Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
Mam dcerku 19m. a zacala jsem premyslet, ze nas asi ceka
odnauceni dudliku. Dcerka ho ma jen na usinani, po obede i vecer. Jakmile usne casto se ho zbaví sama a spinká bez něj. Když jdu spát já, tak ho už vetsinou nema. Pres den ho nema vubec.
Nejak nás to nelimituje, jen se obcas stane, ze ji dudlik rano spadne z postylky, ona si toho vsimne a jeci 🤣
Kdy jste zacali resit dudlik vy? Dle pocitu? Zubu? Veku?
A pripadne napiste svoje tipy. Mala jeste moc nemluví (az na par drobnych vyjimek) takze nejaka diskuze zatim neprichazi v uvahu. I kdyz mi je jasne, ze rozumi perfektne, ale absence zpetne vazby me v tomto docela desi ![]()
Dekuji a krasny den!
V tomto věku a pokud ho má skutečně jen na usnutí, bych na to netlačila. Respektive můžeš zkusit uspat bez něj, ale pokud by to byl velký problém, osobně bych jí ho ještě nechala. Já brala prvnímu dítěti dudlík v 9m - využila jsem rýmy, kdy nemohl pořádně dýchat nosem a sám ho vyplivoval. U druhé jsem ho „násilně“ brala před 2.narozeninami a to proto, že si ho začala vymručovat i přes den, což jsem odmítala akceptovat kvůli zubům a tak vůbec. Takže jsme ho dali dudlíkové víle a byl klid ![]()
Těžce. Já na to neměla srdce, takže jsem nechávala do “samoodstavu” ten nastal s první školkou v přírodě, kam si dudan pochopitelně vzít nechtěli. ![]()
Já v tomhle věku ustřihla špičku, za dva dny o kousek víc a on ho sám přestal chtít. Bylo to rychlý a bez řevu.
Ve dvou letech a 4 mesicich. Nechali jsme dudlik u ohrady oveckam. Bylo to prakticky bez place. Byla uz na to totiz pripravena. Jakekoliv drivejsi pokusy skoncily totalnim fiaskem.
Syn měl dudlík asi 13 měsíců. Jeden jsme ztratili někde na prochazce, další se vytratil někde v obchodě, pres pokladnu jsme šli bez něj. Další jsem nekoupila a hotovo ![]()
@Nicole 1234 Fiaskem? Neslo to? Plakala?
Ja prave nevim, co mam cekat. Holky tu pisou, jak to slo nekdy hladce, ale lamentuju nad tim, jestli je na to jeste male nebo “stara” ![]()
@Waleska píše: Více
Když jsem vzala ze dne na den, byl to taky řev. Ale tím stříháním to šlo fakt hladce, až jsem se sama divila. Svůj dudlík měl, ale už mu prostě nevyhovoval, jak neměl špičku a tak si ho jen pár dní držel v ruce a pak jsme ho vyhodili.
U nás měla dudlík jen druha dcera. V jejich 18 měsících manžel řekl, že už ho má dlouho a že se bojí o její zuby. Tak jí ho proste v klidu sebral a vyhodil. Já se děsila usínání (ona ho teda měla hodně i přes den) a ono to bylo úplně na pohodu. Ani jednou ho nehledala, usnula rychleji než s ním.
Ale to pomalé odstřihování se mi líbí.
U nás dudlíky. Nejstarší syn asi v roce a půl, myslím, že ho odvezli policajti
, prostřední v 2,5 letech, kdy ho sám odložil, protože šel do školky a tam ho mít nemohl a do školky moc chtěl. Nejmladší dcera ve třech letech, „dali“ jsme mladší kamarádce… U dcery to byla chyba takhle dlouho, dle zubaře kvůli dudlíku bude potřebovat rovnátka (je jí 6 a je vidět dost předkus).
U nás to bylo cca na 13m, synovi rostly stoličky a měl do toho rýmu a tak ho nechtěl. Tak jsem mu ho pak už ani nedala a když ho najde mezi hračkami, tak si ho prohlídne a neřeší. Teď je mu 18m.
Ale když ho má jenom na usnuti, tak bych ho zkusila vzít třeba na usnuti přes den (pokud usíná v kočárku) a pak postupně i na noc.
@Waleska dcera byla od 2 let spala odpoledne v dětské skupině. Jakmile si zvykla, dudlíka jsme “zapomněli” doma a v pohodě. Takže bylo jasný že to dá ![]()
Pak ale byla furt nějaká nemoc a nevímco a neměli jsme to srdce jí ti brát, když jí nebylo dobře (první dítě no
. Takže nakonec až ve 2.5 letech ho s tatínkem zasadili na zahradě, do rána z něj vyrostla lízátka a bylo po dudlíku. “Používala” ho stejně jako ta vaše - v noci na usnutí.
Jo a k zubům - mléčné dceři rostly nakřivo - ty přední. Připisuju to tomu že měla dudlík dlouho. Ale kupodivu se jí pak do několika měsíců po “odstavu” ty zuby srovnaly pěkně do lajny
![]()