Vývoj 18m - jak na něj?

191
2.9.10 01:26

Jak na něj?

Dobrý den. Mám 18-ti měsíčního synáčka a nevím co si mám myslet o jeho vývoji. V pěti měsících stál v postýlce a tak silně s ní ramploval až ji celou rozviklal. Chodit se mu moc nechtělo, protože věděl, že tam kam se potřebuje zrovna přemístit se dostane rychleji po čtyřech. Pak najednou místo chození začal rovnou běhat. Teď všude vyleze, za všechno zatahá, nezná překážku. Kam chce se dostane. Třeba na okenní parapet vyšplhá po topení, ke kuchyňské lince si přisune židli a vleze mi až do dřezu. Tohle všechno by mi nevadilo, ale on o sebe vůbec nemá strach. Už od miminka se ho snažím učit slézat z postele a žádný pokrok, stojí na schodech a bezhlavě skočí dolů. Vyleze na stůl a dolů chce slézt hlavou napřed. Prostě veškerá má snaha ho cokoliv naučit je zbytečná. Ve svých 18-ti měsících neumí ani jedno slovíčko i přesto, že se mu věnuji. Čtu mu pohádky, prohlížíme knížky a mluvím na něj. Vím, že každé dítě je jiné, tak stále trpělivě čekám jestli nepříjde nějaký zlom, ale chtěla jsem se zeptat jestli nemáte někdo stejné zkušenosti a pokud ano, tak jak jste to řešili a jaká metoda dítko něco naučit zabrala? Předem děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
irinek
2.9.10 06:50

Podle mě by to chtělo ho naučit mít o sebe strach, že aspoň občas spadne. Jak se říká každý se musí spálit, aby věděl,že to pálí. S mluvením to může přijít klidně až ve 3 letech, není kam spěchat.

• Citovat
  • Upravit
2010
2.9.10 07:24

Jé, moje dvě dítkla byla taky taková. Ale jak píše Irinek, musí občas spadnout a natlouct si. Jinak nemají pud sebezáchovy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3802
2.9.10 07:49

Petulko, ja te uklidnim, mi prvni slova rekly az v 21mesicich. :wink: Uz me lezly na nervy poznamky chytrych, to mu ale musis hodne cist, to na nej musis hodne mluvit. :pocitac: No, a ted mele pantem cely den. :lol:

Co se tyce toho strachu, z vlastni zkusenosti, pokud se ditko moc hlida a vetsina padu se zachyti, nebo maximalne zpomaly, citi se dite neohrozene, ze se mu nemuze nic stat. Take mame takoveho kamikaze a pomohlo, az si trosku nabil cumec.
Ty mas jeste nevyhodu v tom, ze mas horolezce. Samo, ze je musime hlidat, to ano, ale nekdy si proste musi trochu popadat. Treba kamaradky holcicka porad delala blbiny na schodech, jednou to nevyslo, pekne si odrela oblicejicek, mela bouly jak vejce, ale od te doby davala si pozor.
Musi proste zjistit, ze nekdy to boli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
2.9.10 08:49

Maty je taky horolezec, ale od začátku ho nechávám vycukat - pokud si někam vyleze, „nutím“ ho, aby si i sám slezl. I když křičí nebo spadne, pokud je to pod mým dohledem, nevadí mi to a on si aspoň vyzkouší, že není všude jen bezpečno. Myslím, že díky tomu má Maty aspoň zárodky pudu sebezáchovy.
A co se týče mluvení. Maty od 13ti měsíců trochu znakoval, kolem dvou let používal pár slov, v žádném případě slova nespojoval, a od dvou let a čtyř měsíců mele a mele a klapačku nezavře, jak je den dlouhej :zed: :wink:
Pokud si s malým čteš a on viditelně reaguje na známé říkanky, ty se s ním „domluvíš“, minimálně do dvou let bych to fakt neřešila, spíš do tří let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
2.9.10 10:02

Klid, obe moje holky chodily v 8 a pul mesicich… jako chodily samy proste jen tak, ta nejmladsi asi pred mesicem odesla manzelovi ze zahrady sama jen tak naproti do parku, on si niceho nevsiml, ja ji z okna videla jak si to straduje…
Prostredni uplne chybi pud sebezachovy, v necelem pul roce zacala slizat z postele a nepomohlo ukazovani jak napred nohama, nataceni, jakakoli pomoc a snaha, proste litala dolu po hlave a vuuubec ji to nevadilo, kdyz se prastila udelala takove jako „fnuk, fnuk“ aby se nereklo, zer vubec nerve a sla znova a zase po hlave. V 10ti mesicich 3 masle na oboci, spadla ze supliku, vala s sebou stojan na CD a cd ji riozrazilo oboci). V roce a pul 3 stehy na nose, dojdeme z nemocnice a ona znova k posteli zpet k cinnosti pri ktere si ten nos natloukla… cekam kdy si neco zlomi.
Me se osvedcilo proste odstranit co nejvic moznych nebezpeci a jinak hlidat a hlidat, kdyz vidim, ze pripadny pad nebude zivot ohrozujici, necham spadnout, ono jim to pomalu dochazi. Presouvani zidli a lezeni po vsem nac dosahne uz nejmladsi praktikuje od poloviny prazdnin.
Je to na budku, ale nic s tim nenadelas, muzes akorat minimalizovat nebezpecny veci (jako treba nedavat na linku noze atd.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Watsonek
6.9.10 11:59
petulka500 píše:
Dobrý den. Mám 18-ti měsíčního synáčka a nevím co si mám myslet o jeho vývoji. V pěti měsících stál v postýlce a tak silně s ní ramploval až ji celou rozviklal. Chodit se mu moc nechtělo, protože věděl, že tam kam se potřebuje zrovna přemístit se dostane rychleji po čtyřech. Pak najednou místo chození začal rovnou běhat. Teď všude vyleze, za všechno zatahá, nezná překážku. Kam chce se dostane. Třeba na okenní parapet vyšplhá po topení, ke kuchyňské lince si přisune židli a vleze mi až do dřezu. Tohle všechno by mi nevadilo, ale on o sebe vůbec nemá strach. Už od miminka se ho snažím učit slézat z postele a žádný pokrok, stojí na schodech a bezhlavě skočí dolů. Vyleze na stůl a dolů chce slézt hlavou napřed. Prostě veškerá má snaha ho cokoliv naučit je zbytečná. Ve svých 18-ti měsících neumí ani jedno slovíčko i přesto, že se mu věnuji. Čtu mu pohádky, prohlížíme knížky a mluvím na něj. Vím, že každé dítě je jiné, tak stále trpělivě čekám jestli nepříjde nějaký zlom, ale chtěla jsem se zeptat jestli nemáte někdo stejné zkušenosti a pokud ano, tak jak jste to řešili a jaká metoda dítko něco naučit zabrala? Předem děkuji za odpovědi.

To je prostě povahou .. vybíjí energii a nemá pud sebezáchovy - starší synek byl to samý - mladší 15 měsíců je na sebe opatrnej … holt se ted naběháš, abys ho uhlídala ..ber to jako fitness program :-)
Jinak k tomu mluvení - až bude potřebovat, rozmluví se ..pokud rozumí-tj nemá vadu sluchu a nějak komunikuje - př gesty neřešila bych to , je ještě malej.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML