Jak naučit dítě komunikovat

Anonymní
21.6.25 16:15

Jak naučit dítě komunikovat

Dá se dítě naučit komunikovat? Moje máma vzpomíná, že jsem nekomunikovala vlastně nikdy. Nikdy jsem nesdílela zážitky, mám těžce naučené, že když odněkud přijedu, něco málo řeknu, ale nepodstatné nesmysly. Dodnes neumím sdílet své problémy a trápení. Třeba šikanu jsem přiznala až v době, kdy se to nedalo zakrýt. Teď mám děti a asi jsou po mně. Už od MŠ jsem nikdy nic nevěděla a nevím dodnes. Dá se nějak naučit sdílnost? Ptám se, zajímám se. Ale mladší dítě mi dodnes neřekne ani to, že má hlad, buď se rozbrečí, nebo začne znakovat, což je hrozné. Dítě mělo jako předškolák diagnózu dysfazie, což prý je vykompenzovane.
Deset už mu bylo, ale je to pořád stejné, jako když mu bylo pět.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8302
21.6.25 17:23

A jak s tebou máma pracovala? Proč jsi nekomunikovala ani s ní? A ostatní rodinní příslušníci taky nemluvili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5960
21.6.25 17:29

Řešila bych to u psychologa, aby se zjistilo, v čem je problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.25 17:46
@Zeoli píše: Více

Máma je komunikativní a brala to jako fakt.
Dodnes o sobě nemluvím. Budu řešit vše okolo, ale sebe a své problémy s nikým neřeším. Mne štve to, že brečí a šermuje u toho rukama.

@Kipa22 u psycholožky jsme řešili a nevyřešili.

• Citovat
  • Upravit
7221
21.6.25 18:12

A když znakuje tak co? To komunikuje normálně? Psaní by nepomohlo? Nějaká tabulka kam by dal smajlika třeba? Jak to funguje ve škole?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.25 18:16

@Atisia jede si své tři znaky, co jsme měli, když byl nemluvící. Ve škole neřeší jídlo a ani pití. Své problémy tam neřeší, jen provozní věci a to není problém. Samozřejmě se neozve, když třeba nerozumí zadání.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.25 18:21

Ano, dítě se dá naučit komunikovat, ale začne to u tebe. Sdílnost není vrozená, je naučená. Pokud jsi sama nezažila prostředí, kde se mluvilo o emocích a zážitcích, je logické, že to neumíš přirozeně předat. Ale říkat je po mně je alibismus. Dítě žije v tom, co vidí a pokud místo slov slyší frustraci z toho, že brečí a gestikuluje, těžko se bude otevírat. A pokud psycholožka nic „nevyřešila“, je to signál hledat dál..odborníka i přístup. Sdílnost se dá naučit. Ale musíš přestat čekat, že to dítě zvládne samo, když sama neukazuješ cestu. Když sama neukazuješ, jak se sdílí, otevřeně, zranitelně, bez pocitu viny, děti se to prostě nenaučí. Nestačí se zajímat, musíš žít to, co chceš předat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.25 18:28
@Anonymní píše: Více

Máma komunikovala a nutila mě komunikovat a sdílet, ale nikdy jsem neměla tu potřebu.
Zároveň to vzala jako fakt a nebrala mě třeba k psychologovi.
Dítě slyší hodně věcí. Opravdu mu neřeknu, že to je hrozné, ale snažím se vždy jeho znaky pojmenovat. To byla rada od psycholožky.
Běžné věci, jako mám hlad, jsem unavená, je mi zima, samozřejmě doma řešíme a sdílíme.
Paradoxně nejvíc pomohlo, když byli jednou spolu s dědou, který neznal znak pro pití a děda frustrovaně zařval něco ve smyslu „Mluv nebo s*r písmenka“. Teď už se s pitím obslouží.

• Citovat
  • Upravit
2588
21.6.25 19:33

Máte super dědu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
21.6.25 19:36

Kolik, že je klukovi? Si nemůže nalít sám? Musí to hlásit? Jeho nenápadně si nalít? Jestli umí ukázat, že má žízeň tak snad se dokáže i sám napít 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.25 19:49
@Atisia píše: Více

Dokáže, ale jde o různé akce a místa, kde nejsme doma. Nebo je protivný a pak teprve rozklicuju, že má hlad nebo žízeň nebo něco jiného.

• Citovat
  • Upravit
5960
21.6.25 20:08

Zkuste jinou psycholožku. Lepší je klinická psycholožka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5960
21.6.25 20:10

Nemá dítě dysfázii? Aspergra? Není úzkostné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.25 20:12
@Kipa22 píše: Více

Chodíme ke klinické.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.25 21:10

Zakladatelko a nemůže být ta neochota komunikovat v důsledku VD? U dcery aktuálně teprve diagnózu řešíme, nicméně VD se skloňuje taky a přijde nám, jako kdyby vůbec nechápala smysl orální komunikace a vlastně komunikace celkově. Horko těžko jsem ji naučila alespoň 3 znaky (prosím, ano, ne - ČZJ umím obstojně, takže by se znakováním nebyl problém, ale dcera absolutně nemá zájem), používat je nechce, orálně komunikovat už tuplem ne. Reakce na všechno je vztek a pláč, když něco chce - pláč.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML