Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
jak jste naučily nebo učíte své děti, aby ukázaly, co chtějí? Např. chce podat z umyvadla kartáček, tak ať už formou prosím prosím nebo že vás chytne a dovede na místo a ukáže nebo prostě něco, cokoliv!
Ta naše se tam totiž jenom postaví, kouká nahoru, na mě a protivně pofňukává a dost brzo se hned vzteká. A nějak nevím, jak na to, jí to naučit jinak. Ona totiž jen tak neukazuje, jako v knížce jo, ale třeba venku ne. Stejně tak na mluvení není, i když chápe. Takže koumám nad nějakým způsobem, na který by se mohla chytnout.
naše ukazuje od 8 měsíců, a je ukazovátko teda hrozný. Naštěstí rozumí vše, v 15m klobouk dolů…Více si s ní povídat, nabádat, ale jinak nenaděláš nic, záleží jak moc je snaživá.
Se musím pochlubit, že už několik dní po sobě dokonce se slovy AA přinese nočník a chce kakat. Na čurání ještě nic
Já ji nijak neučila, přišlo to samo. Ve věku tvé dcery to bylo podobné, tak jsem ji zvedla a vzala si věc sama.
Ale teda kartáček nechtěla podat nikdy ![]()
já už si to nepamatuju jakt o bylo v roce
ale mám pocit že ukazovala prstíkem a zkuhrala
ted ukáže a dodá toto nebo to slovo co umí ![]()
Nic s tím neuděláš ptej se a ono to příjde že se naučí i ukazovat ![]()
Však ona ukazuje, části těla v pohodě, v knížce taky spoustu věcí, jenom ne v prostoru
Celkem by mi i stačilo, kdyby se jenom pod tu žádanou věc postavila a hlavně NEKŇOURALA
Ignorace nemá asi smysl, přece jí nemůžu ignorovat a nic nepodávat kdoví jakou dobu. No budu muset vydržet..teď by to chtělo smajlíka s mokrým hadrem na palici ![]()
Zuzouši, pokud máš skutečného ukňouránka, nepomůže ani svěcená voda. Nerada ti beru iluze. Můj ukňouránek už i v rámci možnosti mluví, ale když má říct, co chce (nebo i ukázat, jen projevit teda, co chce
), tak stojí a kňourá a v horším případě brečí
Najednou zapomene mluvit a musím z něj vydolovat i to, že má žízeň nebo hlad (a jindy vpohodě přijde a řekne si). Vydrž a obal si nervy ![]()
neboj malá třeba tvrdí že to nechce a pak asi za 10 minut až se celá rozčílí tak se zasměje a vezme to
viz třeba oblíkání na vše je malý takže i kratasy jsou malý pro mimi ![]()
Amabilis77 píše:
Zuzouši, pokud máš skutečného ukňouránka, nepomůže ani svěcená voda. Nerada ti beru iluze. Můj ukňouránek už i v rámci možnosti mluví, ale když má říct, co chce (nebo i ukázat, jen projevit teda, co chce), tak stojí a kňourá a v horším případě brečí
Najednou zapomene mluvit a musím z něj vydolovat i to, že má žízeň nebo hlad (a jindy vpohodě přijde a řekne si). Vydrž a obal si nervy
Jééžiš, tak 2,5roku nám to snad trvat nebude
Už jsem si začla říkat, jestli není opožděná, tak jsem jí „prozkoušela“ z obrázků v knížkách a spíš jsem valila oči, co si vše pamatuje, takže opožděná asi nejni
I když se jí zeptám, jak dělá pejsek, začne kňourat, jinak je to od narození zlatý dítě. No má ještě cca dva roky, aby se naučila aspoň Ee, ham a brmbrm do školky, tak to snad zvládnem ![]()
Já jsem jmenovala - chceš tohle, tohle, tohle… Věšinou jsme se tomu dobrali. Tak i uvidí, že ty na to ukazuješ. Jinak to u nás taky přišlo tak nějak samo…
zuzouš píše:Amabilis77 píše:Jééžiš, tak 2,5roku nám to snad trvat nebude
Zuzouši, pokud máš skutečného ukňouránka, nepomůže ani svěcená voda. Nerada ti beru iluze. Můj ukňouránek už i v rámci možnosti mluví, ale když má říct, co chce (nebo i ukázat, jen projevit teda, co chce), tak stojí a kňourá a v horším případě brečí
Najednou zapomene mluvit a musím z něj vydolovat i to, že má žízeň nebo hlad (a jindy vpohodě přijde a řekne si). Vydrž a obal si nervy
Už jsem si začla říkat, jestli není opožděná, tak jsem jí „prozkoušela“ z obrázků v knížkách a spíš jsem valila oči, co si vše pamatuje, takže opožděná asi nejni
I když se jí zeptám, jak dělá pejsek, začne kňourat, jinak je to od narození zlatý dítě. No má ještě cca dva roky, aby se naučila aspoň Ee, ham a brmbrm do školky, tak to snad zvládnem
Ale tohle není o tom, jestli to umí říct nebo ukázat, ale o tom, že je to tak strašný problém v danou chvíli. On mluvit umí, naopak je docela ukecanej a přece je lepší kňourat, než si říct, co chce
Ale to je povahou, tak snad tě to taky nečeká, když máš zlaté dítě. Z mé strany jen tichá závist
(Ale nejspíš je to vše způsobeno mladším sourozencem, to je vlastně fakt)
S naší malou se domlouváme už docela v pohodě
Pokud chce něco podat,tak si před to stoupne,ukazuje rukou a říká něco jako „hnnn…“,když chce pití,je schopná si i donést flašku a „ťaiťéééé“ =čajíček
, pokud má chuť jít ven, tak přinese boty a ukazuje na bačkůrky, jakože vyměnit!
Je toho víc…a je to děsná legrace, jak si prťátka řeknou i beze slov ![]()
Radusa- to máš fajn, těším se, až se toho doberem taky ![]()
Včera mě tatínek pěkně setřel, jsem si mu posteskla, že to naše obluďátko nemluví a on: „A divíš se, když nepustíš nikoho ke slovu?“
![]()
zuzouš píše:Včera mě tatínek pěkně setřel, jsem si mu posteskla, že to naše obluďátko nemluví a on: „A divíš se, když nepustíš nikoho ke slovu?“![]()
Mala zacala ukazovat sama, ukaze prstem a rekne da, naucila se to sama ![]()