Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj to by mě zajímalo také.Já kojím ráno,pak večer před spaním a pak v noci - třeba i 3× - 4× a už jsme fakt unavená.Malé je 1 rok.Jinak před spaním sní i kašičku.
U nás je to taky aktuální. Do 10,5měsíce jsem kojila ráno, po obědě (před spaním, jinak by doma neusnul), večer před spaním a v noci 1-2×. Pak začal být příliš pohyblivý a už po nebo při večerním nakojení hned neusnul. Takže bohužel u nás zafungovalo nechat ho vybrečet, pochopil to rychle a naučil se usínat i doma v postýlce přes den. Takže jsem v těch 10,5měs. zrušila polední kojení. A taky se přestal toli v noci budit a budil se maximálně jednou nebo vůbec. Takže v 1 roce jsme kojila jen ráno, večer a když se v noci vzbudil tak 1×. Od včerejška ráno nekojím. Jako poslední se má totiž nechávat noční a večerní kojení. Dříve se má zrušit to, na kterém nejméně lpí. Dany po ranním kojení dneska ani nevzdechl - prostě pak normálně snídal jako vždy. Takže mi zůstává večerní kojení a to bych chtěla zrušit tak za měsíc. Mezitím ho chci naučit, že v noci se nepije a spí. Takže když se dneska vzbudil ve 3.30, prostě jsem ho z postýlky nevzala, nenakojila, jen utišila, nechala chvíli pořvat a spalo se dál. Kdyby byly větší problémy a budil se každou noc, tak je řešení nechat u hněj spát tatínka, protože od maminky to mlíčko cítí, kdežto tatínci to utišení bez kojení zvládají lépe. Kamarádka to právě teď prožívá a jde to dobře.
Já sama nevím, jak to udělám s tím večerním. Protože ho do postýlky dávám vždycky já. Sice usne sám, maximálně ho chodím sundávat ze šprušlí, ale přece jen, je zvyklý, že rituál je 18h kaše, 19h koupání, 19.30 kojení a pak se spí. Prostě asi budu muset být tvrdá a uložit ho bez nakojení, jen s pomazlením.
Ahoj,
tak s nocí moc neporadím, oba kluky jsem odstavovala kolem roka a to už v noci nepili. Možná zkusit dát jenom vodu. A jikam jsem taky kojila ráno a večer, snídani jsem začala dávat klasickou pečivo s něčím, na večeři byla kaše a před spaním jsem kojení nahradila UM. Ale ani jeden mi nikdy 200ml nevypili. Starší míval tak 180ml, mladšímu jsem dělala taky tak, ale většinou trochu nechal.
Ja delala normalne nejaky UM a potom po roce uz ridkou kasi do flasky z normalniho mlika. Vetsinou u ni usnula. Pokud ne tak jsem houpala na balone, ale kolem toho roku se uz naucila usinat sama v postylce (v naruci u kohokoli si vypila flasku kase a pak at spala nebo ne byla ulozena s dudlikem do postylky a usinala sama).
V noci davam posledni jen dudlika, prostredni dcera dudlika nemela, tak vzdycky dostala cucnout vody.
Já ještě UM na pití nedávám, zatím co do mléčné dávky stačí jedno kojení a zbytek mléčné výrobky. A ještě teda kaši dělám z UM (200ml). Takže až přestanu kojit úplně, tak mu dám ráno do hrníčku UM. Teď vypije k snídani tak 150ml čaje, takže to bude asi taky tak nějak.
Dany dudlík neměl nikdy, takže ten nám nepomůže ani nepomohl, vždycky to muselo jít jinak. Na baloně usínal krásně do 10měsíce, pak už ne, ani jsem ho nemohla už udržet. Takže musel chtě nechtě začít usínat v postýlce. No snad to nebude moc boj a vytvoří se nový rituál, bez nakojení.
Noční kojení nechci nahrazovat ničím. Obávám se, že by to moc neřešilo a byl by z toho zase zvyk.
mě malá usíná sama v postýlce,jen se mi pak v noci budí a musim jí kojit aby zase usnula.Taky máme dost problém v tom,že má slabé spaní,takže nemůžu být s ní v pokojíčku a spim na sedačce - z čehož mám trochu bolavé záda.Včera jsme si lehla k ní do pokoje a jak poznala,že tam jsme začala řvát jak pominutá.
Ahoj maminy,
malému je deset měsíců, do roka bych chtěla přestat úplně kojit, protože bychom s přítelem rádi další dítě a já stále nemám menstruaci … Momentálně kojím ráno, po dopolední svačině (před spaním), večer (před spaním) a v noci (spíš k ránu). Zítra zkusím odbourat dopoledne, v nejhorším případě pojedeme ven s kočárkem. Pak večer, potom v noci a jako poslední ráno. Večer probíhá tak, že malého vykoupeme, dáme kaši, já ho ještě jednou přebalím, nakojím a do postýlky. Buď usne u prsa nebo sám v postýlce s fňukáním (do 5-10 min). Tak a jak teď dál?
Jak jste to dělaly vy? Uspával někdo jiný než vy (je zvyklý jen na mě). Nahradily jste UM MM až poté co dítě vypilo např. 200 ml? A co v noci? To ho mám nechat prostě brečet? Nebo mám jít spát vedle?
Všem moc díky