podpořen zkušeností. Děkuji. :kytka: :think:

Na mě ta věta opravdu platí. Syn byl KP, což by v zásadě nebyl takový problém, ale rozjel se mi porod, začali padat ozvy, zkrátka seběhlo se toho moc. KDyž ho vyndali, tak byl silně disproporční. Měl hlavu velkou jako normální novorozenec, ale tělíčko hubeňoučký, takže když bych se rozhodla rodil KP vaginálně, tak by tělíčko nedostatečně roztáhlo porodní cesty a hlavička by pak neprošla. Nedokážu si představit, jak by ho dostali ven. Jediný co si představím, jsou obří nůžky na porcování kuřete a moje stydká kost. Druhý CS byl, protože dítě bylo opět KP, což po předchozí sekci rodit nelze. Respektive asi by šlo, ale nebyl čas hledat porodnici, která by to riskla.
Nicméně si myslím, že spousta sekcí je zbytečná - zbytečné vyvolávání před termínem, na nepřipravených porodních cestách, zakončený akutní sekcí pro tíseň plodu. Zbytečná medikace, špatně volená poloha při porodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1767
29.11.15 10:52

@LennaZS Ahoj :) Mam za sebou 2 planovane sekce. Prvni byla z duvodu polohohy male koncem panevnim a u druheho jsem cisar chtela, v porodnici nechteli, ale nakonec primar rozhodl, ze pokud bude vaha miminka nad 3,8 kg, nebudu vaginalni porod ani zkouset a rovnou sekce. Posledni dhad vahy byl uz pres 4 kg, takze opet planovana SC. Mela jsem obavy, ze by me kvuli predchozimu rezu u porodu vice hlidali, vice monitorovani vleze, mene pohybu a bylo tu velke riziko, ze by to prave kvuli zasahum do prubehu skoncilo akutni sekci a tu jsem vazne nechtela. Nakonec i primar mi me obavy potvrdil, takze jsem byla rada, jak to nakonec dopadlo. Jinak o ceskem porodnictvi nemam valne mineni, opravdu spousta urycglovani, vyvolavani, umely oxytocin, pichani plodove vody, nastrihy, poloha vleze na zadech - nic z toho bych nikdy nechtela zazit. A chyba je i na strane rodicek, ze jsou stale hodne neinformovane, nehlasi se o sva prava, veri doktorum. Ja sve prvni dite chtela porodit do vody v jedne mistni alternativnejsi porodnici, tesila jem se na to a moc si verila, pak bohuzel konec panevni. Klasicky porod v nemocnici si osobne neumim u sebe predstavit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1767
29.11.15 11:01

Jinak opravdu zajimave informace jsou tady http://jaksekderodi.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ferret
29.11.15 11:24

Měla jsem akutní CS pro klesající ozvy při vyvolávaném porodu. Ke konci první doby porodní, která probíhala z mého pohledu úplně v pohodě, po jediné vyvolávací tabletě a bez dalších zásahů. Ozvy najednou klesly na nulu, pak je nějakou dobu nemohli chytit. Následně se stav ustálil tak, že klesaly na nějakých 60 vždy po kontrakci.

Nevím, jestli byla CS preventivní nebo ne, nedokážu to posoudit ani obecně, ale já radši budu mít zbytečnou CS, než neprovedenou CS a postižené nebo mrtvé dítě.

Čtu tady diskuse typu „císař na přání,“ protože kdybych měla mít druhé dítě, rozhodně ho nechci rodit vaginálně a hledám inspiraci, jak toho nejlépe dosáhnout (tu paniku před akutním císařem už nechci zažít a myslím, že bych tu paniku tentokrát chytla od samého počátku, protože z mého pohledu tehdy vše bylo v nejlepším pořádku a přesto jsem skončila pod kudlou). Takže vím, že je možné si CS zařídit a jsem jednoznačně pro to, aby to bylo možné legálně.

• Citovat
  • Upravit
24870
29.11.15 12:15

Mám za sebou akutní CS. Přirozený porod byl rozjetý, otevřela jsem se během pár hodin, ale syn nesestupoval, začaly padat ozvy a už se jelo na sál. Syn se narodil s 5kg a taky mi bylo řečeno, že v případě přirozeného porodu, by jsme oba dopadli dost špatně. Syn byl nějak šprajclý a neprolezl by. Jsem moc ráda, že porod nakonec skončil CS a my oba jsme v pořádku :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2527
29.11.15 12:29

Holky, děkuji moc za reakce. Velice zajímavé a všechny na to máte rozumné názory. V mnoha se poznávám. A jsem moc ráda, že to tady zatím jede v poklidu a není tady boj maminek, co rodily čs a co vaginalne. Abych vysvětlila, proč jsem tuto diskuzi založila. Už asi tak rok mi v hlavě vrtá myšlenka na to, kam by se měl můj život dal ubírat, až budou děti větší a víc samostatné. Neustále a pořád si v hlavě prehravam své porody, velmi se zajimam o porody kamarádek a pořád si o tom ctu odborné články. Cítím stále větší potřebu toto téma otvírat i přesto, že už pravděpodobně další miminko u nás nebude. Mám za sebou tři porody, každý svým způsobem jiný, kojim už několik let a proto základ snad mám. Vzdělávání mi taky není cizí a proto bych si ráda prošla kurzem pro duly. Osvěta mezi maminkami je opravdu malá, ze svého pohledu už taky vidím, co vše se dělá v českém zdravotnictví „špatně“ a toto je tedy cesta, kterou bych dál ráda šla. Musím k tomu ale ještě dozrát a potřebuji na to čas ( momentální plné nasazení s prací a třemi dětmi mi to nedovoluje). Proto sbiram informace tady, občas pozoruji, ucim se být tolerantnější k jiným názorům a taky empaticka. Bude to asi běh na delší trať, ale já prostě musím mít další cíl. Ty předchozí už jsme dosáhli a je na čase si říct, co budu dělat do čtyřicátého roku mého života…ostatně, mám na to ještě deset let, tak drzte palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.11.15 13:08

@LennaZS ja mam zkusenost tuto: muj Dr. je stara skola a je zasadne pro prirozeny porod i kdyz behem porodu se nejake te „chemii“ nebrani. Muj prvni porod byl vyvolavany v terminu kvuli tehotenske cukrovce. Porod se rozbehl, ale ja synka v posledni fazi nevytlacila. Nemela jsem uz silu a hlavne jsem desne sklouzavala z toho lehatka! Mozna kdyby se zvolila jina poloha…ted tezko soudit… takze akutni cisar v castecne anestezii (predtim jsem mela pichly epidural).
Druhy porod…opet tehotenska cukrovka. Domluvili jsme se s mym Dr., ze budu rodit prirozene. Porod se mi rozbehl 11 dni pred terminem, takze fajn…ale malo jsem se otvirala. Primar v porodnici mi rekl, ze synek musi hodne dorotovat, ze je i hodne vysoko. Takze at se pripravim na hodne dlouhy porod ( to od nej nebylo moc prijemne slyset) Podle mereni vychazelo, ze ma i vetsi hlavicku, takze mi doporucil cisare. Ja musim rict uprimne, ze jsem to vzdala ze strachu, ze zase synka budou akutne rvat z porodnich cest a tak jsem na cisare kyvla. No, netusila jsem co me jeste ceka za zlo…cisar v castecne anestezii, ktera mi moc nezabrala, ale to je zase jine tema.
Mozna kdybych byla vice informovana, mela vice sil a mene strachu, vse mohlo byt jinak…ale to ted uz neovlivnim.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.11.15 13:33

Tak ja dost verim tomu, ze kdyby ke mne pristupovali jinak pred vlastnim porodem, porodila bych prirozene. Ale po cele te peripetii to asi ani jinak skoncit nemohlo… (strucne: dvakrat me poslali z porodnice domu, i kdyz jsem byla 41. tt, slabe krvacela a mela slabe lec pravidelne kontrakce, nakonec po trech probdelych nocich a 70 hodinach kontrakci SC pro nepostupujici porod, dost me tim pristupem vystresovali, to ja se bohuzel necham :? ) Druhy SC planovane kvuli tenke jizve - ten uz nutny byl.

• Citovat
  • Upravit
5010
29.11.15 14:43

@LennaZS Tak to je super, jen víc takových :palec: Ono už jenom ta osvěta hodně pomůže, podle mě.
Je opravdu fajn, že jsem skoro celé těhotenství mohla být v kontaktu s dulou, i když mě pak shodou okolností doprovázela u porodu jiná dula. S tou mojí doufáme, že nám to vyjde teď napodruhé a opět k ní už od začátku těhotenství jezdím aspoň na cvičení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí