Jak naučit dítě komunikovat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7221
21.6.25 21:25
@Anonymní píše: Více

Já pořád nechápu proč se nenají když má hlad. Vždyť to nemusí nikomu hlásit, prostě si vezme z lednice třeba něco :nevim: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
21.6.25 21:28

Můžeš mít dysfazii, PAS a dítě taky.. Všechno je to dědičné. Nebo můžeš být jen melancholický introvert.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.25 21:40
@Atisia píše: Více

Taky nevím. On taky ne.
Jinak to byl jen příklad, těch věcí je v našem životě víc.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
21.6.25 21:52

Podle meho si ani neuvedomu sve potreby, tak je neumi ani sdelit a realizovat. Az pak přijdeš ty a rozklicujes, co je spatne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.25 22:02
@andrasteia píše: Více

Teď už se často v domácím prostředí obslouží.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.25 22:44

@1Pears1 VD nemám určitě. V roce a půl jsem mluvila ve větách a od 3 let jsem uměla všechny hlásky.

• Citovat
  • Upravit
86
22.6.25 09:44

Píšeš, že sama dodnes o sobě nemluvíš a nesdílíš. A jak se to mají naučit tvoje děti? Nejvíc funguje příklad vzorem. Takže asi budeš muset začít s dětmi mluvit o sobě, svých pocitech, zážitcích, názorech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.25 10:37

@datlefiky ale klidně řeknu, že mám hlad, jsem unavená, bolí mě hlava… Což u dítěte není a místo toho se vzteká a rozčiluje.

• Citovat
  • Upravit
6426
22.6.25 10:54

Nemá nějakou poruchu autistického spektra? Může být i slabá a takto se projevovat? Ale samozřejmě hodně dělá, že ty o sobě taky neumíš mluvit. Jak je na to tvůj manžel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.25 12:16

@ZuzaM jak jsem psala, v předškolním věku měl VD.
My jsme na tom s manželem podobně, ale ty běžné věci, co on nezvládá, my zvládáme.

• Citovat
  • Upravit
4600
22.6.25 14:24

Kompenzace vývojové dysfszie je běh na dlouhou trať. Existují metody a tréninky pro komunikaci, doporučuji vyhledat a pravděpodobně to pomůže celé vaší rodině.
Neber to špatně, dítě s VD mám a pokud nedokáže vyjádřit své poccity, je to pro něj frustrující. Já ho to učím celý život, je mu už jedenáct, pořád je na čem pracovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.25 17:12

@Menton podle psycholožky už je právě VD vykompenzována.

• Citovat
  • Upravit
4600
22.6.25 18:26

Jedním z výrazných znaků VD je to, že dítě neumí slovy vyjádřit myšlenky, pocity, má to v hlavě, ale neumí proto najít vhodné pojmenování a neumí to vyjádřit. Proto se chová, jak popisujes, emoce, znakuje ( ví že to funguje jako firma komunikace) a připadá ti, že se chová neúměrně věku
U nás pomáhá, že mu ty pocity popisují já, ale tohle už děláme od skolkoveho věku od těch dvou tří let, kdy šla jedna scéna za druhou, protože okolí nevědělo, cco chce.
Teď se tak projevuje, když je přetažený, unavený, nevyspalý, nebo hladový…
Musíš si najít psychologa, terapeuty, kteří se VD zabývají, aby jste mohli pracovat dát…
Můj syn má 11, spoustu věcí se nám podařilo už zvládnout, na první pohled nic lidí nepoznají, ale jsou pořád oblasti, kde je to oslabení výrazné. Teď třeba podruhé budeme postupovat neurovyvojovou terapii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.25 18:52

@Menton na synovi nikdo nic nevidí. Toto popisování dělám taky. Ty projevy jsou taky když je únava, hlad, nebo cokoliv a hlavně mimo domov, protože doma se obslouží sám.

• Citovat
  • Upravit
34
10.7.25 00:30

Jo, dá se to naučit, ale chce to čas a klid. Když to člověk sám nezažil, nejde to hned. Hlavní je vytvářet pohodu a nebýt v tlaku. To, že to řešíš, je už samo o sobě velká věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí