Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den.
Dostala jsem asi 6 měsíční kotě. Podle slov pána jsem pochopila, že rozhodně není vymazlené a na lidi asi není moc zvyklé. Bohužel jsem udělala chybu a vypustila ho do celého bytu. Schovalo se za linku, kam se k němu nemám možnost dostat. Mám ho doma už měsíc. Celý den je zalezlé pod linkou. V noci vylézá na krmení, na bedýnku a na průzkum okolí. Přede mnou se pořád schovává. Zkusila jsem teď nově natáhnout pod linku ruku s pamlskem a mluvit na ni, zatím bez výsledku. Může mi někdo prosím poradit jak postupovat dál, aby si kočička zvykla a nebála se? Nechci aby strávila celý život pod linkou
@Blanka 3003 Za mně by bylo nejlepší ho odchytit a dát do jedné místnosti, kde s ním budeš i spát. Samozřejmě je důležité v té místnosti utěsnit všechny díry, kam by mohlo zalézt - pod gaučem, za skříněmi atd. Mělo by tam mít vše, co potřebuje včetně nějakého kočičího stromu, aby se mohlo schovat do výšky a pozorovat a ne do díry.
My jsme si také jednou přivezli domů takového plašana, tři dny byl schovaný za ledničkou. Toto nám pomohlo a stačil týden. Pak už jsme ho mohli pustit do celého baráku.
Nechala bych tomu prostě čas a volný půběh. V kuchyni bych trávila čas, mluvila, dělala běžné činnosti aby si zvykla i na hluky, hlas apod. Zkoušela bych uplácet ňamkama, ale rozhodně bych nečinila nic na sílu. Každý kotě si mi vždycky někam zalezlo a každému trvalo jinak dlouho, než se adaptovalo.
Aktuálně žádný kontakt s kočkou nemáš? Je opravdu celý den zalezlá a nevyleze ani na žrádlo či záchod?
Ještě dodám, že když mu právě zabráníš se schovat, tak ho to bude nutit ke komunikaci. Zároveň ale musí mít nějakou únikovou cestu (např. domeček na skříni). Je nutné tam s ním být co nejčastěji (my ho měli v obýváku), důsledně hlídat, aby neutekl a znovu se neschoval.
Ke kontaktu nenutit, ale nabízet ňamky, u jídla pohladit a zkusit na něj jít přes hru.
Držím palce, chce to trpělivost.
Vyleze jenom v noci nají se, použije bedýnku a slyším ji jak se pohybuje po bytě. Během dne je pořád zalezlá
@Asta135 Já bych ho právě v té schovávačce nenechala. Zvlášť pokud nebylo kotě socializované. To nepůjde samo. To je něco jiného, než jen strach z nového prostředí. Manželovo rodičům se takhle doma schovávala kočka 10 let. Jakoby žádnou neměli a to nechceš.
Nechci strašit, ale též jsme měli takové kotě, s PP. Povaha hrozná, kočka totální asociál, paní se jí asi vůbec nevěnovala. Mám zkušenosti a intenzivně jsem s ní pracovala rok, než se to alespoň trochu zlepšilo. Mazel se z ní nikdy nestal, bylo to něco mezi ignorancí a tolerancí. Co se v mládí zanedbá se těžko dohání později a u koček to platí trojnásob.