Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Cappy tahle je fotka je od výrobce, ne od xxxx.
xxxx u šátku je důležité, aby jsi mimi pěkně utáhla. To u tohoto typu nosítka moc nejde (teda řekla bych, nikdy jsem ho naživo neviděla), navíc je z pružné látky. Na tvoje mimi už by byl lepší pevný šátek.
A ano, www.nosenideti.cz, jsou tam diskuze, fotogalerie, návody, diskuze o vhodných šátcích, jen to pročti ![]()
Cappy …no neobjevila
navíc nemám moc času sedět na netu a studovat…občas po večerech když mám práci hotovou, tak jako dneska…
Děkuji moc za odkaz na ty videa na youtube
úplně jsem čuměla a hrozně se mi zalíbil ten babyvak. Mimčo na něm bylo větší tak jako je můj Mišák a může pohodlně „zaskočit“ i tatínek . Nevím nevím jak by se náš taťka tvářil na šátek…ten už by ho vůbec neuvázal ![]()
já se šátku bojím…mám děsný strach, abych se třeba neohla a malej mi nevypadl
…proto se mi tak zalíbil ten babyvak. A navíc se mi zdá pohodlnější i pro dítě.
xxx, to už si spíš dovedu představit, že ti vypadne dítko z vaku než ze správně uvázaného šátku ![]()
ano máš pravdu jak jsi napsala ze „správně uvázaného“…právě bojím se, že ho neuvážu správně…vím, že to je určitě o cviku a navíc se bojím to naostro hned zkoušet na malinkým.
xxxxxx píše:
Cappy …no neobjevilanavíc nemám moc času sedět na netu a studovat…občas po večerech když mám práci hotovou, tak jako dneska…Děkuji moc za odkaz na ty videa na youtube
úplně jsem čuměla a hrozně se mi zalíbil ten babyvak. Mimčo na něm bylo větší tak jako je můj Mišák a může pohodlně „zaskočit“ i tatínek . Nevím nevím jak by se náš taťka tvářil na šátek…ten už by ho vůbec neuvázal
já se šátku bojím…mám děsný strach, abych se třeba neohla a malej mi nevypadl…proto se mi tak zalíbil ten babyvak. A navíc se mi zdá pohodlnější i pro dítě.
Ahoj x, já babyvak měla - od pechů - ale neosvědčil se mi. Když byl uplný mimi rvala jsem ho tam v klasické zavince - přesto tam byl děsně zapadlej.
Pak, až byl vetší, chtěla zase koukat ven a to taky nejak nešlo.
A odkud jsi? Třeba v Brně je jeden fajn obchod, kde jsou ochotní nechat ti vyzkoušet jakýkoli šátek, poradí s výběrem - bez nutnosti nákupu pochopitelně.
Byla jsem tam několikrát, nakonec měla od kamarádky půjčený ten vatanai a nosila jistou dobu na boku.
I když syn byl ( a je) moc hodný, usínal vždycky sám.
U nás se 100% osvědčila až krosnička.
Ale já jsem fakt levá na ty uvazy. Jsem asi disvazač
Prostě vždycky to bylo nějak povolené, nebo moc utažené, navíc on v křížu fakt nechtěl být, odtahoval se. Pravděpodobně jsem nepřekonala tu počáteční „nervozitu“. Nebyla to pohoda vůbec.
Ale jsem nekočárkový typ, tak jsem zoufale hledala alternativu - až jsem ji nenašla ![]()
Oboustraná spokojenost byla až v krosně - ale to až samostatně seděl, což u nás byla tak až okolo 9m věku (ale on byl motoricky lehce pozadu oproti vrsetníkům..).
A co Manduca? (taky jsem ji měla - tedy jen půjčenou) a byla pro mě rozhodně lepší než šátek.
Nebo Ergo?
janac… nad manducou jsem také přemýšlela, ale je finančně momentálně nedostupná ( z finančního rodinného rozpočtu te´d byly výdaje za novou mikrovlnku a vysavač - obojí odešlo za ráz, jak naschvál a chlap přišel o práci). Dívala jsem se i na nějaké bazarové , ale to pod 2000 nejde…jedině našetřit a modlit se, aby se to malému to nošení líbilo a snad i vyřešilo to spinkání.
Kvalitní šátek co jsem se tak dívala je taky finanční masakr…
V neděli si jdu ke kamarádce, která mi půjčí svůj šátek…než si případně koupím svůj, abych mohla začít trénovat…nevím co má za značku, ale byla s ním spokojená.
Tak to je ideální stav, alepoň se naučíš se šátkem manipulovat - doporučuji si to nejříve několikrát vyzkoušet s panenkou.
xxxx ono to vázání zas tak těžký není, jen to chce zkusit. Navíc tvůj malý není už úplné miminko (pamatuju se dobře, že má 4m?), určitě už trochu udrží hlavičku a je větší.
Třeba ten kříž s kapsou uvnitř je ieální, nandáš si šátek, utáhneš si kapsu na břiše, vsuneš do ní dítě, podržíš ho jednou rukou, trochu šátek utáhneš a pak už stačí, když držíš ty pruhy šátku v ruce a dítě už držet nemusíš, drží tam samo. A dotáhneš, rozhodně nehrozí, že by ti vypadl, to bys cítila, že nemáš dobře uvázáno. Při ohýbání jistím ještě i přes šátek hlavičku, jinak ne.
Nebo případně to lze natrénovat třeba na nějakém medvědovi, abys zjistila, jak je ten postup, kam máš dát ruce a tak
A pak až na dítěti.
Jinak existují i levnější nosítka, třeba mei tai , možná jde najít i použité nebo jiná značka ještě levněji. Nebo se dá doma ušít
Tam je to vázání ještě lehčí.
Babyvak není opravdu tak dobrý, zaprvé tam dítě není nijak jištěné, zadruhé je to jen na jedno rameno a zatřetí, tvoje mimi už je na to velké, bylo by to už jen na chvíli.
Milé maminky,
děkuji všem za rady, ale ze šátkování u nás asi nic nebude.
Včera jsem si donesla šátek domů. Kamarádka mi půjčila svůj (Vatanai 4,5m). Ihned jsem zkusila malého zašátkovat. Zkusila jsem ten kříž s kapsou. Povedlo se mi to docela rychle. Vázali jsme dle videa na you tube a přítel mi asistoval, aby mi malý nevypadl…a malinkýmu se to opět nelíbilo, odtahoval se, kroutil a vztekal dokud jsem ho nevyndala. Zkusila jsem i kolébku, ale to se vztekal už jak viděl , že mám šátek na sobě a beru si ho do náruče…
Zkusila jsem to opakovaně a nic. Holt asi nebude na šátek… Ještě to párkrát zkusím, ale když nic, tak už ho nutit nebudu.
Tak nevím co s tím spinkáním, musíme to vydržet a doufat, že se malinkej brzy naučí spát..i když je fakt, že je to čím dál horší…přestává mi spát i v kočárku..ale to je na jinou diskuzi. Ani nevím jestli má smysl další zakládat když jsem už vyzkoušela na to spaní snad opravdu vše.
Ještě jednou děkuji za vaši snahu poradit a mějte se pěkně…
A zavinuješ?
Já zavinovala snad do 10m - pak už jen teda do rychlozavinovačky (do deky se suchým zipem). Líp se mi bral v noci na kojení, ale předevsím jemu to vyhovovalo. Minimálně do 4m byl v klasické zavinovačce (ručičky měl tuším volně), spal s dudákem.
Zavinuju, přes den vozím v kočárku, páč doma vůbec nespí…nesmím zastavit jinak se budí a nejlépe zavinovat i v kočárku, šum hraje nonstop celou noc, plínka přes obličej pomohla jednou, pak už byl z plínky přes obličej nepříčetný. Usne schoulený do klubíčka u mne a když v noci nemůže spát, tak si ho beru k sobě, ale i tak se má tendenci budit.
Nevím jestli to mělo vliv, ale od jeho 14 dní do konce šestinedělí si v bytě přímo nad námi pán soused svépomocí opravoval jádro. Od rána do večera, celý týden v tahu rachot a malinkej se často budil…samozřejmě do toho moje nervy..trochu poporodní splín a brutální nevyspání, já se taky neměla kdy natáhnout. Na pána jsem jednou v sobotu ráno naběhla a seřvala ať aspoň o víkendu dá pokoj, že nespím ani já ani malej…poslal mne někam, že si to spravit musí…
Akorát se mi zbudil a brečí, tak jdu za ním…
xxx nevzdávej to, chápu že je to těžké, mít řvoucí dítě na břiše, taky mi syn křičí, když ho uvazuju, ale pak okamžitě usne.
A měla jsi ho už uvázaného, nebo jsi ani nedovázala a zase ho vyndala? A zkoušela jsi s ním chodit?
Být tebou, bych to zkoušela každý den aspoň jednou, když bude mimi vyspinkané, nakrmené, přebalené, tak ho tam zkusit šupnout, vydržet třeba aspoň pět minut, buď s ním něco dělat (aby pozoroval - jestli rád pozoruje - můj syn třeba zatím ne) nebo s ním jít aspoň na chvíli před dům - chodit.
Musí si na to zvyknout, přeci jen už je větší a když to nezná, může se vzpírat. Jen velmi málo dětí nesnáší nošení ![]()
Do kolíbky už ho nedávej, na to už je velký ![]()
Protože tvoje problémy s nespaním chápu, můj syn spí jenom v šátku, jinde max. 30 minut ![]()
Určitě to ještě zkusím…
Zavázáného jsem ho měla kompletně (pokud jde o kapsu s křížem…kolébku jsem nedovázala, protože se bránil když jsem ho do šátku začala vsunovat)…zkoušela jsem s ním chodit a tentokrát nezafungovalo ani zrcadlo.
Spíš si myslím, že má problém s polohou…on není moc rád na břiše…koníčky pase chvilinku pak se vzpírá,křičí a vzteká a nechce na břiše být…to samé je když ho mám na sobě na odkrknutí…většinou ho musím vzít do náruče.
Možná by pomohlo kdyby byl na zádech…ale na to nemám odvahu ho sama zavázat…ve předu si ho ohlídám, ale na zádech to už chce opravdu zručnost a jisté ruce.
Uvidíme…párkrát zkusím a dám vědět ![]()
Naucit se zavazat ditko do satku chvili trva, kdyz jsem sve prvni ditko dala tehdy do Babyvaku jecel jak sirena. Byla jsem nestastna a v depresi, ze me moje dite nema rado
stacilo par dalsich domacich pokusu a dobry. Kdyz mu byly 3 mesice koupila jsem si Vatanai 4,5m a bylo to uzasny
Obe dalsi deti jsou v satku od narozeni.
Hlavni je se satku nebat, v momente kdy zacnes mit strach jesi to bude dobre, jesi se mu tam bude libit, jesi se moc nemacka, … dite to okamzite pozna a nebude se mu tam libit.
4 mesice uz jsou hodne na kolibku, ale jsou deti, ktere ji rady i dyl.
K tomu, ze nektery deti satkovy nejsou - vsechny se to daji naucit, prostredni dcera rozhodne nebyla satkova, ale ja v te dobe hluboky kocar vubec nemela (kdo by to taky tahal z druhyho patra po schodech) a proste beruska nemela jinou moznost, zvykla si ![]()
Proste jedina moznast je nebat se a zkouset to a zkouset.
Ahoj …zdravím všechny…tak šátkování u nás klaplo
malej si zvykl…chodíme teda pouze doma…spíše příležitostně, když je třeba protivný nebo když ho bolí růst zubů (už máme v 5 měsících dva
). Ale zvykl si a moc se mu v šátku líbí, pokud pláče vždy se v něm utiší…
Ale mám na Vás ještě jeden dotaz a to ohledně šátku. Vím, že je tady hromadda diskuzí na toto téma, některé jsem si pročítala, přesto bych potřebovala individuálně poradit. Máte nějaký tip na šátek, který je pro starší dítko…od 7kg a více a zároveň je levnější, pokud možno bazarový do 1000Kč. Četla jsem,že jsou super Storchy, ale pod 1000 se nevlezu. Netušíte, je nějaký relativně kvalitní a za uvedenou sumu? Je to zatím stejně jenom na příležitostné nošení…pokud budeme šátkovat více, tak si časem kvalitnější pořídím…třeba až dostaneme od příbuzných nějaké peníze, protože teď na to opravdu nemáme. Mám zapůjčený od kamarádky, ale už jej chce vrátit, tak honem sháním jiný.
A jestli mi ještě poradíte s délkou… Mám půjčený od kamarádky Vatanai tibet 4,5m a je akorát, pokud uvážu kříž s kapsou tak mi cípy visí, takže tam asi krapet rezerva je. Hrudník mám tak velikost 38 - 40 a náš malej není taky drobeček. Mám se asi dívat po 4m a více , že nebo 4,5m a více? S těma velikostma a úvazama vůbec netuším kolik potřebuju.
Děkuji všem za tipy a rady…Jitka