Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky.
Mám 6ti letého předškoláka a potřebovala bych poradit nějakou dobrou knihu, cvičebnici nebo nejlépe počítačový program na učení písmenek. Čísla a počítání zvládáme v pohodě, ale k písmenům má velkou nechuť a vůbec se nám to nedaří.
Děkuji za každý návrh.
Vím, že to není odpověď na otázku, ale předškolák opravdu písmenka učit nepotřebuje, tím spíš né v září…
co se bude učit ve škole? Akorát se to naučí blbě, nebo pak v první třídě nebude mít co na práci a bude mít čas tak akorát na zlobení (a nenaučí se učit)… ![]()
Byl nám doporučený odklad jak od učitelek ve školce, tak od psychologa právě kvůli jeho nechuti učit se a nesoustředěnosti. Myslím že když se naučí aspoň část písmenek, tak se ve škole určitě nudit nebude. Očekávám větší problémy s psaním, ani kreslit ho nebaví. Mimochodem u zápisu děti z písmenek zkoušeli.
Příspěvek upraven 02.09.15 v 13:24
Malá se naučila písmena jako rozeznávat a psát tiskacím sama asi ve 4letech. Největší táhlo pro ní byl dětský tablet, má to i funkci písmena. A pak si prostě různě obtahovala ve cvičebnicích, časákách, opisovala různé nadpisy. U nás teda učili písmena i v rámci předškolní přípravy ve školce.
@zelvaLenka nech ho žít. Rok udělá u takhle starých dětí hodně a uvidíš, že příští rok k tomu bude mít zas jiný přístup.
Ok, nehodlám ho nutit za každou cenu. Jen jsem to chtěla zkusit právě nějakou zábavnou formou.
@zelvaLenka nebo mu učení znechutíš. Za rok může dospět… Raději si s ním hraj hry, čtěte si knížky, malujte si, modelujte a třeba dělejte hady a to můžeš naťuknout - hele, ten tvůj vypadá jako L, M… kup cvičebnice pro předškoláky… To všechno mu prospěje víc než to, že necháš počítač, aby ho učil písmenka.
Už se mi několikrát potvrdilo, že děti, co tráví u počítače čas, mají problém s tím, že je hůř něco zaujme.
@zelvaLenka -prvotně souhlasím s holkama a předškoláka bych doma zbytečně neučila.
Ale na to ses neptala, chtěla jsi vědět z čeho naučit, tak naše logopedka měla krásnou knížku, kde byla ke každému písmenku říkanka a obrázky, bohužel nevím jak se jmenuje, ale prý se dala normálně koupit.
A další- to jsme hojně využívali v loni- byl to nápad naší paní učitelky od prvňáčků- my rodiče načrtli každému dítku na čtvrtku větší čtverce na pexeso a pak jak se postupně písmena učili, na jednu kartičku dítě napsalo písmeno, na druhou obrázek začínající na to písmeno do páru. Dá se to rozšířit na různě kombinované dvojice -písmeno x obrázek, písmeno malé x velké, písmena psací x tiskací apod. mě se to zdá jako skvělý nápad- dítě nejen že opakuje písmena, ale učíš ho tvořivosti, obratnosti prstíků, představivost… ![]()
@zelvaLenka my taky děti z písmenek „zkoušíme“. Ptáme se jich, jestli umí písmenka, ale nikdo nečeká, že to budou děti umět, spíš to bereme tak, že děti se chlubí tím, že umí něco navíc. Zapisovala jsem dítě, co počítalo do 100, dítě, co počítalo anglicky a i jsem zkoušela v angličtině barvy. Dítě to chtělo předvést, tak jsem ho nechala. Rozhodně ale nečekám, že to je normální a doufám, že rodiče z toho nemají špatný pocit, co jsme to na tom zápisu po dětech chtěli ![]()
Muj syn se naucil pismenka ve 2 letech diky magnetkum na lednici, ted ve trech uz zacina psat.Ale nenutim ho nikdy do niceho, pouze hodne chvalim, pokud se mu neco povede. Doporucuju formu hry, aby nemel pocit, ze ho do toho tlacite. Takze treba pismenkova polevka, vykrajovatka na testo ve tvaru pismen, ruzne hry treba v aute, napriklad kdo najde nejaky napis, kde je pismeno A atd.,urcite se na neco jeste rad chytne ![]()