Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Milé maminky šátkařky,
poraďte mi prosím… …ráda bych synka zkusila šátkovat. Dá se na to nějak naučit?
Zkusila jsem koupit bazarový carry baby. Vím, že je to něco úplně jiného než šátek, ale nosí se podobně.Jde mi o to, že synovi se v něm nelíbilo. Když jsem stála před zrcadlem, tak se smál, ale když jsem s ním začala chodit nebo jen sedět, tak se začal vztekat a nechtěl v něm být.
Myslíte, že by se v klasickém šátku cítil lépe?
Děkuji předem za odpovědi
Ahoj X,
nejsem odbornice na šátkování, prošla jsem si kurzem, snažila se, ale nakonec moc nešátkovala. Předně jsem asi měla blbej šátek (Vatanai) druhak jsem dost levá a třeťak jsem asi začala blbě. myslím, že šátkování by mělo navázat na „klokánkování“ jak se dělá u nedonošenců.
Svého syna jsem asi ve 3 měsících vrazila do šátku a seč mohl mě odstrkoval a šil se, cítila jsem, že to není dobře.
A tímto naše „šátkování“ skončilo.
Navíc nebyl důvod ho nosit, skoro pořád spal vesvé postýlce, hlídám, monitorem.
Po čase ale následuje „nošení“ - dávám do uvozovek, stejně jako „šátkování“ protože tohle rozlišuju.
Nosila jsem ho v šátku poměrně dlouho na levém boku. Říká se, že pobyt na levém boku matky byl v dřívějších dobách přirozený - ženy pracovaly a nosily dítě na levém boku - při tom i kojily. proto i dnes má spousta žen (i bezdětných) levý prs větší než pravý.
Později jsem nosila a lehké krosně - celou zimu přes jeho první rok a bylo to super.
Dnes kdybych byla v časové tísni tak ho vrazím zase do krosny.
Kočár nepoužívám od 1,5r - nocméně věřím, že v létě ještě na nouzovky lehonké golfky vytáhnu (dítě do 3 let by mělo mít možnost odpočinku)
Omluva za roszáhlou odpověď, vzala jsem to tak nějak celkově ![]()
J.
Musíš vyzkoušet opakovaně, pokud možno aby dítko mělo dost podnětů. Až si zvykne, vydrží třeba i bez zábavy.
Sedět ale opravdu ne. Dlouhodoběji leda na balóně. Statické sezení ve většině případů nefunguje.
Díky moc za odpověď.. ..no abych upřesnila…chci šátkovat z důvodu špatného spaní mého synka…přes den mi doma neusne (kočárkujeme o 106) a v noci uspávání i kvalita spánku mizerná. Už jsem vyzkoušela snad vše, tak chci zkusit i šátek. Nejdřív zkusila Carry baby (dva sešité lehce pružné pásy,které se dají křížem - odpadá vázání), protože mám strach, že budu kopyto a malého dobře nezavážu. Ale přesto to s šátkem nechci vzdát. No, ale když jsem viděla reakci, tak nevím jestli ho do šátku nutit ![]()
Nepsalas kolik má. Nemyslím, že ten tvůj „úvaz“ by měl být nějak na škodu.
Každopádně některé děti prostě nespí a řvou.
Pokud nepomůže šátek, pomůže walkman ![]()
Walkman matce nebo dítěti? Kamarádce (mmch šátkařka) u syna pomohlo pouštět „bílý šum“ - takový neidentifikovatelný hluk, stáhla to někde z netu.
Já v noci šátkuju jen v případě krajní nouze (to už opravdu musí být), přes den jsem kluky taky musela v určitém věku jedině ušátkovat, holčička zatím spí sama, tak jsem celá šťastná a nevrtám do toho.
Z vázání strach mít nemusíš.
Lentilko, to byl vtip..samozřejmě pro matku.
Některé děti řvou i kdyby ses na hlavu postavila.
xxxx, řekla bych, že pokud nejsi úplné kopyto a zajímá tě šátkování, tak se to naučit dá, z videa. Já konkrétně miluju tyhle http://www.youtube.com/results?…. Podle toho se učím já.
Malého jsem nosila od dvou měsíců, zvykl si rychle, v šátku byl spokojený hlavně venku a doma když jsem viděla, že chce spinkat tak si tam pak úplně lebedil a za chvíli usnul. Na začátku přebíral nervozitu ode mě, protože mi nešlo pořádně navázat a byla jsem nejistá, jak jsem získala cvik a navázala ho rychle, bylo vše ok a do šátku se těší doteď.
Ještě doplním, včera už jsem musela jít spát.
Syna nosím cca od 4 týdnů, nejdřív v kolíbce, asi od 2 měsíců vertikálně. Poslední měsíc ho nosím denně, jinde než v šátku nespí. V šátku vydrží spát po 4 hodinách klidně celý den. Naštěstí po uspání mně nechá i sedět, případně i spát ![]()
Důležité je, pořídit si kvalitní šátek, klidně i použitý (je to i lepší, je zanošený - měkčí). Protože ty látky, které někdo vydává za šátek (a stojí třeba 500Kč) tě akorát od šátkování odradí ![]()
A myslím, že to naučit dítě jde, asi to chce začínat po chvilkách, chodit nebo doma něco dělat (dítě sleduje) nebo jít s ním ven (uváže se na tělo, oblékne se jako na doma, max. 1 vrstvu navíc, na nohy teplé ponožky a vezmeš si nějakou větší bundu, třeba partnerovu
, dítě na hlavu čepičku, pokud mu kouká hlava). Houpavý pohyb při chůzi je podobný jako v děloze ![]()
AnastazieB píše:
xxxx, řekla bych, že pokud nejsi úplné kopyto a zajímá tě šátkování, tak se to naučit dá, z videa. Já konkrétně miluju tyhle http://www.youtube.com/results?…. Podle toho se učím já.
To se učíš správně, Hanku nikdy nikdo nepřistihl s odfláknutým úvazem :závistivýSmajlík: .
Co sem hodit nějakou fotku navázaného dítěte, aby se ostatní mrkkly, jestli není něco špatně, kvuli čemu se tam mimču nelíbí?
JInak - sezení v šátku u nás dlouho neexistovalo. Nejdříve v 9ti m, kdy měl separační úzkost a bylo mu fuk, co se děje, hlavně, že je u mě. Do té doby jsem musela rázně chodit - nejlépe venku. Případně kmitat po bytě a tvrdě pracovat.
Takže doporučuji správně navázat a vyrazit ven na procházku.
Ještě jednou díky za rady… ..v neděli nám budou čtyři měsíce. Co se týče toho spaní…on nepláče , ale nemůže zabrat a často se budí. Už jsem vyzkoušela téměř vše, i šum máme a jede nonstop celou noc…
Fotku se pokusím dodat. Jinak v tom úvazu je čelem ke mě…nevím jestli se to zobrazí, ale zkusila jsem tam dát fotku, která je na stránkách prodejců carry baby..když ho máme na sobě, tak to vypadá naprosto stejně.
Šátek jsem chtěla hlavně proto, aby se malinkej u mne cítil v bezpečí a v blízkosti, aby mi pak pěkně spal…já netušila, že se dá uvázat i do kolébky. To jde i 4měsíční dítě? Já myslela, že je to jen pro malinký miminka…můj Míša už má přes 6 kilo a 65 cm. Já myslela, že pro velký jsou úvazy jen ty klasický kdy je dítě buď čelem k matce nebo na zádech. Nejsou nějaké stránky, ve kterých je o šátkování něco podrobně napsáno? Děkuji
xxxx, fotka je maličká.
Já tento typ nosítka nemám moc ráda. Myslím, že s tímto nic lepšího neuděláš.
Mám ale pocit, že máš málo podsazeno a není látka od kolínka ke kolínku.
Ovšem jestli něco takového s tímhle vůbec jde, netuším ![]()
Tys ještě neobjevila www.noseniDeti.cz ??
![]()