Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, mame na hlidani doma pribuznych psa. Ma asi tak ctyri roky a jeho vychova byla vzdycky nula. Jeho majitele berou jakykoliv vycvik jako tyrani a domluvit si nedaji. Je rozjivenej a dela si co chce
Doma to snim jeste jde, vetsinu casu prochrape na svym pelechu, ale kazdy venceni je peklo. Clouma na voditku od kraje ke kraji, ze mam rameno vykloubeny a na kazdyho ciziho psa se rve a steka, ze ho nemuzu vubec udrzet. A kolikrat to musim zvladnout i sama s ditetem v kocarku! Priznavam na rovinu, ze mam vetsinou chut ho umlatit, psomilove prominou. Ale chapu, ze tudy asi spravna cesta nevede. Je nejaky zpusob, jak ho rychle a efektivne naucit nervat na voditku?
Vrátit a už nehlídat, to asi nebude práce na pár hodin. ale jestli máš energii - psa nechat vylítat a až bude unavený, dát si ho na vodítko k noze, zavelet k noze!, vykročit, a jakmile začne předbíhat, zavelet k noze! a trhnutím vodítka ho vrátit. ale to funguje u štěňat, tady pochybuju. nebo zkusit dát si psa k noze, vykročit, a koncem vodítka před sebou točit ve svislých kruzích, aby ho konec praštil do čumáku, když začne předbíhat. ale tohle zvíře není vůbec vychovaný a socializovaný, takže za mě co nejdřív vrátit
Pes se má cvičit už od mala, jak se to nenaučí od mala, tak takový už bude pořád. Nemá smysl rvát a tahat za vodítko. ![]()
Rychle nejde ve vycviku vetsinou nic, zvlast u starsiho psa. Ale jak pise @navy blue, nejdriv nechat vybehat, unavit fyzicky (treba aportama), potom k noze, muzes motivovat pamlskama /piskotem, kouskem tvrdeho syra, suseneho masa/, ale to moc nejde s kocarkem, potrebujes obe ruce. A priste nehlidat, dokud to nevychovaji… chudak ty, chudak pes, to musi byt o nervy pro vas oba. (vinou majitelu, ne tvou!) Jak dlouho ho jeste mas mit?
@navy blue dekuju za odpoved. Ja jsem si prave myslela, ze bysme mohli vyuzit ten cas, kdy jsou panickove na dovoleny k tomi, ho trochu zkrotit… Jestli se teda neco da napravit za 14 dni
Necekala bych zadnej zazrak, stacilo by mi, kdyby me nevlacel venku prikopem
Ja na nej ani nemam silu ho trhnout zpatky… Kdysi jsem mela v detstvi maleho oriska, ktery se naucil vsechno hned a cely zivot lital bez voditka a nikdy ne neztratil. Jinou zkusenost se psy nemam. Ale tohle je takovej smejd, pardon, a jeste hloupej… Nikdy vic ho hlidat nebudem, to mas pravdu. Ja jsem vzdycky vedela, ze je nevychovanej, ale myslela jsem si, ze ho par dni zvladnem…
@Maminanamatersky to neni uplne malo. Zkus si ho ziskat. Psi jsou uplatni vetsinou. Ma rad hracky? hraj si s nim. Rad aportuje? Blbni s nim venku, dave pamlsky, bud pro nej uzasna a zabavna a zajimava! Pokud na nej doma kaslouo, mohl by tohle ocenit a pak se te dobrovlne vic drzet…
@sakota no jo, tady ale neni zadna zahrada, kde by se mohl nejdriv vylitat. Jsme v panelaku. A doma jenom line chrape, zadny hracky ho nezajimaji. Ven jen na voditku, kde okamzite zacne rvani uz od vchodovych dveri ![]()
Jestli máš na venčení čas, mně u staršího psa zafungovalo spíš než škubání vodítkem systém: pes napne vodítko - zastavíme, dokud ho nepovolí. Táhne někam - změním směr a jdeme na opačnou stranu. Jakmile povolí, vrátí se k noze apod, dát pamlsek. Je to celkem otrava, protože takhle 200 m cesta k lesu trvala 5 minut, ale pes celkem rychle pochopil, že pokud někam chce, musí jít v klidu.
@Maminanamatersky ještě existuje ohlávka halti, mrkni, osobně s tím zkušenost nemám
Za 14 dní bohužel léta zanedbání nenapravíte, ale doporučím jednoduchý trik proti tahání, postavte si psa k noze a vodítko mu podvlékněte pod nohou co je dál od vás, když zatáhne vodítko se mu zařízne do podpaží a pes tah povolí, není to ideální, ale ve vaší situaci je to asi nejefektivnější řešení. Taky hrozně moc působí vaše rozpoložení, když se budete chovat a cítit sebevědomě tak pes nebude moc vyvádět, já to teď vidím na svých čubách, jsem u konce těhotenství, psychicky sotva snesu sebe, tak mi na vodítku taky začíná ta mladší divočit, když s nimi jde manžel, tak jsou v pohodě.
@navy blue Na haltinu si pes musí zvykat docela dlouho, pokud to psovod neumí, tak je to ještě víc k vzteku než tahání na obojku.
@Heivka škoda, ale aspoň zakladatelka bude vědět, co nemá cenu zkoušet
@Heivka Já halti dávala svému 40 kg rvavému psovi, když ho hlídala kamarádky šedesátiletá maminka a pochopit systém mu trvalo tak půl dne a pak s ním mohla trajdat městským parkem bez obav z bitky, takže bych jí nezatracovala.
@jezz1e Je rozdíl mezi ovladatelným psem, kterého na halti naučí jeho pán a mezi nevychovaným a nezvládnutým psem kterého má někdo bez zkušeností na hlídání, já ohlávky používám když chce psa vést můj skoro tříletý syn, a jsou super, ale pokud je pes opravdu divoch, tak hrozí riziko poranění oka což asi zakladatelka riskovat nebude chtít.