Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Maddlen tak to je super, ze s ni tak pracujes
treba ji pak zaujme dramatak a na chvili si oddechnes
a ona de muze realizovat ![]()
@Maddlen můj je zas zaměřený na techniku. A já humanitně zaměřená.. taky bojuju ![]()
@Maddlen
Většinou děti s ADHD mluví brzy? U autistů je to opačně? ![]()
@Vája píše:
@MaddlenVětšinou děti s ADHD mluví brzy? U autistů je to opačně?
já nevím jestli většina ale moje adhd dítě bylo celé urychlené - postavil se v 6 měsících, v deseti už bezpečně chodil, ve 14 měsících tvořil jednoduché věty dvouslovné - př. taj etě…(čaj ještě) ato(auto) jede brm… ve dvou letech znal všechny barvy, značky aut, ukazoval obrázky v knížce a mluvil o nich… ted je mu šest - počítá v řadě do tisíce, sčítá a odčítá do 20, začíná číst - do školy nechodí - má odklad… bohužel je s tím ale spojená nevyváženost emocionálními projevy je na úrovni 3-4 letého dítěte, neumí korigovat impulzívní jednání, má rozptýlenou pozornost, je velmi únavný únava se projevuje „neposloucháním“ nebo agresivitou a nebo kňouráním, ještě ve 4 letech se v noci počurával…atd atd atd… prostě je toho moc.. ![]()
@jdukolem Aha, tak my nejsme klasický případ ADHD.. syn má i příznaky autismu (budou mu tři roky). Začal taky chodit v 10ti měs., ale je zcela na plenách, nemluví vůbec.. jen rozbíjí věci, všude skáče, dělá bugr, ječí a vzteká se.
Hračky ho zabaví na pár minut, nejraději skáče z parapetů nebo po nich chodí, lozí apod.
My ale máme problém ještě s tím, že nám nerozumí. Mám naučených několik základních slov a vět, ty zná a rozumí, ale většině věcí ne.
@Vája píše:
@jdukolem Aha, tak my nejsme klasický případ ADHD.. syn má i příznaky autismu (budou mu tři roky). Začal taky chodit v 10ti měs., ale je zcela na plenách, nemluví vůbec.. jen rozbíjí věci, všude skáče, dělá bugr, ječí a vzteká se.Hračky ho zabaví na pár minut, nejraději skáče z parapetů nebo po nich chodí, lozí apod.
My ale máme problém ještě s tím, že nám nerozumí. Mám naučených několik základních slov a vět, ty zná a rozumí, ale většině věcí ne.
pokud je tam kombinace ADHD a autismu tak je jasné, že malý bude mít jiné projevy - z každé diagnozy něco..musí to být hodně náročné.. jak to zvládáš?
@jdukolem Já bych řekla, že to spíš nezvládám.
Psychicky jsem na tom dost špatně. Mám ještě dceru 4 roky, ta je živá, ale v pohodě. Už to řeším rok a moc jsme se neposunuli. Máme za sebou neurologii, centrum rané péče, pedagogické centrum, psycholožku a teď budeme další 3 měsíce čekat, než nás příjmou v Centru terapie autismu.
V únoru se vracím do práce, tak netuším, jak to dáme. ![]()
@jdukolem On právě není klasický autista, možná bude i disfázie.
Čekáme, jakou cestou se po 3. roce vydá, ty bude mít na začátku února. Je to hodně náročné a já už mám ponorku.
Ač se snažím, aby s ním někdo pracoval, aby nám někdo poradil, stále jen čekáme. A dost často se setkávám s názorem, že je ještě malý. Ale na druhou stranu zase ti všude píšou, že čím dřív se s ním začne něco dělat, tím líp. Tak já už nevím. ![]()
@Vája taky jsme s tím bojovali. U syna bylo celkem jasné, že není vývoj úplně jak má být, ale pořád se čekalo. Na tříleté prohlídce jsme dostali žádanku na foniatrii, ve 3,5 kontrola, doporučení na logo, chodíme od 3let a 8m a jen díky tomu, že už jsme měli doporučení a hotové vyšetření na foniatrii (uvažovali jsme i o neurologii, ale počkali jsme, že ho nebudeme trápit, když to může dohnat a srovnat se to, obecně do 4 let u kluků se hodně čeká, nebo hodně lidí má ten přístup, i odborníků). Do 4 let byl vývoj řeči hodně opožděný, říkal jen pár sloves, věty skoro vůbec, místo podstatných jmen citoslovce (bú, kráva, brm, auto..), pak najednou ve 4 letech posun, začal mluvit ve větách, souvětích a hodně se mu rozšířila slovní zásoba. Během roku a půl se vývoj řeči ukončil (skloňování, časování, předložky..), ale přetrává problém s výslovností. Teď je mu 5,5 a zase pozoruju skokový posun. K psychologovi jsme se dostali teď a čeká nás neuro. On nemá nic výrazně, dlouho to vypadalo na prostý opožděný vývoj řeči, až po 5 roce se logopedka přiklonila k dysfázii. Do 5 let byl prostě živý, svůj, hravý, akční..po 5 roce podezření na ADHD..v podstatě proto, že do 5 let měl nárok na to mít pomalejší vývoj, ale od 5 let je předškolák a najednou jsou na něj kladené vyšší nároky a víc ho srovnávají s vrstevníky.
@Vája píše:
@jdukolem On právě není klasický autista, možná bude i disfázie.Čekáme, jakou cestou se po 3. roce vydá, ty bude mít na začátku února. Je to hodně náročné a já už mám ponorku.
Ač se snažím, aby s ním někdo pracoval, aby nám někdo poradil, stále jen čekáme. A dost často se setkávám s názorem, že je ještě malý. Ale na druhou stranu zase ti všude píšou, že čím dřív se s ním začne něco dělat, tím líp. Tak já už nevím.
za mě máš pravdu ty, čím dříve tím líp… nenechat se ukolíbat nenechat to zafixovat ale makat na tom.. no máš to hodně těžký, ale přijde mi, že to zvládáš obdivuhodně..
@Vája píše:
@MaddlenVětšinou děti s ADHD mluví brzy? U autistů je to opačně?
Můj nevlastní ADHD začal mluvit pozdě a špatně. Chodila jsem s ním na logopedii a byla tam i nějaká dysfázie. Bohužel s nástupem do školy maminka logo zrušila a byla to škoda. Teď je druhák a vypadá to na dyslexii a dysgrafii.
PS. Jak s ním pracovat a rozvíjet ho hodně poradila ta logopedka.
@Lidym můj taky, na logo budeme určitě pokračovat i během školy. A počítám s tím, že nějakou poruchu učení mít bude. Ale nevadí, přítel (ne otec syna) je taky dyslektik, tak trochu víme co a jak.
Manžel je taky dyslektik, ale k ničemu nám to není. Neměl žádné speciální pomůcky ani přístup. Prolezl s odřenýma ušima. Naštěstí učitelka ve škole na toto má nějaké školení, tak se mu v tomto věnuje.
U mě je to jiné, že ho nemáme ve své péči, jsme takový dodatek. Když jsem byla těhotná, praktikovali jsme střídavku týden a týden a já měla čas se mu věnovat. Pak se odstěhovali 20km a já mám svoje zlobidlo, tak je to horší.
Ale pozoruju, že se s věkem hodně zklidnil. Ale motoriku má teda hroznou, ruce úplně olšové.
@Lidym to máš pravdu, tehdy se k tomu přistupovalo jinak.
Taky doufám že se to bude s věkem lepsit a taky budeme pečlivě vybírat školu.