Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moja osemmesacna naznala ze ruky su pribor kralov, a tak nabera kasicku do hrste a krmi sa sama. Dostala teda minilyzicky, ale este je moc mala aby pochopila co s nimi a pouziva ich miesto hryzatka. Lenze ked sa krmi sama ruckami, ja mam potom hroznu depku z toho bordelu co narobi
obcas klze od kasicky cele mimino ![]()
A tak ma zaujima, podporovat ju v tom, alebo drzat dalej od jedla a pekne cistu?
Já nevím, ale můj názor je, že lemtat se v jídle nemá… nemám to ráda, takže u nás se prostě krmi dokud to jakžtakž nezvládne dítko samo, ale tohle patlání se v jídle nesnáším… Vím že dnes jsou jiné trendy asi, a spousta maminek namítne že se má dítě seznamovat s jídlem apod… Ano, já taky dám do ruky rohlík nebo něco podobného. Ale kaši bych teda takhle jíst nenechala ![]()
Hm a já bych zase byla ráda, aby si zkusila jíst rukama a časem by přešla na lžičku. Moje dítě zase ale jídlo v ruce nerado, leda tak lžičku, aby se jídlo proletělo vzduchem.
U nas je to tak dva dni, prvy den sa patlala len rukami, druhy uz mala aj tie lyzicky. Ale ja teraz neviem ci ju mam nechat (trafi si do pusy, moja mama vravela ze by bolo normalne aj triafat do ocka) alebo jej to zakazovat. Tak ci tak vyjde krmenie aj na pol hodiny, lebo ked sa nehrabe v jedle tak musi zuvat podbradnik, olizovat stolicku, splhat sa na stol …
osobně bych dítě nenechala sahat do misky s kaší a krmit se rukama. na jídlo je lžička. viki to občas zkusí taky, ale prostě dám misku z dosahu. něco jiného jsou kousky zeleniny nebo ovoce.
stejně tak v okamžiku, kdy začne vylézat z židličky, dostane kšíry a nebo končí s jídlem…
nozu píše:
osobně bych dítě nenechala sahat do misky s kaší a krmit se rukama. na jídlo je lžička. viki to občas zkusí taky, ale prostě dám misku z dosahu. něco jiného jsou kousky zeleniny nebo ovoce.
stejně tak v okamžiku, kdy začne vylézat z židličky, dostane kšíry a nebo končí s jídlem…
No ja sa snazim aby zjedla co najviac, inak to dohana v noci kojenim. Mimochodom, mame tiez Viki ![]()
no já jsem teď přišla na zajímavou věc. Eliška také není schopna jíst lžičkou, ale ty dětské lžičky jsou pro ni moc velké. Včera jsem ji dala malou kávovou lžičku (neměla jsem umyté nádobí, tak jsem to zkusila
) a ona s tou lžičkou snědla celý Lipánkek sama a téměř nebryndala
. Tak mě napadlo, jestli ten problém není v „nářadí“ ![]()
Ahoj, naše malá taky pár měsíců „testuje“ veškeré jídlo rukama
/v kaši ji ale patlat nenechám
/ Všechno „cé..céé“a „dáá?“, vezme do ruky,olízne…seznamuje se. Sama zatím lžičkou nejí, ale vždycky ,když dobaští a miska je prázdná, tak ví ,že je její
Zkouší si nabírat,občas se trefí i do pusy
S čurbesu kolem taky nejsem nadšená
,ale co nadělám…nějak se to naučit musí.