Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Baby,
za mesic ma moje holcicka prvni narozeniny a ja bych ji chtela udelat dort sama. Mam trosku strach z korpusu, takze ten bych si mozna nechala upect, ale potahnout a ozdobit bych ho chtela sama. Chtela bych udelat patrovej, ale nemam potuchy, jak na to. Vim, ze ho budu muset potrit maslovym kremem, aby marcipan drzel a vim, ze ho musim nejak podlozit, aby se patra nepropadla, ale nevim jak. Ocenila bych vsechny vase rady a napady a poznatky
Dekuju ![]()
Dělala jsem loni synovi dvoupatrový, nepodkládala jsem to nijak a nic se mi nepropadlo ![]()
Upřímně pokud dělám dvoupatrový tak nepodkládám, není to nic obr aby se to propadlo. a jednoduše upeču 2 a více korpusů-velký základní nechám tak jak je a jen podélně rozřežu a namažu náplní a ty další, co přijdou jako „patro“ ořezávám do požadovaného tvaru. pak oba namažu máslovkou, pokryju fondánem a zdobím.
Nemusíš nic prokládat, upečeš dva dortíky jeden velký druhý menší, naplníš, potáhneš a dáš na sebe, pak dozdobíš
dvoupatrový se nepropadne ![]()
Ja na youtube hledala, je tam spousta zdobeni, ale to podkladani jsem nenasla. Dekuju
A na ten fondant (marcipan, potah nebo jak se tomu rika:D) Pouzivate silikonovy valecky?
Ja doma na to nic nemam a jdu si to vsechno koupit
Dort budu delat doma a nikam ho nepotahnu, druhej den bude oslava, tak si taky rikam, ze by se to nemelo zkazit.
A jeste, jaky naplne do dortu? Korpus rozpulim a pak cely potru maslovym kremem (ten delate jak? normalne pudink a maslo?) a na to potah? ;D Dekuju ![]()
Příspěvek upraven 22.05.14 v 16:47
Z osobni zkušenosti - kdyz dělám dvoupatrovy, tak ho ničím nevystuhuju a drží dobře. Kdyz jsem dělala tripatrovy, tak to uz ano. Na korpusu nic není, klidně se do něj pusť sama a mne se letos moc osvedcilo koupit si hotovy fondant od Dr. Oetkera. Děla i marcipan, takže stačí jenom dobarvit. Pro me je vždycky největší problém udělat si doma sama marcipan. Jestli tě baví pečení, koupila jsem si nedávno knížku a jsem z ni nadšena http://www.klubknihomolu.cz/…73917395.jpg
@BABIES řekla bych, že upéct korpus, je kolikrát na dortu to nejjednodušší
tak se ničeho neboj, určitě zvládneš i pečení sama
jinak můžu doporučit web www.dortomanie.cz najdeš tam všemožné recepty na korpusy, krémy, návody na výrobu ozdob, návody na potahování i odkazy na cukrářské prodejny ne webu, kde se dá vše potřebné vybrat ![]()
Dvoupatrový je ok, ale klidně ty části na sebe sesaď až v den oslavy, to máš pak jistotu, že to bude v pohodě. Pod krém se často natírá tenká vrstva marmelády, aby se tak nevsákl. Váleček nemusíš mít silikonový, stačí normální… pro začátečníka doporučuju udělat si potahovou hmotu z více dávek, ať ti nedojde a dobře se ti to vyvaluje, a taky je docela dobré vyvalovat třeba na silikonové podložce a i nahoře mít při vyvalování igelit, fólii, apod., ať nemáš problémy s odlepováním té hmoty.
Ahoj letos se taky sama pouštím do pečení dortu a čeká mě to už ve čtvrtek, korpus bude jednoduchý jeden tmavý jeden světlý, v půlce je říznu a udělám skládačku a potahovou hmotu jsem si objednala na http://cukrarske-pomucky.cz/ je to přípo potahová hmota Formix - mandle. Je bílá takže se dá barvikama přizpůsobit. A protože můj prcek je na auta všeho druhu budu z této hmoty která je vhodná prej i na modelování postaviček a ozdob vytvářet autíčka
jsem zvědavá a doufám že to nepodělám
krém bude kalsicky máslový pod potah a mezi vrstvy bude i kyselá marmeláda ![]()
Jste zlaty kocky. My zijeme v Anglii a jediny co jsem v obchode nasla je hotovej potah…maj tu bud marcipan a nebo icing coz by mel byt ten fondan, no moc se v tom nevyznam
Doma ho urcite nebudu delat, to by se mi nepovedlo, budu ho kupovat, takze by to snad nemelo byt tak tezky. Moc dekuju za vsechny rada, podpirat ho teda nebudu a dam je na sebe az v den oslavy
Z korpusu mam strach, protoze vzdycky kdyz neco pecu, tak je to na vrchu hotovy a vevnitr ne i kdyz to pecu pomalu a dyl.
Kdybych bydlela v CR, tak bych si mozna nechala i dort udelat, ale tady jsou ceny okolo 400 liber za dvou patrovej
a pak jsou to prvni narozky, takze ho aspon budu delat s laskou
@Pavca Dekuju za odkaz, prostuduju to
@MacinkaCZ dej pak vedet, jak to dopadlo
Klidne i fotku a napis pak jaky to bylo
My budeme mit se sovickama, tak snad se podari ![]()
Taky se přidávám k ostatním, že upéct korpus je to nejjednodušší, to zvládneš sama, na dortománii jsou dobré recepty na korpusy. Dvoupatrový nijak nevyztužuju a ještě se mi nestalo, že by se hnul a to ho mám třeba dva dny dopředu sestavený.
Potahovku kupuju K2, všem chutná a dobře se s ní pracuje, válečky mám hladké na potahovku a stejně používám klasický dřevěný, při válení podsypávám, já si na to koupila hotový podsyp, ale není to nic jiného, než směs bramborového škrobu a cukru.
Taky si dát pozor, jak moc se dort pomaže máslovým krémem, protože každá větší nerovnost je potom pod potahovací hmotou dost vidět.
@BABIES no vidíš, když žiješ v anglii, tak si rovnou u zdroje, tady se objednává potahovka - icing od wiltonu
jinak za sebe doporučuju ovocný máslový krém, určitě ho na těch webovkách najdeš (jako malinový nebo jahodový), příprava je snadná a je lehounký a moc dobrý
používám v různých variantách, z ovoce čerstvého, mraženého i kompotovaného a vždy chutná
a nezapomeň tu pak vložit fotku, jak se dort povedl ![]()
@Pavca Super, dekuju, kouknu na to
Mame jeste mesic cas, ale uricte se pochlubim, jestli bude cim
@benjaminek tu K2 hmotu jsem tu videla a o tom podkladu vim, ze to jde dost videt
Ale moc dekuju
![]()
Dekuju Vam devcata ![]()
Tak jsem tu zas
Rozhodla jsem se upect ten korpus
Udelala jsem jeden na zkousku a povedl se, byl mekkouckej a vlacnej. Mam jenom otazku, protoze by mi to zabralo asi celej den pect obe patra v ty moji troube v ten samej den…muzu udelat jedno patro dneska, nechat vychladnout a poradne zabalit do potravinarsky folie a druhy spodni patro upect zitra? V patek pak ozdobit kremem a fondantem a v sobotu podavat? Je to realny? ![]()
A jeste jedna otazka - testo je vanilkovy, krem bude teda normalne maslovej s vanilkovym pudinkem a vrchni bych chtela udelat cokoladovej pudink a jahodovej dzem…hodi se jahody i k cokoladovymu pudinku? A mam tam dat i jahody? Mam strach, ze by mi to tam delalo neplechu
a ze jahody budou kysely
![]()
Snad to neni moc zmateny, ja jsem a uz se to blizi, nechtela bych nic zkazit. Dekuju
![]()