Jak nastavit hranice?

19
10.11.25 18:32

Jak nastavit hranice

Dobrý den maminky, prosím o rady, jak si nastavit hranice. Jedná se o moji tchyni. Tchyně naštěstí žije úplně na opačné straně republiky než my, takže za ní moc často nejezdíme. Pokud tam ale jedeme, tak jsme tam docela dlouho, třeba tři týdny. Vždycky jsem si říkala, jak mám tchyni fajn, ale na minulé návštěvě jsem z ní byla dost zhrozená. Jedná se o to, že syn má momentálně 22 měsíců. Když jsme tam byli naposledy v srpnu, tak měl 19 měsíců a přišlo mi, že ona začíná vystrkovat růžky a mě absolutně nerespektovat. Jedná se o to, že u tchyně v rodině je voda k pití sprosté slovo, tu nazývá žabinec. Jedou tam všechny možné sladké limonády a džusy. Ona i tchán mají cukrovku. Tchán nemá žádné vlastní zuby, protože je měl zkažené. Jedou tam ke každému obědu sladké kompoty. Když dělala šťávu z melounu, tak ji ještě doslazovala cukrem. No a teď kde je ten problém. Já nejsem žádný puritán, sladké mám také ráda, ale prostě pro syna chci něco lepšího než aby byl otrok sladkostí. Dám mu třeba sladkou buchtu, když peču, dám mu občas sladký tvaroháček, ale proč bych takhle malému dítěti měla dávat Fantu??? Syn má naštěstí rád vodu, v létě na procházku jsem mu ji s sebou brala do lahvičky a ona říká ty mu dáváš ten žabinec? Fuj! A pak se ostentativně napila Fanty a říká mňam mňam. Syn naštěstí nerozumí, ale třeba teď až tam pojedeme na Vánoce, bude zase jen trochu větší a tím pádem bude to víc vnímat. To samé s těmi kompoty nebo melounovou šťávou, i když jsem jí říkala, že si nepřeju, aby mu to dávala, tak mu to sice nedávala, ale schválně to dávala a nechávala tak, aby to syn viděl a tím pádem začal ječet, že to chce. I ten tchán byl tak ohleduplný, že si ten kompot dával stranou, aby to syn neviděl, ale ona ne, stejně to postavila tak, aby to syn viděl a chtěl to.
Já jsem z toho byla dost znechucená. Byli jsme tam v srpnu tři týdny a skoro každý den jsem jí říkala, že mu nechci dávat sladké nápoje, že mu nechci dávat kompoty a furt dokola. Já už si říkala, že to snad není možný, že si ze mě musí dělat prel, protože to bylo den co den. A ona, ale vždyť potřebuje cukry. Já říkám, ano potřebuje. Zdravé, z ovoce, ale ne umělé. Já nejsem žádný puritán, neovlivním, jestli si někdy v budoucnu nedá někde na dětské oslavě Fantu, ale proboha, proč tak brzo začínat a zkoušet cpát ani ne dvouletému dítěti umělé cukry???
Další věc je ta, že pořád kojím. Synovi to tak vyhovuje, mě už méně, ale cítím, že to zatím potřebuje, hodně nám to pomáhá, když ho bolí zuby, když mu rostou. No a ona o kojení začala mluvit jako o dojení. Vždycky když jsem kojila a pak vyšla z pokoje, tak se otočila na syna a „podojil si mamku?“ Nebo „ty ho jdeš zase dojit?“Já nic neříkala, ale přišlo mi to takový dost dehonestující. Nebo jsem přecitlivělá? Měla jsem sto chutí jí říct, jestli mě považuje za krá
u.
No a další věc které se děsím. Začátkem ledna má syn narozeniny. Takže si myslím, že až tam budeme koncem prosince, že budou chtít oslavit ty jeho narozeniny. Loni jsem mu dort dělala já, dělala jsem mu mechový. Tchýni samozřejmě nechutnal, protože nebyl sladký, gauč u nás byl moc měkký a špatně se jí sedělo, no prostě oslavu, kterou jsem s malým dítětem za zadkem připravovala a k tomu ještě pracovala a fakt jsem se snažila, tak tu mi celou pomluvila. Tak mám strach, že až tam budeme teď, tak budou chtít oslavit ty synovi narozeniny, samozřejmě se sladkým dortem.
A teď dotaz a prosba o rady, jak si mám sakra nastavit hranice, aby je respektovala? Protože v tom létě jsem jí říkala pořád dokola, nedávejte mu to, nechci, vy pak s nim budete řešit zkažený zuby? Atd. a prostě stejně to nerespektovala a snažila si to protlačit tak jak chtěla ona. Navíc tak svinsky :( Nechci být tak drsná a vyhrožovat, že tam nepojedeme vůbec. Oni mají syna rádi a on je taky.
Jo a se synovým otcem nežiju, o syna se moc nestará. Takže jít za nim ať si zkrotí mamku, tak to taky nejde.

Děkuji Vám za rady!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35791
10.11.25 18:38

Já nechápu, proč tam jezdíš na 3 týdny, když s jejich synem nežiješ? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
10.11.25 18:41

Protože to jsou synovo babička a děda. Mají ho rádi a on je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35791
10.11.25 18:45
@Berťulínka píše: Více

Tak stačí víkend, 3 týdny bych nevydržela ani s vlastní matkou :nevim: pak by to odpadlo řešení takových věcí, neměla by na to čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3134
10.11.25 18:45

Ani párem volů by mě tam nikdo nedostal. Proč tam jezdíš? A na tři týdny - to nemáte kam jinam jet? Co u nich je tak pozitivního a nepřekonatelného, že tam trávíš tolik času - přes celou republiku, tedy nějaké pravidelné hlídání nepřipadá v úvahu, abys kvůli tomu musela udržovat pravidelný kontakt a syn byl na babi s dědou zvyklý.. Opravdu nevím, proč tam jezdíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3134
10.11.25 18:48

Rádi? Syna mají rádi a jeho mámu absolutně nerespektují a mají ji za „kr..vu“? Dobře, jestli trváš na pravidelných návštěvách, asi bude na čase s tchyní vážně promluvit a klidně i pohrozit, že pokud nebude aspoň rámcově dodržovat tvé nastavení režimu, nebudeš tam jezdit. Nebo jezdi na mnohem kratší dobu, ale to neřeší problém disrespektu do budoucna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
10.11.25 18:56

Celou dobu jsem čekala, kdy bude zmínka o otci dítěte a proč se tě sakra nezastane. A ty s ním vlastně nejsi a u nich jsi 3 týdny a necháváš si takhle s.at na hlavu?? 8o vždyť ona tě absolutně nerespektuje, dělá si co chce a ty tam i tak jsi a cele to trpíš.
A jak se vymezit? Například jasně a důrazně řekneš, že nejsi žádná kráva ale MATKA a sveho syna budeš kojit tak jak TY uznáš za vhodné.
A co vlastně otec dítěte? Proč se raději tchyně nestará o to, proč kašle na svého syna?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.11.25 19:07

Pokud by me takto nerespektovala, tak bych tam nejezdila, obzvlaste ne na tak dlouhou dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
10.11.25 19:10

Vylít před ní sladkou šťávu na zem, tohle nejde řešit po dobrém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
10.11.25 19:13

Jezdila bych tam na týden max. JE pěkný, že se snažíš držet vztahy i přes to, že s otcem dítěte nejsi.
Ale má otázka - šťáva z melounu ve smyslu sirupu? Tam to bez cukru nejde. A mechový dort nebyl sladký? Dort? Já jsem děti taky držela od cukru dál, ale když dort, tak jsem ho normálně osladila. Méně, všude dávám méně, ale sladké to je. Nebo dělala dort babička - typický máslový, sladký. To dítě toho sní trošku. Radost ze svíčky a toho okolo je větší.

Dcera taky pila dlouho jen vodu. Občas jsem se setkala s nepochopením okolí… do teď nepije sladké limonády a nesnáší colu. V tom je ve svých 14 malinko exot :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15508
10.11.25 19:24

Já bych tam hlavně nejezdila na takovou dobu. :roll:
By mě jeb.lo po víkendu. Natož po 3 týdnech.

A prosímtě … Sladký nápoje beru, že ti vadí, ale po dortu se ti miláček fakt neotráví … :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
10.11.25 19:35
@Šmoulice píše: Více

Po dortu ne, ale po dortu, který tchyně schválně přesladila ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.25 19:37

@Berťulínka tak s těmi bych nervy neměla a nejezdila bych tam, bude se to jen zhoršovat a nakonec se budeš starat i o ně. Ty nemáš svoje rodiče nebo proč se dobrovolně jezdíš stresovat? To nechápu

• Citovat
  • Upravit
4326
10.11.25 20:56

@Berťulínka klobouk dolu ze tam jezdíš a jeste na tak dlouho… nepřijdeš mi přecitlivělá myslim ze to co po ni chceš neni zas tak moc ale upřímně na tvém místě bych šla cestou zkracování délky návštěvy hele ok vy proste nechápete a nerespektujete ze si nepřeju aby kluk dostával sladké nápoje ja sem s nim budu jezdit jen ma víkend protože me unavuje se s vámi 3 týdny dohadovat jak kolovrátek… a bud se proberou nebo ne…

Sladký dort by mi nevadil a asi i ten kompot bych přežila ale samozrejme ne pokud by mu ho cpala kazdy den během 3 týdnu to je proste masakr a jeste se k tobě tchyně chová dosti neurvala (viz. slovo dojeni to je falt hnusný)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
10.11.25 21:11

3 tydny bych nechtela travit u nikoho, ani kdyby byl na 2.konci sveta; jedine hotel a dochazet na navstevu, i u nejblizsich.

Zkrat navstevy, tak dlouhou navstevu bych nedala ani jako host ani jako domaci. Ryba i navsteva zadnou po 3 hodinach smrdet a to vezmi v potaz. A omluvou neni ani 2.konec republiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová