Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Klementyna píše:
Je fakt potřeba snažit se jim pořád hledat něco, co by mohli dělat, do čeho tu svoji energii soustředit, aby ji nevydávali jen na to řvaní, pobíhání, otravování, požďuchování, šplhání…
Máš nějaké tipy? ![]()
@MDK My jsme cca v roce a čtvrt měli podezření na autismus. Než mám dr. napsala doporučení, pak než nás nás objednali na neurologii, synovi byli téměř dva roky. Z neurologie nás poslali na celkové vyšetření do nemocnice. Tam jsme zvládli být jen jednu noc. Syn skákal po oknech, povlečených postelích, lítal po chodbách, skákal z laviček apod. Tak se mi podařilo dostat se domů a jezdit tam denně na jednotlivá vyšetření. Dělali mu EEG, vyšetření sluchu, genetiku z krvve, psychologické vyšetření. Magnetickou rezonanci ještě nemáme, kvůli celoroční rýmě ho nechtěli uspat. V říjnu jdeme na mandle, tak snad potom. Mezitím jsme se spojili s Centrenm rané péče, byla u nás paní a ta zhodnotila - silné ADHD. Většina těchto dětí mluví, mnohdy až moc.
My jsme vyjímka a řeč na nule.
Na konci října jdeme k psycholožce, pak do pedagogického centra. Jsou tu dlouhé čekací doby, bohužel.
Takže k tvé otázce, my to začli řešit v cca 1,5 roku, ale původně s podezřením na autismus a dopracovali jsme se k ADHD. Ale není to konečná, jedeme dál. ![]()
@MDK To, co popisuješ, dobře znám a u nás je to silné ADHD. Chlapeček má výhodu, že aspoň trochu mluví, ale asi bych se obrátila na pediatra a ten podle mě doporučí nejspíš psychologii. Já jsem ze syna denně totálně hotová a různým aktivitám se bihužel vyhýbám, jsem cholerik. ![]()
Mám ještě 4letou dceru, která je živá, takže je vzít sama na výlet je hodně obtížné.
Resila jsem to s nasim Dr. a ten rikal ze by to resil az bude nastupovat do skoly a ze z toho „vyroste“ zakladatelka
@Maden píše:
Porad na neco splha, kdyz nekam jdeme, nedokaze jit v klidu vedle me, musi pobihat metr, dva oredemnou. Tohle si myslím, že projev ADHD je
Kdyz je mu neco zakazano, nebo na jit delat cinost kterou nechce, zacne jecet a vztekat se. Ted nastoupil do skolky a ucitelka mi rikala ze vztekanim vzbudil vsechny deti. Tohle myslím, že už ne.
Mám syna s ADHD - teď už má 18 let. To první dělal v tomhle věku pořád. To druhý ne. Ale je možné, že měl lehčí formu, třeba ti jiné maminky potvrdí, že to ADHD je. Řešila jsi to s odborníkem?
Tak já si myslím pravý opak, to co je psáno jako první dělá i můj 4,5letý syn a ADHD nemá, naopak to vyrušování, vztekání už mi jako ADHD přijde, protože děti většinou mají ve školce trochu respekt a jde je ve většině případů usměrnit. Dětí s ADHD zábrany nemají vůbec a klidně ječí atd. Mně zaujalo jak zakladatelka píše, že vrčí… Dělám asistenta pedagoga ve školce a toto dělá i můj svěřenec, ADHD to být může, nebo vývojová porucha chování… Objednala bych se na vyšetření do pedagogicko-psychologické poradny. Nic to není, jen pohovor, hry atd. ![]()
@Anonymní píše:
Resila jsem to s nasim Dr. a ten rikal ze by to resil az bude nastupovat do skoly a ze z toho „vyroste“ zakladatelka
Pokud budou problémy ve školce dále a ADHD nebo něco podobného to bude, bude to pro něj i Vás jen horší. Bude se trápit on, Vy, učitelky ve školce, nakonec bude mít odklad školní docházky, řešit to budete muset a pokud začnete až ve škole, tak bude mít problémy i ve škole a bude pozadu s učením. Lepší je to vyřešit ve školce, pokud ADHD vyloučí tím lépe.
Máme takový zanedbaný případ ve školce, maminka se řešení a poradně bránila, nakonec chlapeček musí mít odklad, dostal medikaci, ve školce se hrozně nudí a kdyby se to řešilo včas, mohl být ve škole a všech problémů by bylo méně. ![]()
@Anonymní píše:
Nicméně jsem teda Vaše dítě neviděla, takže doktor může mít pravdu, ale třeba taky ne. ![]()
@Lutonka píše:
Zakladatelko a vydrzi treba u nejake zajimave cinnosti v klidu 10,15minut sedet a zabyvat se ji? Da se ukocirovat v MHDecku, v cekarne u doktora atd.?Muj syn trebas takhle taky lita jako camrda, vresti, vzteka se (obvykle kdyz se nudi),skace po mladsi segre, ale jakmile ho nekdo necim zabavi, je svatej. Takze podle me klasika obdobi vzdoru.
I děti s ADHD, vývojovou poruchou chování ap. vydrží u nějaké činnosti která je zaujme i 10, 15min. to je právě to že takové děti musí člověk pořád zabavovat a motivovat aby dobře fungovaly…
@Anonymní píše:
Omluvte anonym. Vsichni nemusi vedet co resim. DekujiPotrebovala bych poradit jak poznat hyperaktivitu u ditete a nesplest si to jen treba s nevychovanosti a rozmazlenosti. Jde o to, ze nechci syna zbytecne tahat po vsech doktorech. Ale pokud to bude potreba tak zajdeme.
Nastinim situaci. Synovi jsou 4roky a jsem uz trochu zoufala. Porad na neco splha, kdyz nekam jdeme, nedokaze jit v klidu vedle me, musi pobihat metr, dva oredemnou. Pri hre s mladsi sestrou ji porad vere hracky z ruky, vrci. Kdyz je mu neco zakazano, nebo na jit delat cinost kterou nechce, zacne jecet a vztekat se. Ted nastoupil do skolky a ucitelka mi rikala ze vztekanim vzbudil vsechny deti. Myslim ze ve vychove jsem dusledna, ustupky nedelam, vse neni podle nej. Snazim se vysvetlovat vse. Ale uz me to strasne vycerpava.
Za jakykoliv postreh dekuji.
Doporučuji návštěvu psychologa at je jasno. já takhle nechala testnout dvojky když dcera měla problém. Jinak bych nechala měsíc třeba nemá rád změny a potřebuje se aklimatizovat
@Vája Díky za odpověď. No, právě s kamarádkou, jak už jsem psala, je to trochu složitější. Neustále se mě vyptává co s ním a co bych dělala na jejím místě a jak to má řešit, ale v podstatě to neřeší nijak.
Pro mě je to celkem šok, protože mám sama divočejší dceru, ale tak nějak normálně, prostě období vzdoru, zkouší co může…ale ten chlapeček je už vážně už extrém a obdivuji kamarádku, že to ještě zvládá (teda spíš ne). U Dr. byla jenže ta jí v podstatě řekla, že si myslí, ž z toho vyroste…pro ní je to, co řekne doktorka na 100% pravda a neuzná, že třeba nemusí mít takové zkušenosti. Zatím jí pouze poradila psychologa (to jsem psala, že kamoška odmítla) a pak nějaké léky na utlumení, ale kamarádka řekla, že nehodlá dítě rvát nějakýma hnusama.
Jenže mě přijde, že by měla najít důvod, aby měla klid a věděla, jestli má malej opravdu problém nebo je to pouze jen divočejší dítě. Ale ta jeho aktivita a výbuchy vzteku mi vážně připadají už nad normál…ale nevím, nejsem odborník, proto jsem chtěla vědět, co si myslíte.
![]()
A ještě jsem zapoměla doplnit, že chlapeček se narodil ve 34.týdnu, takže pořád tak nějak doufá, že tyto dříve narozené děti nemají ještě dostatečně vyvinutou nervovou soustavu a je to tím. ![]()
@berushkacz píše:
I děti s ADHD, vývojovou poruchou chování ap. vydrží u nějaké činnosti která je zaujme i 10, 15min. to je právě to že takové děti musí člověk pořád zabavovat a motivovat aby dobře fungovaly…
chlapeček o kterém píšu se nedá skoro nikdy ničím zabavit, vydrží maximálně, když chvíli něco jí, hračky ho moc nezajímají…prohlédne, drží v ruce tak minutu a háže na zem. Takže obě jezdíme napakovanými kočáry jídlem a hračkami, aby jsme mohli alespoň na hodinu ven.
Každopádně všem maminkám, které mají děti s ADHD přeji pevné nervy a obdivuji, že to zvládají.
![]()
Vydrzim mesic, a pak pujdem k psychologovi kdyzvto nebude lepsi. Taky nechci nic zajedbat a doktor uz je starsi rocni tak ma takovy pristup. Zakl.
Zakladatelko a vydrzi treba u nejake zajimave cinnosti v klidu 10,15minut sedet a zabyvat se ji? Da se ukocirovat v MHDecku, v cekarne u doktora atd.?Muj syn trebas takhle taky lita jako camrda, vresti, vzteka se (obvykle kdyz se nudi),skace po mladsi segre, ale jakmile ho nekdo necim zabavi, je svatej. Takze podle me klasika obdobi vzdoru.