Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Porad na neco splha, kdyz nekam jdeme, nedokaze jit v klidu vedle me, musi pobihat metr, dva oredemnou. Tohle si myslím, že projev ADHD je
Kdyz je mu neco zakazano, nebo na jit delat cinost kterou nechce, zacne jecet a vztekat se. Ted nastoupil do skolky a ucitelka mi rikala ze vztekanim vzbudil vsechny deti. Tohle myslím, že už ne.
Mám syna s ADHD - teď už má 18 let. To první dělal v tomhle věku pořád. To druhý ne. Ale je možné, že měl lehčí formu, třeba ti jiné maminky potvrdí, že to ADHD je. Řešila jsi to s odborníkem?
Taky bych se být tebou objednala a zašla. Za to nic nedáš. Já mám syna ADHD a chová se podobně. Vyšetření bylo v pohodě, paní věděla, jak s ním pracovat, jak si s ním poradit ![]()
@Maden píše:
Kdyz je mu neco zakazano, nebo na jit delat cinost kterou nechce, zacne jecet a vztekat se. Ted nastoupil do skolky a ucitelka mi rikala ze vztekanim vzbudil vsechny deti. Tohle myslím, že už ne.
Ale může být. Říkala mi psycholožka, že tyhle děti mají velký problém udělat něco, co se jim nechce. Vidím to na našem. Aby udělal co se mu nechce, skoro se mi zapaří hlava, abych pro něj vymyslela motivaci ![]()
@Klementyna píše:
Taky bych se být tebou objednala a zašla. Za to nic nedáš. Já mám syna ADHD a chová se podobně. Vyšetření bylo v pohodě, paní věděla, jak s ním pracovat, jak si s ním poradit
A co se s tim pak dela kdyz se to diagnostikuje? A je potreba doporuceni pediatra?
@Anonymní píše:
Omluvte anonym. Vsichni nemusi vedet co resim. DekujiPotrebovala bych poradit jak poznat hyperaktivitu u ditete a nesplest si to jen treba s nevychovanosti a rozmazlenosti. Jde o to, ze nechci syna zbytecne tahat po vsech doktorech. Ale pokud to bude potreba tak zajdeme.
Nastinim situaci. Synovi jsou 4roky a jsem uz trochu zoufala. Porad na neco splha, kdyz nekam jdeme, nedokaze jit v klidu vedle me, musi pobihat metr, dva oredemnou. Pri hre s mladsi sestrou ji porad vere hracky z ruky, vrci. Kdyz je mu neco zakazano, nebo na jit delat cinost kterou nechce, zacne jecet a vztekat se. Ted nastoupil do skolky a ucitelka mi rikala ze vztekanim vzbudil vsechny deti. Myslim ze ve vychove jsem dusledna, ustupky nedelam, vse neni podle nej. Snazim se vysvetlovat vse. Ale uz me to strasne vycerpava.
Za jakykoliv postreh dekuji.
Tady je to těžko. Může být i hyperaktivní, nevychovanost se si myslím může projevit jinak než to co popisujete. Nevychovaný si myslím že může být jen ten človíček, kterému matka dovolí skákat jí po hlavě, prosazovat si za každu cenu svou atd… znám takovou maminku ve svém okolí, teď už bývalá kamarádka, neb jejího syna, je to hnusné, ale ráda nemám. Mě sdělil ten milý chlapeček, že když mu nedám na hraní své šperky, jsem kráva. Maminka se jen zasmála a chlapeček mě nádavkem nakopnul. Pokud Váš syn není vyloženě drzý a násilnický (jestli třeba sestřičku nebije za ty hračky), tak bych si možná promluvila zatím jen s dětskou doktorkou. ![]()
@Anonymní píše:
A co se s tim pak dela kdyz se to diagnostikuje? A je potreba doporuceni pediatra?
NO proto bych to nejdříve probrala s dětskou doktorkou. K dětem zkuste sehnat hlídání a jen si s ní zatím promluvit.. ![]()
@Anonymní píše:
Já šla k psychologovi rovnou.
@Maden Nevím či není třeba doporučení od obvoďáka.. Já teda, sice jako dospělá, jak byly problémy v práci, šla za ní a ona mi dala doporučení… nevím jak se to bere u dětí…
@Anonymní píše:
Já vlastně ani pořádně nevím, asi je to hodně individuální.
Náš je zatím předškolák (má kvůli tomu odklad) a bylo mi řečeno, že půjdeme příští rok na jaře na další vyšetření, aby se udělala opatření kvůli škole, ale co a jak, to zatím nevím.
Jen teď na podzim začneme docházet do nějaké skupinky pro rodiče dětí s touto poruchou. Ale ta je dobrovolná a nevím, jestli se to dělá všude…
Doporučení pediatra jsme nepotřebovali, jen jsem zavolala do PPP a oni nás tam objednali.
@Klementyna píše:
Já vlastně ani pořádně nevím, asi je to hodně individuální.
Náš je zatím předškolák (má kvůli tomu odklad) a bylo mi řečeno, že půjdeme příští rok na jaře na další vyšetření, aby se udělala opatření kvůli škole, ale co a jak, to zatím nevím.
Jen teď na podzim začneme docházet do nějaké skupinky pro rodiče dětí s touto poruchou. Ale ta je dobrovolná a nevím, jestli se to dělá všude…Doporučení pediatra jsme nepotřebovali, jen jsem zavolala do PPP a oni nás tam objednali.
Dekuji. Chjo. Je to tezky… ![]()
My máme syna 2,5 roku. Také všude šplhá, lozí, nemá pud sebezáchovy, neustále má nějaká zranění. Vše schazuje ze stolu, hází s hračkami, lozí po oknech, strhává záclony, málokdy poslechne. Krom toho má opožděný vývoj řeči, resp. vůbec nemluví. Byli jsme na neurologii a jsme objednaní k psycholožce. Ta nejlépe asi zhodnotí situaci. U našeho syna je to pravděpodobně silné ADHD. Podle toho, co popisuješ to může být lehčí forma. ![]()
U nás je vztekání, ječení a řev mnohokrát denně. Je to vyčerpávájící a o to těžší, že syn neřekne ani slovo.
Asi bych zkusila psychologa, příp. pedagogické centrum.
@kochichak píše:
@Maden Nevím či není třeba doporučení od obvoďáka.. Já teda, sice jako dospělá, jak byly problémy v práci, šla za ní a ona mi dala doporučení… nevím jak se to bere u dětí…
Já doporučení nepotřebovala. Hledala jsem dobrou psycholožku, která mě nepošle se synem na psychiatrii pro oblbováky, ale doporučí jak řešit konkrétní situace. Takže jsem nakonec našla psycholožku, které jsem vyšetření normálně platila. Takže doporučení jsem nepotřebovala. Psychologové, kteří jsou v poradnách nějak placení ze zdravotního pojištění možná doporučení vyžadují.
@Anonymní píše:
No já dostala docela podrobný manuál co mám dělat v jaké situaci. Rozhodně nejdůležitější jsou pevné mantinely. Ale s láskou
Což není sranda. My tam šli když už syn chodil do školy a věčně něco zapomínal - věci do školy, úkoly, boty, bundu, aktovku. To pobíhání a neklid bylo v té době to nejmenší
Předpokládám, že když pořád pobíhá, na něco šplhá, je ho všude plno, že ho pořád okřikuješ, ale bez valného výsledku. Povím ti to takhle - i kdybys ho zřezala, tak to bude mít efekt chvilku. On tu energii vypustit musí. Ale s tím vztekáním a vrčením, to je blbý. To by se řešit mělo.
Je fakt potřeba snažit se jim pořád hledat něco, co by mohli dělat, do čeho tu svoji energii soustředit, aby ji nevydávali jen na to řvaní, pobíhání, otravování, požďuchování, šplhání… ![]()
Omluvte anonym. Vsichni nemusi vedet co resim. Dekuji
Potrebovala bych poradit jak poznat hyperaktivitu u ditete a nesplest si to jen treba s nevychovanosti a rozmazlenosti. Jde o to, ze nechci syna zbytecne tahat po vsech doktorech. Ale pokud to bude potreba tak zajdeme.
Nastinim situaci. Synovi jsou 4roky a jsem uz trochu zoufala. Porad na neco splha, kdyz nekam jdeme, nedokaze jit v klidu vedle me, musi pobihat metr, dva oredemnou. Pri hre s mladsi sestrou ji porad vere hracky z ruky, vrci. Kdyz je mu neco zakazano, nebo na jit delat cinost kterou nechce, zacne jecet a vztekat se. Ted nastoupil do skolky a ucitelka mi rikala ze vztekanim vzbudil vsechny deti. Myslim ze ve vychove jsem dusledna, ustupky nedelam, vse neni podle nej. Snazim se vysvetlovat vse. Ale uz me to strasne vycerpava.
Za jakykoliv postreh dekuji.