Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já nevím, někdo by ti asi řekl, že sakra není až zas tak hrozné, ale …
Kačenka říká občas ježiši, ty brďo, … zatím dělám že to neslyším, nepouřívá to moc často, ale zvláště to ježíši se mi nelíbí. My to doma neříkáme, … Ale přijdou horčí.
Zatím teda spoléhám na to nereagovat (Kačka si to zatím stejně vysvětlit nenechá)
Tkanička
Ahoj Kac,
mě sakra nepřijde zas tak strašné, jsou tedy mnohem horší slova. Když dítko pronáší třeba dopr.....
Ale možná máš jinou míru.
Nicméně já to řešila tak, že jsem na pronesenou nevhodnost nereagovala a Lucinka s tím přestala. Když jí to vytýkáme, tak se taky jen směje a ví, že je to něco co se nesmí a o to víc jí to vábí.
Kamarádka to řešila tak, že si s dcerou řekly, že neslušná slova se neříkají a když nějaké uteče, tak se musí vyplivnout (jako). Jinak to chce jít dítěti samozřejmě příkladem, což je těžké. Slyší to v televizi, na ulici a co mě deptá je to, že moje bezdětné kamarádky nezvyklé hledět na dítě, si leckdy pustí pusu našpacír a to je pak hrůza.
No aspoň že pochopily, že před mým dítětem se nekouří. ![]()
Ahoj,
ja vim ze sakra neni zas tak hrozne, ale bojim se ze az zacne chodit do jeslicek 1.9. tak mi mozna prisnese neco jineho, tak aych vedela jak mam reagovat.
kac
Ahoj, my vždycky říkali, že mu smrdí z pusinky, když řekne sprosté slovo. Docela to fungovalo
Bohužel jen dočasně ![]()
Abaja
Anička to je dlaždič. Má to po tátovi, on si rád zanadává v autě.
Nám se taky osvědčilo jí říct, že jí smrdí z pusinky. Naštěstí to chápe. Občas kdy nám něco ujede, tak nám kouká do pusinky, jak nám pěkně smrdí.
Teď jí učíme říct R. Nejlíp jí jde při slově prdel. ![]()
Hm našemu tátovi ta prdka taky ujela a Honzík se hned chytil za zadeček a volal puel
.
Lůca235 dobrý zkus to navrhnout nějakýmu logopedovi ![]()
U nás bohužel začalo jedno velmi sprosté slovo. No, myslím, že vyloženě netuší, co říká, ale někdy to řekne teda v dost vhodnou dobu…
Rozhodně souhlasim s tím, že se musí okřiknout i naši rodiče. Hlídat sami sebe. I kdybych byla na návštěvě!
Já zatím dělám tytyty, to se neříká, úspěch jak kdy. Zkusím tu ignoraci, a časem asi i to o smradlavé pusince.
Jinak z tý školky, to bude hustý - kolega mi kdysi psal, jak jejich 3letý kluk první den ze školky přišel a povídá mu Čau debile ![]()
Snad to zvládnem…jsem zvědavá na další tipy…musím krotit i manžela
GaB
Nam hlidala moje mamka tehdy dvacetimesicni dcerku 14 dni, kdyz jsme byli na dovolene. Kdyz jsme se vratili, rikala dcerka za kazdym slovem „jezisimane“, snad 100× denne. Bylo to jeji prvni ctyrslabicne slovo… Hlavne mne se to ale nelibilo, protoze nechci, aby brala jmeno Bozi do ust nadarmo (takze chapu i tu nespokojenost se sakra…). Nejdriv jsem to zakazala pouzivat me mamce (no, ne vzdy se ji to darilo) a vsichni jsme se dohodli, ze kdyz to dcerka rekne, nebudeme na to vubec reagovat a budeme delat, ze to neslysime, popr. odpoutame pozornost. Fungovalo to spolehlive, dnes (o sest tydnu pozdeji) uz dcerka slovo vubec nepouziva (asi i pomohlo, ze babicka se vratila zpet domu…). Jak to ale delat, kdyz zdroj nevhodnych slov nejde odstranit (skolka…), to zatim nevime, mame jen tuto zkusenost.
Jsem taktez pro ignorovani, zakazovani ma pouze ten ucinek, ze v diteti probudi zvedavost a pocit skvele chutnajiciho zakazaneho ovoce.
Jana