Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem, jdu si k vám pro radu. Synovi je 23m a usíná vždy v jeho postylce. Mame ji u naší manželské postele. Usne vždy bez problému, máme to jako večerní rituál, proste večeře, koupel, postýlka s mlíčkem a spat. Problém ale nastává pravidelně dokonce v podobný čas😳 a to okolo pul 2 rano, vzbudí se a s pofnukavanim se postaví a natahuje se přes postýlku. Samozřejmě jsem už zkoušela ho položit a znovu uspat, nicméně to doprovází hrozny brek, že by to vzbudilo celý dům. I když se mi to náhodou povedlo a usnul, do pul hodiny se to celé opakovalo, to se přiznám, že už jsem byla tak mimo a rozespalá, že jsem ho dala k nám do postele. Aktuálně je to tak, že jakmile se vzbudí, hned ho beru a dám ho mezi nás s manželem, aby jsme spali v klidu. Me by to až tak nevadilo, ale už je dost velký, roztahuje se, kope. Navíc bych řekla, ze nespím úplně tvrdě, protože porad hlídám, aby nespadl z postele.
Mate zkušenost? Nějaká rada? Nebo vydržet, až se sám rozhodne spat celou noc v postýlce?
Rano se budím rozlámaná, pořádně se nemůžu ‘roztahnout’ v posteli😁 a o nějakém přituleni k manželovi, nemusím asi ani mluvit, to už je jen detail 😁
Asi jedině nepovolit i za cenu scény. Aby věděl, že si to nevybrečí a zvykl si. Můžeš mu dát do postýlky ruku aby měl. pocit, že jsi blízko a že není sám. Ale pár nocí asi řvát bude no ![]()
@Tayen ruku dávám, je zvyklý tak i usínat, ale scéna je stejně vždy 😔 asi budu muset vydržet, když já lituju pak i ty sousedy 😁
Sundala bych bočnici z postýlky, aby ležel ve své postýlce, ale zároveň u tebe a nemusela jsi mít strach, že někam spadne. U tak malého dítěte je normální, že chce být blízko rodičů. Určitě bych nelámala na sílu, v noci, ve tmě.
@AnastazieB to jsme ještě tak před 2 měsíci měli, ale to k nám do postele lezl ještě při uspávání, když se podařilo uspat, skál na mě i tak během noci a ráno stejně spal mezi námi, rozdíl byl akorát v tom, že jsem o tom tolik nevěděla 😁
Přidejte postel. My máme trojluzko, obvykle tam spime 4 a je to ok. Zábrany jsme mívali, teď už nemáme a zatím nikdo nespadl.
Mládě chce v noci k mámě. Potřebuje tě, ještě nedozrál na samostatné spaní celou noc. Je to evolučně dané- člověk je denní a společenský tvor. V noci a samotě je skryté nebezpečí. Dítě vyhledává bezpečí a jistotu, a tu emočně pocítí jedině u mámy.
Je to dítě, potřebuje mámu a pocit bezpečí. Není pro něj přirozený, aby spalo samo.
Dejte vedle manzelske jeste jednu jednoluzlovou postel. Mame to tak a bez problemu se takhle vyspime i ctyri.
@MatysMam je to malé dítě, jak zaznělo výš chce být s vámi, cítit se v bezpečí. Ty taky spíš s manželem v jedné posteli, tak proč by on měl spát sám?
Dcera usínala sama v tomto věku. Ale v noci se vzbudila kolem 2-3 a to prostě chtěla jít k nám. Takže do rána už spala se mnou… neviděla jsem v tom problém. Věkem ji to přešlo. Nyní v 9ti už fakt nechodí. Prostě tak to je. Pořídte postel k vaší posteli, nebo dejte pryč bočnici od postýlky.
Ať spí s tebou v posteli, evidentně potřebuje kontakt a větší ujištění ![]()