Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, nemáte někdo prosím radu, jak naučit smrkat? naší breberce už jsou dva, teď má po druhé rýmu, která ji prostě teče z nosu vtahu. Máme odsávačku na vysavač, když měla rýmu poprvé, tak byla maličká a nechala si to v klidu vysát, jenže tohle řve, musíme jí držet dva a včera se z toho řevu tak srašně poblinkala. Snažíme se jí říkat, že má do kapesníku fouknout,ale to je bezvýznamný. Jde to nějak naučit? Díky za všechny rady
Já to děti učila tak, že jsem jim přidržela kapesník u nosu a říkala jim, ať zavřou pusu a „fouknou“ hodně moc nosem a předváděla jsem jim to osobně ![]()
Bylo to jako jakési závody, kdo z nás tím nosem „foukne“ víc a kdo bude mít největšího „holúše“ (jak říkal syn), ten vyhrál ![]()
Zní to možná trošku nechutně, ale upřesním to: já zásadně nikdy nevyhrála, naopak: já vždy prohrála, protože mně se „holúš“ nekonal… Šlo jen o ty jejich, aby věděli, co po nich vlastně chci ![]()
Já naučila syna foukat nosem tak,že jsem mu na stůl položila kuličku z kapesníčku a on měl za úkol nosem odfoukat na druhou stranu stolu..Pusu jsem mu přikryla rukou,aby si nepomáhal a tohel uměl cca v 1,5 roce.. Malá se to naučí,neboj.. A když pak dlouho neměl rýmu a pak to zapomněl ,tak jsem mu přečetla pohádku o slonovi a pak měl troubit nosem jako slon…Pochopil to okamžitě ![]()
Ještě dodatek: když měli rýmu tak silnou, že se jim ucpával nosík, musela jsem jim lehce pomoct kapesníkem pomnout nos, ale tak, aby to nebolelo…
Určitě to zvládnete obě ![]()
Ahoj, tak to téma jako pro mě, já má skoro 5 letou a neumí smrkat dodnes
Ještě že nemívá rýmu( myslím tu snoplitou jak jsou chřipky), to by byl masakr
Ona prostě smrkat nezvládne
![]()
Tak náš začal smrkat sám od sebe, páč ho děsně bavilo moje smrkání (spíš teda obrovský troubení). Jen teda s oblibou smrká do ručníku…páč u mě vídával utěrku
![]()
Takže za mě, pořádně před ní smrkat a troubit a třeba začne napodobovat ![]()
No tak nas to umel krasne kdyz mu byl 1,5 roku
Ted uz mu je 2,5,rymu mezitim nemel a kdyz ji nedavno znova dostal,tak smrkat proste nebude
muzu mu to rikat jak chci,ukazovat,vysvetlovat,proste je to palicak a vzdycky to stejne vtahne do sebe ![]()
takze porad dal zkousime a kdyz je fakt potreba,vytahnu vysavac a odsajem.Sice je nekdy rev,ale aspon mu to pomuze.
Majda začala smrkat nějak před třetím rokem… Foukat nosem uměla, ale nechtěla smrkat.
Plus jí nevadila ta odsávačka, takže si ten nos vysávala i sama ![]()
hele mi ze začátku učili jen vyfouknout pod nos,až pak jsme to jen utřela kapesníkem-nechutný ale účinný. a hodně jsme do nosu stříkali mořskou vodu aby ji to šlo líp vyfouknout,zkus to tak že když nebude foukat sama bude muset bejt vysavač,na obě moje holky to zabralo-neměly ho v lásce a v tomle věku už to pochopí
taky bych potřebovala radu, ale dceři je čerstvě rok, takže když bych vysvětlovala, nepochopi to ![]()
Ma ted šilenou rymu, pořad ji z nosu teče, vysavač ani neschovavam, oddavam co 10 min, jenˇhe je to neskutečny boj, řve u toho, pere se se mnou. Ukazuju ji jak foukat, sem tam se ji to povede, ale ne do kapesniku. Fouka pod nos a ja pak utiram. Když chci, aby foukla do kapesniku, chce ho snist ![]()
jo a nikdx nevyfoukne pořadně, vždycky jen malinko a mudim doodsat
@RyBANA píše:
Tak náš začal smrkat sám od sebe, páč ho děsně bavilo moje smrkání (spíš teda obrovský troubení). Jen teda s oblibou smrká do ručníku…páč u mě vídával utěrku![]()
Takže za mě, pořádně před ní smrkat a troubit a třeba začne napodobovat
Tohle u nás třeba vůbec nezabírá. Ještě nám řekne, že smrkáme, ale sama to neudělá. Totéž s foukáním nosem, pusou umí, ale nosem evidentně nechápe.
Naštěstí teda nemá problém si nechat stříkat do nosu a odsávat a snese i takový hnus jako Physiomer.