Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
A uzivate nějaké doplnky stravy? Eye Q, Esprico,…
Nejstarší baští obyč rybí tuk a pár vitamínů. Nejmladší nic, ale zase se dobrovolně cpe rybama a miluje oříšky.
@Anonymní píše:
I náš je naštěstí v rodinné, vesnické škole, kde jejich ve třídě 12 a na něj si některé děti dovolují, co mi jen tak sem tam říká. Je trošku jiný, takže to ti ostatní vycítí. Já se děsím ostatních ročníků, přece jen 1. třída není ještě taková hrůza. Školu mají jen do 5. ročníku, pak musí dojíždět do města a tam už bude dětí víc.
U nás je to to samé, v první třídě jich bylo 9 ![]()
Doplňky stravy neužívá - bylo nám teda doporučeno esprico, zkoušeli jsme, ale kluk to nechce, spolknout to neumí a když mu to vytlačím do pití nebo do jídla, tak ječí, že to smrdí rybinou.. a poránu fakt nemá na to se s ním prát ![]()
Dneska jsem ho objednávala do ppp a mají prý nějaké nové postupy. NEvyšetří mi ho bez aktuální zprávy od lékaře, kde bude adhd a porucha pozornosti
Máme rok starou, ale ta je nezajímá. Takže musíme znovu k psycholožce ![]()
@Moise Jamieson dělá želé bonbony s EPA A DHA http://www.jamieson.cz/…es-for-kids/ Starší je ochotná je pozřít, i když se nad rybama nadavuje. Hořčík a zinek se už dá dodat extra, třeba v ovoci. GLA je v pupalkovém oleji. Není to teda pak tak hezky u sebe v jednom a kontrolovaně jako v Espricu.
@Moise píše:
U nás je to to samé, v první třídě jich bylo 9![]()
Doplňky stravy neužívá - bylo nám teda doporučeno esprico, zkoušeli jsme, ale kluk to nechce, spolknout to neumí a když mu to vytlačím do pití nebo do jídla, tak ječí, že to smrdí rybinou.. a poránu fakt nemá na to se s ním prát
Dneska jsem ho objednávala do ppp a mají prý nějaké nové postupy. NEvyšetří mi ho bez aktuální zprávy od lékaře, kde bude adhd a porucha pozornostiMáme rok starou, ale ta je nezajímá. Takže musíme znovu k psycholožce
To on si to vezme, třeba Eye Q, ale odmítá mi polknout jakékoliv tablety. Ať malé nebo větší, buď to chce pokousat a nebo hysterie, takže my jsme bez tekutého léku nebo doplňku nahrání.
U nás v PPP je to vždycky na dlouho, čekáme na vyšetření i 2 měsíce. Byl ve 4 letech a tam ADHD nezjistili. Až teď v 7. Ale rok stará zpráva by jim snad měla stačit, nechápu tyto postupy ![]()
@kotyk píše:
@Moise Jamieson dělá želé bonbony s EPA A DHA http://www.jamieson.cz/…es-for-kids/ Starší je ochotná je pozřít, i když se nad rybama nadavuje. Hořčík a zinek se už dá dodat extra, třeba v ovoci. GLA je v pupalkovém oleji. Není to teda pak tak hezky u sebe v jednom a kontrolovaně jako v Espricu.
Díky za tip, vyzkoušíme. Pupalkovy mám od Nobilisu, Esprico jsem vymačkávala, prý je tam barvivo, co by děti s ADHD neměli. Vidím to po sládkem, stačí kousek čokolády a je s ním k nevydržení. ![]()
@Anonymní píše:šel do školy běžně nebo s odkladem? byli jste v PPP?
Na základě samozřejmě jak informací od n otazek které jsem vyplňovala, pak taky na sezení, které s ním přes hodinu absolvovala. Dle ní má syn velmi nízké abstraktní myšlení, horší soustředění, na otazku např co je pýcha, řekl ježek, neuvedomuje si určité spojitosti, je velmi detsky, k svemu věku až opožděný, hůř se vyjadřuje… Správu jsem ještě nechtěla, jsme teprve na zacatku, ale dle ní to na ADHF vypada. Učitelka ho vidi jako sikovneho žáka, co pěkně cte počítá. Pouze se na ni stále neprirozene usmívá. Doma je to ale neco jineho, neustale odbiha od úkolů nebo jo nedokončí ajde si hrát, má zachvaty vzteku, emocni vykyvy, neposedi na židli, večer to je už extrem, pobiha, skáče, krici, vydává různé zvuky, skace do reci a vykrikuje, na komunikaci s nami nereaguje. Snažíme se vse resit v klidu, ale on je jakoby mimo. Nevim, jakuz si to vysvetlit. Byl i driv divoky a roztekany, ale co se deje za dobu, co nastoupil do skoly, uz je extrem.
@3HE píše: šel do školy běžně nebo s odkladem? byli jste v PPP?
S odkladem, je narozený koncem července, nezdal se nam ještě zralý a v PPP to jen potvbrdili. Tam ho tehdy viděli jako nezraleho a doporučili nám, na čem zapracovat. Toť vše.
Jinak můj syn prošel takovým tím „rychlým“ testem ve školce jako předškolák a pracovnice z ppp neviděly vůbec žádný problém. Je v březnu, takže šel do školy normálně, bylo mu 6 a 1/2, což jde. No a první třída do konce roku masakr. ![]()
Pak jsme byli na vyšetření u neuroložky - ta nám řekla, že měl mít odklad, když jsem to pronesla v ppp, tak ti se docela ohradili, že v žádném případě. Že konkrétně u něj ten rok nebude hrát roli, že by mu "flákání ve školce " spíš uškodilo.
Asi jim teď musím dát za pravdu, sice škola je náročná a je toho na něj hodně, ale zároveň si nemyslím, že bychom si nějak tím rokem pomohli. Navíc je vzhledově velký, vypadá o dva roky starší, v první třídě coby 8letý vypadající na 10 by vypadal dost blbě ![]()
Holky, prosím jak jste se bavily o těch doplňcích stravy pro dítě s ADHD mohla byste mi některá dát nějaký komplexní výcuc co vše se doporučuje? ![]()
Mám jen kusé informace a nějak se v tom neorientuju…
díky ![]()
@Moise Nám nejstarší taky prošla ve školce v pohodě. Ani učitelky neviděly problém. A pak jsem v prosinci vyběhávala raketově dodatečný odklad a přeřazení do přípravné třídy. Do školky určitě už ne, zvlášť když jí dávala levou zadní.
@jdukolem Problém je, že se neví, co přesně za ADHD stojí a změna stravy a doplňky u všech nezabírají stejně. Takže budeš muset otestit, co bude fungovat u vás. Obecně se doporučuje omezit příjem jednoduchých cukrů. To zlepšuje stav asi u půlky všech dětí. Pak omezení salicylátů (prakticky si z jídelníčku škrtni ovoce), to vede ke zlepšení asi u 30%. Podobně jsou na tom umělá barviva.
Z doplňků jsou to hlavně omega mastné kyseliny a kyselina linoová, obojí je důležité při vytváření nervových vláken. Doporučuje se zinek a hořčík. Jejich nedostatek může vést k příznakům podobným ADHD a u dětí, které jsou na medikaci, se tím občas dá snížit potřebná dávka.
Já musím přiznat, že doplňky stravy dost flákáme - neuroložka doporučovala esprico, že je tam všechno co potřebují, ale jak říkám, prostě to do něj nedostanu a taky jsem někde četla, že složení nic moc.
Pak jsme byli u jedné takové dost alternativní dětské psychiatričky a ta nám doporučila kompletní změnu stravy - vyřadit cukr, lepek, mléčnou bílkovinu.. zařadit doplňky stravy, matně si pamatuju krom nějakého rybího tuku dologran.. prodala nám také nějaké kapičky co se kapají na ruku, teď si zaboha nevzpomenu, jak se jmenujou. Nakonec jsme z toho nic nepoužili, sladké má náš malý minimálně, na omezování lepku a mléčné bílkoviny moc nevěřím.. no kapičky jsme dali do šuplíku.. takže asi tak ![]()
@kotyk píše:
@Moise Nám nejstarší taky prošla ve školce v pohodě. Ani učitelky neviděly problém. A pak jsem v prosinci vyběhávala raketově dodatečný odklad a přeřazení do přípravné třídy. Do školky určitě už ne, zvlášť když jí dávala levou zadní.@jdukolem Problém je, že se neví, co přesně za ADHD stojí a změna stravy a doplňky u všech nezabírají stejně. Takže budeš muset otestit, co bude fungovat u vás. Obecně se doporučuje omezit příjem jednoduchých cukrů. To zlepšuje stav asi u půlky všech dětí. Pak omezení salicylátů (prakticky si z jídelníčku škrtni ovoce), to vede ke zlepšení asi u 30%. Podobně jsou na tom umělá barviva.
Z doplňků jsou to hlavně omega mastné kyseliny a kyselina linoová, obojí je důležité při vytváření nervových vláken. Doporučuje se zinek a hořčík. Jejich nedostatek může vést k příznakům podobným ADHD a u dětí, které jsou na medikaci, se tím občas dá snížit potřebná dávka.
ok cukrovinky skoro nekupuju, ovoce jede na husto to jo..zkusím nějaké kapsle s rybím tukem tedy
@Anonymní píše:
S odkladem, je narozený koncem července, nezdal se nam ještě zralý a v PPP to jen potvbrdili. Tam ho tehdy viděli jako nezraleho a doporučili nám, na čem zapracovat. Toť vše.
No, je to i tak na něho asi dost náročné…
Ahoj, my teď zkoušíme to esprico. Dávám ho teprve 14 dní, říkají, že výsledky jsou vidět tak cca po měsíci, ale syn si libuje, že se mu lépe spí a musím říct, že to vidím taky - rychleji usne a nebudí se. Takže nějaký vliv to má. No a ve škole asi uvidíme až po tom měsíci. Koupila jsem dneska další balení a zkusíme vytrvat. On se sám ráno a večer hlásí, takže nehrozí, že bych zapomněla
Jinak ten článek, kde tvrdí, že to složení není OK jsem někde četla, ale bylo vidět, že se evidentně snaží prodávat nějaký svůj výrobek a takovýmhle já prostě nevěřím.
A uzivate nějaké doplnky stravy? Eye Q, Esprico,…