Jak na změnu profese

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
1.8.22 11:39

Jak na změnu profese

Díky za ponechání anonymity.
Holky, máte někdo osobní zkušenost se změnou profese?
Je mi 43, od dvaceti poctivě pracuju, na MD dva roky.
Mojí profesí je komoditní/ nákup. Tedy vyjednávání o cenách, dodávkách, termínech, smlouvách, zavádění nových nakupovaných položek pro výrobu, hledání úspor, nových dodavatelů…
Pracovala jsem v různých oborech, od zdravotnické výroby, velkoobchod a nákupy pro výběrové řízení KAM zákazníků, nyní pro automotive.
Práce mě z principu baví, není to jednotvárné, poslední dva roky je to sice zahul, ale je to výzva.
V této profesi postup jen na vedoucího oddělení, ale mě neláká nikomu šéfovat.
Ráda mám zadanou práci, do které mi nikdo nic nekafra a aby byl za mnou vidět výsledek.
To jen takový výčet, aby byla představa, co se za tím skrývá.
No, ale poslední dobou přemýšlím, že si sebe na této pozici ať už v této firmě nebo v jiné, do 65 nedovedu představit.
Měnila některá z vás profesi, tak že jste šly dělat něco úplně jiného?
Díky za sdílení zkušeností :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
171
1.8.22 12:04

Změnu profese jsem nezažil, ale jestli tě tato práce baví a umíš ji, zůstaň u ní. Začínat někde zase od nuly se nemusí vyplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.8.22 12:07

@Pavel03 práce mě baví, ale cítím, že potřebuju změnu. Do 65 tohle dělat nechci…
Nám jakousi představu, kudy bych chtěla jít…vím, že je to začít od 0
Proto bych ráda znala zkušenost někoho, kdo tohle má za sebou, nebo je nyní „v procesu“…

• Citovat
  • Upravit
664
1.8.22 12:24

Měnila jsem profesi dvakrát - poprvé před třicítkou a podruhé kolem 45-ti. Sebere ti to dost času, budeš se muset doučit spustu věcí a možná v novém oboru to „daleko“ nedotáhneš. Přece jen chybí ta letitá praxe, kterou většinou stejně staří kolegové mají. Záleží na tom s jakýma vstupníma znalostma do toho jdeš.

Ale odrazovat tě určitě nechci, protože i přes ta negativa bych totéž udělala znovu. Dokud jsi mladá, máš dost sil a ten čas a úsilí ti za to stojí, tak se do toho pusť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.8.22 12:32

Tak napis tu svoji predstavu, tohle je vareni z vody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.8.22 14:17

@smečka.blech
To právě vím, na druhou stranu si říkám, že ještě není tak pozdě.
Z jakého a do jakého oboru jsi se vydala?
Já přemýšlím nad realitama..je mi jasné, že začátky by byly krušné, ale i oblast komerčních realit může být zajímavá…
Tak právě přemýšlím, kdy udělat ten rozhodný krok k dodělání příslušné kvalifikace… A kdy přeskočit ten pomyslný odrazový můstek…

• Citovat
  • Upravit
664
1.8.22 15:11
@Anonymní píše:
@smečka.blech
To právě vím, na druhou stranu si říkám, že ještě není tak pozdě.
Z jakého a do jakého oboru jsi se vydala?
Já přemýšlím nad realitama..je mi jasné, že začátky by byly krušné, ale i oblast komerčních realit může být zajímavá…
Tak právě přemýšlím, kdy udělat ten rozhodný krok k dodělání příslušné kvalifikace… A kdy přeskočit ten pomyslný odrazový můstek…

Poprvé jsem z účetnictví přešla do IT. Byl to celkem nenásilný přechod - IT mě lákalo, tak jsem to šla studovat (VŠ při práci) a změna pak už tak nějak vyplynula sama.

Podruhé jsem se jen tak přihlásila na konkurz. Ta práce mě fakt hodně lákala, věděla jsem že tomu nerozumím, ale za tu ostudu při pohovoru mi to stálo :mrgreen: Vzali mě… no měla jsem víc štěstí než rozumu.. :)

Měla bych si udělat další VŠ, ale tu bych dodělala tak někdy na pokraji důchodu, tak od toho už upouštím a potřebné věci si dostudovávám sama. Děti jsou z domu, tak ten čas tomu dát můžu. Teď se teda omlouvám že nepíšu konkrétně co dělám, ale každý by mě poznal :oops: :lol:

Ještě vím o paní co pověsila účetnictví na hřebík (taky kolem 45 roku) a teď dělá výživového poradce a fitness trenéra. Neuvěřitelně se jí zlepšila postava, pleť.. A nevypadá na to, že by svého rozhodnutí litovala :) Musela si tedy taky dodělat nějaké kurzy.

Určitě začni těma kurzama - jestli to jde, tak při současné práci. Tím nic neztratíš, naopak získáš trochu náhled. Pak uvidíš jak se budeš cítit. Jestli rovnou přeskočíš, nebo třeba na čas přibereš vedlejšák z těch realit. Je teda taky dobrý mít pořešený ostatní věci - třeba nemít hypo apod. Jakože kdyby to nevyšlo, tak aby tě to někde úplně nesemlelo. Fakt se neboj a do kurzu se pusť hned - ten ti určitě neuškodí ;) a jestli tě to bude bavit, tak pak už to půjde skoro samo :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.8.22 15:33

@smečka.blech díky za zkušenosti
Já si právě říkala, že teď by byl ideální čas si dodělat vzdělání, syn do té doby trošku povyroste, ekonomika by se mohla dostat " do normálu" pokud ještě nějaký normál bude 😁 a právě bych začala jako vedlejsak reality a pokud by to šlo, tak bych se to dalo překlopit na plný úvazek…do té doby bychom splatili hypo na investiční být, takže bych neměla dluh a strašáka ta zády…
Potřebovala bych „vyzpovídat“ nějakého realitaka, přemýšlím, kde rozhodit sítě
Ale vážně díky :srdce: za zkušenosti

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.8.22 15:42

Dělala jsem něco podobného jako ty - mezinárodní obchod. V současné době jsem na MD, poté chci změnit obor na IT. Je to dřina, ale jdu do toho naplno.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.8.22 15:58
@Anonymní píše:
Dělala jsem něco podobného jako ty - mezinárodní obchod. V současné době jsem na MD, poté chci změnit obor na IT. Je to dřina, ale jdu do toho naplno.

Já taky právě po MD se sice vrátila do současného oboru, ale už jsem podvědomě cítila, že to do budoucna bude chtít změnu. Jsem ráda, že to tak nemám jediná. V ČR ní přijde, že je tahle záležitost hodně konzervativní…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.8.22 11:49

Zakladatelka, je zde někdo pro pracuje jako makléř a mohla bych se na pár věcí zeptat?
Díky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
437
19.8.22 20:50
@smečka.blech píše:
Poprvé jsem z účetnictví přešla do IT. Byl to celkem nenásilný přechod - IT mě lákalo, tak jsem to šla studovat (VŠ při práci) a změna pak už tak nějak vyplynula sama.

Podruhé jsem se jen tak přihlásila na konkurz. Ta práce mě fakt hodně lákala, věděla jsem že tomu nerozumím, ale za tu ostudu při pohovoru mi to stálo :mrgreen: Vzali mě… no měla jsem víc štěstí než rozumu.. :)

Měla bych si udělat další VŠ, ale tu bych dodělala tak někdy na pokraji důchodu, tak od toho už upouštím a potřebné věci si dostudovávám sama. Děti jsou z domu, tak ten čas tomu dát můžu. Teď se teda omlouvám že nepíšu konkrétně co dělám, ale každý by mě poznal :oops: :lol:

Ještě vím o paní co pověsila účetnictví na hřebík (taky kolem 45 roku) a teď dělá výživového poradce a fitness trenéra. Neuvěřitelně se jí zlepšila postava, pleť.. A nevypadá na to, že by svého rozhodnutí litovala :) Musela si tedy taky dodělat nějaké kurzy.

Určitě začni těma kurzama - jestli to jde, tak při současné práci. Tím nic neztratíš, naopak získáš trochu náhled. Pak uvidíš jak se budeš cítit. Jestli rovnou přeskočíš, nebo třeba na čas přibereš vedlejšák z těch realit. Je teda taky dobrý mít pořešený ostatní věci - třeba nemít hypo apod. Jakože kdyby to nevyšlo, tak aby tě to někde úplně nesemlelo. Fakt se neboj a do kurzu se pusť hned - ten ti určitě neuškodí ;) a jestli tě to bude bavit, tak pak už to půjde skoro samo :kytka: :kytka:

Ahoj, prosím tě můžeš mi napsat ve zkratce, kterými kurzy pro IT jsi začínala? Děláš programátorku nebo tak něco? Je mi 32, bezdětná a chi jít do tohoto oboru. Nebo si alespoň rozšířit kvalifikaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
19.8.22 20:59
@Hanka123456 píše:
Ahoj, prosím tě můžeš mi napsat ve zkratce, kterými kurzy pro IT jsi začínala? Děláš programátorku nebo tak něco? Je mi 32, bezdětná a chi jít do tohoto oboru. Nebo si alespoň rozšířit kvalifikaci.

Ahoj, toto nebyly kurzy, to byla normální VŠ na 5 let. Dělala jsem si jí dálkově, při práci. Programátorku jsem nějakou dobu dělala, teď dělám něco trochu jiného, ale to nemůžu prozradit, to už bych byla rozpoznatelná :D

Být tebou, tak do toho jdu. Je to dost práce, ale tak jestli víš, že tě to bude bavit, tak bych se toho nebála. :) :kytka:

PS: na tom dálkovém studiu byla spousta lidí v tomto věku :) Jinak taky existuje https://www.czechitas.cz/ , ale osobně neznám nikoho, kdo s tím má zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
19.8.22 21:02
@smečka.blech píše:
Ahoj, toto nebyly kurzy, to byla normální VŠ na 5 let. Dělala jsem si jí dálkově, při práci. Programátorku jsem nějakou dobu dělala, teď dělám něco trochu jiného, ale to nemůžu prozradit, to už bych byla rozpoznatelná :D

Být tebou, tak do toho jdu. Je to dost práce, ale tak jestli víš, že tě to bude bavit, tak bych se toho nebála. :) :kytka:

PS: na tom dálkovém studiu byla spousta lidí v tomto věku :) Jinak taky existuje https://www.czechitas.cz/ , ale osobně neznám nikoho, kdo s tím má zkušenosti.

Prosím tě a jaká vysoká škoa a jaký obor konkrétně? Napsala bys mi to třeba do sz?
Kurz mi přijde rychlejší, ale jinak jako, nebyla bych první v naší rodině, kdo by měl 2 vysoké školy :-D
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat