Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny
chodím s dceru na logoopedii a učíme se K. A chci se zeptat jestli máte někdo nějaké tipy jak to naučit. Dcera se bohužel nejdřív naučila sama L takže jazyk cpe neustále nahoru. Zkoušíme trénovat se lžičkou, i tyčkou od nanuku, bohužel stále je to T. Paní logopedka mě bohužel jiný typ nedala. Prosím o tipy jak na to. Už trénujeme měsíc a výsledek žádný.
Nechci tě vyděsit, ale logopedie je běh na dlouhou trať, měsíc sem, měsíc tam, některá písmenka jsou na roky, ale držím palce, ať to brzy naskočí. Vím, o čem mluvíš, znám to taky, ještě s vylepšením, že doma prostě cvičit nechce, tak je to jen na školce a klinické logopedii.M
Ahoj Brum,
bohužel neporadím. Fakt je to běh na dlouhou trať. U nás je K v pohodě, ale L trénujeme už třičtvrtě roku a pořád mi cpe jazyk mezi zuby. Když ho hlídám, nebo upozorním, tak si na jazyk dá pozor, ale jinak si to prostě nepohlídá. Taky už z toho začínám být dost nešťastná. Chtěla bych aby šel v září do školy a bojím se aby nedostal odklad právě kvůli tomu mluvení. Ještě mu nejde č,š a ř ![]()
Ano je to na dlouho, jen si připadám jak blb že tam vždycky jdeme (chodíme 1 x za 14 dní) a nejde to.
TTerko u nás L naskočilo samo když jsme roztrénovavali pusu a učili se strkat jazyk za horní zuby.
Brum píše:
Zdravím všechnychodím s dceru na logoopedii a učíme se K. A chci se zeptat jestli máte někdo nějaké tipy jak to naučit. Dcera se bohužel nejdřív naučila sama L takže jazyk cpe neustále nahoru. Zkoušíme trénovat se lžičkou, i tyčkou od nanuku, bohužel stále je to T. Paní logopedka mě bohužel jiný typ nedala. Prosím o tipy jak na to. Už trénujeme měsíc a výsledek žádný.
Kvůli K jsme chodili na logo s Pepinkou - rada hodně zaklonit hlavu, přidržet prstem jazyk a říkat (tuším) TÁ TÁ. Vydrž, ona se to naučí. S Adli chodíme už rok a půl kvůli L R Ř - a co myslíš? žádný pokrok… Pepi je už z logo péče vyřazena.
Ahoj,
já na logopedii zatím se synem nechodím, ale syn neumí hodně hlásek, tak jsem ho začala sama učit podle rad lidí, co chodí na logopedii.
A zrovna K jsem syna naučila stejně, jako popisovala Lesina. Taky jsem prstem držela jazyk, ale měl říkat jen samostatné K (stejně ale vždycky říkal taky KA). Jemu jsem teda musela zdůraznít, aby neříkal T, protože i s tím mým prstem v puse byl schopen často říct T.
Naučil se to za 4 týdny tréninku, trénovali jsme 3× denně. Stálo mě to hodně pokousaných prstů, ale vyplatilo se.
Můžu mít dotaz? Sice ne ke Ká, ale…odkdy se děti posílají na logopedii a kdy ještě čekat že písmenko naskočí? Jde mi o to, že staršíHonzík říká vše sám od sebe a ani R a Ř mu nedělají potíže, ale Tom nám neříká S. Vůbec! Místo S říká T, odkdy je to logopedická vada, ještě je sice „malej“, ale pusa mu jede pořád a to T místo S je hoodně patrný…
lacenko: zrovna o tom jsem se bavila s naší dr. na tříleté prohlídce - chtěla jsem, aby nás poslala na logopedii, protože syn v 3 letech neříkal K (místo toho T), G (místo toho D), H (hlásku vynechával úplně), CH (místo toho S), Ž, Č, Š, samo pak ani R, Ř, L.
Říkala, že by ještě stejně nespolupracoval (je fakt, že s logopedkou by nespolupracoval, ale se mnou ano), že se uvidí, jak zapůsobí školka (tam jde ale až za rok) - takže prý nejdřív v 4 letech by se to řešilo logopedií.
Tak jsem ho začala učit sama na vlastní pěst (ovšem dle oficiálních rad, jak se to dělá) a už umí K, G, H, CH, Ž. Třeba když si zjistíš, jak se S učí, tak bys taky mohla sama. Akorát se musí dbát na to, aby se to naučil správně.
Logopedka ve školce se jednou přehlídla /dcera neuměla T a místo toho říkala K/ a začala mi vysvětlovat, že si má dcera lehnout na záda a zkoušet to, že by mohlo K naskočit samo. Věř mi, učení T je mnohem složitější.
Lacenko záleží na tom, jak je dítě výřečné a šikovné. Holka ještě před 2 rokem mlela jako kafemlejnek a ve školce mi pořád tvrdili, že je na logopedii brzo. Ve 4 stále neuměla C,S,Z a D,T a Ř. R se naučila sama, ale ráčkované /vzadu/, tak jsem nelenila a hned jí přihlásila na logopedii a už bylo pozdě, protože neuměla D a T, tak se pomalu rok učila tohle /má strašně neohebný jazyk/ a za ten rok se R vzadu hezky u:,–(ilo a dodnes to nemůžeme zlomit. Ř už umí, ale o R se fakt bojím. Pokud Tom je jinak šikovný, tak bych možná logopedku zkusila, když to nepůjde, tak to ještě o kousek odložíte. Nicméně S se učí velmi dobře, jen pak neustále opravovat v řeči - na S se musí pevně skousnout přední zuby na sebe a skrz ně profukovat vzduch ven.
Zdravím, máme úplně stejný problém - Kuba (4,5 roku) místo K říká T. Logoped zpočátku radil přidržet jazyk, ale Kuba je schopen lžičku nebo dřívko „vytlačit“ jazykem ven. Při další návštěvě nám doporučil trénovat v lehu, zaklonit hlavu a nejdřív zkoušet CH (šeptem, až skoro CHR - chrčení) a postupně přecházet na K. Jazyk má totiž při obou písmenkách stejnou polohu - hodně vzadu a špička jazyka je dole za zubama. Přeji hodně štěstí, my trénujeme denně a po 2 měsících žádný výsledek.
Já si u obou dětí vyžádala žádanku na logopedii na tříleté prohlídce a začali jsme chodit, kluci spolupracovali dobře, ani dovnitř jsem s nima nechodila. Myslím si, že se dobře, když logopedka začne hlásky učit hned ze začátku správně, než, když se to dítko naučí samo a špatně, to se pak hůř odnaučuje.M
Dík za tipy, odzkouším. S tím lehem nebo záklonem mě to nenapadlo.
@kadlina Ahojky, vim ze je to uz dlouho ale nemas jeste nejake triky a tipy pro T? Nase mlada 5 let take rika misto T - K.