Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás je to samé, akorát můj manžel si pořád myslí, že je to rozmazleností a nevychovaností
Co se týče jídla, tak co může odmalička, je mlíko. Zbytek tak nějak sporadicky. Svých oblíbených pár jídel a ještě to musí být na talíři roztříděné. Tuhle měli ve škole řízek a hranolky a někdo dostal dobrý nápad jim na to dát tatarku, čímž mu to jídlo úplně zkazili
No prostě rozhodí ho každá blbost a všichni se ho snaží otrávit. Jde to spolu ruku v ruce a je mi jasné, že se to nezmění. I jsem domluvená ve škole, že mu to dají vše zvlášť, když si řekně, jenže on si prostě neřekne ![]()
Naši starší jsou všichni nežravci. Takže nejmladší s ADHD je proti nim vysloveně žravec. Ze sladkostí jí jenom čokošku (ale nijak jí to nebrání v tom si v pekařství lehnout na zem kvůli koláčku) a tu má težce na příděl. A s pohybem to má spíš tak, že potřebuje celkem dost voraz, jinak leze z únavy po stropě. V zásadě funguje docela dobře, pokud není hladová nebo unavená.
@Amys Tohle dělá náš nejstarší. Navíc je fakticky laktoovovegetarián
Maso jí jen v hambáči a fermentovaných salámech. Ale on má víc takových k autismu směřujících drobností ![]()
@kotyk Syn má poruchu selektivní pozornosti a já si pořád myslím, že má i aspergera. Jen v PPP zatím nedošli k témuž, prý se uvidí až časem, zatím jsou tam jen určité rysy. Každopádně až na to jídlo a neklid je to naštěstí vcelku normální zdravý kluk, tak jsem si říkala, že to zatím nebudu řešit, dokud to nezačne nějak hraničit a nezačnem mít problémy. Teď zkoušíme to esprico na poruchu pozornosti a s lehkým aspergerem se dá v pohodě žít. Od mala ho učím co a jak, stejně se s tím nic jiného dělat nedá a holt bude mít s některými věcmi trošku problém. To už je pak o sociálních dovednostech. Teď tu zrovna divočí. Už je večer a je to znát ![]()
@Amys U nás to není u syna ani na toho asperga. Naštěstí už nežijeme v době, kdy se muselo v jídelně dojídat a pojídat všechno, takže zrovna tohle je celkem pohoda. Maximálně občas přijde hladový
No a naše hyperaktivní démoně padlo za vlast, protože bylo ve stavu souvislého vřeštění už někde ve dvě.
O tom vyřazení lepku a mléčných bílkovin mluvila ta psychiatrička v souvislosti s tím, že by se tak mohla projevovat event. alergie. Což tady jsem byla ochotná se nad tím zamyslet, co by na tom mohlo být pravdy, ale pak se stočila k těm slavným joalis kapkám a už ordinovala a kasírovala. Přitom o synově stavu věděla jen z rozhovoru se mnou na první schůzce, na druhou jsem ho přivedla a ona ho jenom pozdravila a už lovila slavné kapičky
Takže se od alternativy vracíme k naší psycholožce ![]()
Anonymní, prosím, co přesně dáváš za preparáty? eye q znám, ale v čem konkrétně je to magnézko, zinek atd..? Syn jí dobře, sní toho hodně a víceméně skoro vše, s tím problémy nemáme. Stejně tak jako se spánkem, od miminka od porodnice spí celou noc
V tom je zlatej
Syn má sportovní kroužek každý den. Dva v rámci družiny, takže se o to nemusíme starat a na tři ho teda vozíme. Teď už jednomu sportu skončila sezona, takže místo 2 tréninků venku mají 1 v hale. Ale já nemám pocit, že by to nějak extra pomáhalo, on zvládne 1 a 1/2 hodinový trénink a šel by klidně na další
Není to na něm znát, že nějakou energii vydal
@Amys píše:
U nás je to samé, akorát můj manžel si pořád myslí, že je to rozmazleností a nevychovanostíCo se týče jídla, tak co může odmalička, je mlíko. Zbytek tak nějak sporadicky. Svých oblíbených pár jídel a ještě to musí být na talíři roztříděné. Tuhle měli ve škole řízek a hranolky a někdo dostal dobrý nápad jim na to dát tatarku, čímž mu to jídlo úplně zkazili
No prostě rozhodí ho každá blbost a všichni se ho snaží otrávit. Jde to spolu ruku v ruce a je mi jasné, že se to nezmění. I jsem domluvená ve škole, že mu to dají vše zvlášť, když si řekně, jenže on si prostě neřekne
To je přesný. Kolikrát ho chytne takový hysterák, že vůbec nevím proč. Ptám se ho, není schopen reagovat. Když se po hodně dlouhé době uklidní, tak mi to i řekne, ale většinou je to naprostá kravina.
Pravidelně se vzteká, když ho vyzvedávám ze školy, jdu moc pozdě nebo moc brzy, už chtěl být doma nebo měl s klukama něco v družině rozděláno, pak jdeme k autu a stane se, že na jeho sedačce něco leží, moje bunda nebo tak a hysterák další
Marně mu vysvětluju, že jí prostě jen přendám do kufru a nic se neděje
Podle něj děje ![]()
Neřekne si taky o nic. Kolikrát se stane, že přijde ze školy s tím, že ho něco bolí, něco si udělal v družině/v tělocviku a prostě to neřekne. Loni přišel s rozseknutým prstem a družinářka vůbec nevěděla, že se mu to stalo. A to do něj hustím horem dolem, že tyhle věci jí říct musí ![]()
@Moise Děti s ADHD se mají naopak zklidňovat, pokud jsou ty děti utahané, jsou pak jak motorové myši ![]()
@Amys píše:
@kotyk Syn má poruchu selektivní pozornosti a já si pořád myslím, že má i aspergera. Jen v PPP zatím nedošli k témuž, prý se uvidí až časem, zatím jsou tam jen určité rysy. Každopádně až na to jídlo a neklid je to naštěstí vcelku normální zdravý kluk, tak jsem si říkala, že to zatím nebudu řešit, dokud to nezačne nějak hraničit a nezačnem mít problémy. Teď zkoušíme to esprico na poruchu pozornosti a s lehkým aspergerem se dá v pohodě žít. Od mala ho učím co a jak, stejně se s tím nic jiného dělat nedá a holt bude mít s některými věcmi trošku problém. To už je pak o sociálních dovednostech. Teď tu zrovna divočí. Už je večer a je to znát
Co přesně máte za příznaky? Protože tohle mi už taky někdo říkal, ať se na to podívám ![]()
@Amys píše:
@Moise Děti s ADHD se mají naopak zklidňovat, pokud jsou ty děti utahané, jsou pak jak motorové myši
On se potřebuje vybít.. doporučovala nám to i psycholožka, vyloženě nám říkala, že pro tyhle děti jsou ideální bojové sporty - karate, judo a tak. Což sedí, taky rád dělá trhavé pohyby a řve
Prý je to i naučí disciplíně ![]()
@Moise No jo, ale každý den nějaký organizovaný kroužek, to pro ně musí být docela peklo. Syn má taky kroužky, ale ne každý den. Já ho radši nechám vylítat na zahradě, kde si to jakoby organizuje sám (takže neorganizovaně běhá a leze po stromech, staví si rakety, bungry a tak
).
@Moise píše:
Co přesně máte za příznaky? Protože tohle mi už taky někdo říkal, ať se na to podívám
Já to nedokážu přesně popsat. Ale třeba od mala musí mít roztříděné jídlo na talíři, určité věci musí být dělané určitým způsobem, jinak je z toho hodně nesvůj. Taky má zájem, který prolíná úplně vše, co dělá a drží ho už asi od dvou let. Taky je to docela chytrý kluk, chápe věci, které by ještě chápat nemusel a zároveň nechápe některé jednoduché věci, které by chápat měl. Nedá se to takhle popsat. On to má každý trochu jinak. Syn, pokud toho aspergera má, tak velmi lehce. Jsou aspergeři, kteří nejsou schopni ani samostatně fungovat, ve škole potřebují asistenta atd. U nás to tak není. Jinak ve školce byl pořád mimo, byl zasněný, rád si hrál sám. Ale to mohlo tak nějak souviset i s tou poruchou selektivní pozornosti, protože když se mluvilo přímo na něj, tak vnímal, když někde ve skupince, tak moc nevnímal. Tedy pokud se nemluvilo o jeho oblíbeném tématu - dinosaurech. To ho drží i teď téměř v osmi letech. Chce být paleontolog. Má doma spoustu encyklopedií a knih.
@Amys píše:
@Moise No jo, ale každý den nějaký organizovaný kroužek, to pro ně musí být docela peklo. Syn má taky kroužky, ale ne každý den. Já ho radši nechám vylítat na zahradě, kde si to jakoby organizuje sám (takže neorganizovaně běhá a leze po stromech, staví si rakety, bungry a tak![]()
).
on si to vybral sám, chce tam chodit
a neorganizované lítání stíhá taky ![]()
@Ela515 není pravda, že psychologové rvou hned léky… ne všichni a ne na mírnější adhd ![]()
teda v ČR ![]()
kdo vám diagnostikoval autismus a poté adhd?
![]()
@Moise píše:
on si to vybral sám, chce tam chodita neorganizované lítání stíhá taky
Blázen
![]()
O tom vyřazení lepku, mléčné bílkoviny a cukrů jsem taky četla, ale nechápu, co by mu pak zbylo. Má rád jogurty a i pečivo. Sladké hodně omezujeme, jsou u nás kvůli tomu hádky. Je tím doslova posedlý. Když není doma nic sladkého, tak ujíždí na ovoci. Takže i to by se nemělo? Z doplňků dávám Eye q, pupalkovy olej, magnezko, zinek. Esprico mám doma taky koupené. Ale čekám, co Eye Q. Jak jsou na tom vaše děti s jidlem? Náš toho moc nesní, od mala je nejedlik a nechce ani moc zkouset nové věci. Nejraději by jedl pořád ty same jídla dokola. Včera večer už jsme s manželem procházeli zkouškou trpělivosti. Po 18 hod pravidelně začíná synova „chvilka“, kdy beha, skáče, křičí, směje se a neda se s nim vůbec komunikovat. Kdyby to viděl někdo, kdo ho nezná, rekne si, že je blázen
A přes tyden to samé. Má dva pohybové krouzky v ramci skoly. Driv jeste plaval, ale jak zvladnout vic pohybovych aktivit pri skole, fakt nevim. Potrebuje se nekde vybít.