Jak ochočit kotě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
18.2.25 09:40

Jak ochočit kotě

Dobrý den.
Dostala jsem asi 6 měsíční kotě. Podle slov pána jsem pochopila, že rozhodně není vymazlené a na lidi asi není moc zvyklé. Bohužel jsem udělala chybu a vypustila ho do celého bytu. Schovalo se za linku, kam se k němu nemám možnost dostat. Mám ho doma už měsíc. Celý den je zalezlé pod linkou. V noci vylézá na krmení, na bedýnku a na průzkum okolí. Přede mnou se pořád schovává. Zkusila jsem teď nově natáhnout pod linku ruku s pamlskem a mluvit na ni, zatím bez výsledku. Může mi někdo prosím poradit jak postupovat dál, aby si kočička zvykla a nebála se? Nechci aby strávila celý život pod linkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
412
18.2.25 09:57

@Blanka 3003 Za mně by bylo nejlepší ho odchytit a dát do jedné místnosti, kde s ním budeš i spát. Samozřejmě je důležité v té místnosti utěsnit všechny díry, kam by mohlo zalézt - pod gaučem, za skříněmi atd. Mělo by tam mít vše, co potřebuje včetně nějakého kočičího stromu, aby se mohlo schovat do výšky a pozorovat a ne do díry.
My jsme si také jednou přivezli domů takového plašana, tři dny byl schovaný za ledničkou. Toto nám pomohlo a stačil týden. Pak už jsme ho mohli pustit do celého baráku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Asta135
18.2.25 09:58

Nechala bych tomu prostě čas a volný půběh. V kuchyni bych trávila čas, mluvila, dělala běžné činnosti aby si zvykla i na hluky, hlas apod. Zkoušela bych uplácet ňamkama, ale rozhodně bych nečinila nic na sílu. Každý kotě si mi vždycky někam zalezlo a každému trvalo jinak dlouho, než se adaptovalo.
Aktuálně žádný kontakt s kočkou nemáš? Je opravdu celý den zalezlá a nevyleze ani na žrádlo či záchod?

• Citovat
  • Upravit
412
18.2.25 10:01

Ještě dodám, že když mu právě zabráníš se schovat, tak ho to bude nutit ke komunikaci. Zároveň ale musí mít nějakou únikovou cestu (např. domeček na skříni). Je nutné tam s ním být co nejčastěji (my ho měli v obýváku), důsledně hlídat, aby neutekl a znovu se neschoval.
Ke kontaktu nenutit, ale nabízet ňamky, u jídla pohladit a zkusit na něj jít přes hru.
Držím palce, chce to trpělivost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.2.25 10:02

Vyleze jenom v noci nají se, použije bedýnku a slyším ji jak se pohybuje po bytě. Během dne je pořád zalezlá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
412
18.2.25 10:03

@Asta135 Já bych ho právě v té schovávačce nenechala. Zvlášť pokud nebylo kotě socializované. To nepůjde samo. To je něco jiného, než jen strach z nového prostředí. Manželovo rodičům se takhle doma schovávala kočka 10 let. Jakoby žádnou neměli a to nechceš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.2.25 10:12

Problém je v tom, že se za tu linku pro ni nemám jak dostat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
23.2.25 21:21

Nechci strašit, ale též jsme měli takové kotě, s PP. Povaha hrozná, kočka totální asociál, paní se jí asi vůbec nevěnovala. Mám zkušenosti a intenzivně jsem s ní pracovala rok, než se to alespoň trochu zlepšilo. Mazel se z ní nikdy nestal, bylo to něco mezi ignorancí a tolerancí. Co se v mládí zanedbá se těžko dohání později a u koček to platí trojnásob.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný