Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše: Více
Prostuduj si tenhle web: http://www.morcataureny.stranky1.cz/
Je to sice amatérsky napsané, ale najdeš tam naprosto vše.
Morčata se mají chovat minimálně po dvou, jsou to sociální zvířata a v mnoha zemích je chov jen jednoho považován za týrání!! Samotné morčátko bude nešťastné, zvaž pořízení parťáka, jen pozor na pohlaví!
A jinak novému morčátku dopřej čas a ochočuj ho přes jídlo. Nejprve ať vidí, že mu něco dáváš do klece, mluv na něj. Pak mu totéž zkus nabídnout z ruky. Po pár dnech až týdnech trpělivosti se třeba nechá pohladit. Pak uvidíš, jak kontaktní kousek máš, některá morčata se mazlit nechtějí nikdy ![]()
@unuděná píše: Více
@unuděná díky za tip. Samozřejmě mu kamaráda pořídím, jen čekám, až se narodí od stejných rodičů, aby si lépe sedli (samci). Do konce roku by měl kamaráda mít 🙂
Dobře díky za rady. On by právě i šel z domečku, jenže mám moc živou dcerku, která rychle naběhne a on se poleká. O to je to těžší 🤷🏻♀️
Parťáka pořiďte hned a nečekejte, on nepozná, že je to brácha. čím mladší je dáte k sobě, tím líp si zvyknou, taky jsme měli dva samečky z různých CHS. nehonit, opatrně vyndat, položit třeba na gauč na deku, dát něco dobrého k jídlu - petrželovou nať, kopr - pomalu se přibližovat
Morče je kořistní zvíře, takže od přírody je hodně plaché, je potřeba přijmout fakt, že může být dokonce nekontaktní. Rozhodně to chce velmi pomalý přístup, zběsilá dcerka ho asi bude příliš děsit… Určitě zkusit přes mlsky, ruku do klece a čekat a čekat. Nesahat na něj zvrchu (to by se cítil, že je loven), ale zepředu. Jinak domeček není úplně vhodný, zejména pro víc kusů morčat - má to jenom jeden otvor a je to živná půda pro šikanu kamarádů. Vhodnější jsou tunely, stolečky, případně teda aspoň dvě díry do domku (aby mělo morče kudy utéct).
No a toho kamaráda co nejdřív, ten ochočování uspíší, sám morčák se bude mnohem víc bát.
Jinak Renatiny stránky jsou celkem ok, i když tam má taky pár nesmyslů. Její fanatický přístup mě dost odrazuje, musím říct. Na Facebooku jsou chovatelské skupiny, kam kvůli tomu ani nemá přístup, má teda i svojí. Informace se tam čerpat dají, leč v životě bych tam nic nesdílela, bála bych se kontaktu do SZ ![]()
Zkus vypozorovat, co rád baští, většina mončičáků se dá utáhnout na žvanec
mrkev, v menší míře jablko, červená paprika jsou u nás zaručeně úspěšné, někdo rád řapíkatý celer, utlouct se můžou po kopru. Nepřekrmovat tím, to určitě ne, dala bych seno jako základ a ty atraktivní věci jako lákadlo:)
Hodně štěstí!
@Yvonne McGruder mockrát děkuji za krásné vysvětlení a super rady. Díky!
Já si říkám, co je na tom příspěvku tak intimního, že ho píšeš anonymně. Že máš doma morče?
@Fee-bee Pravda, toto téma není nijak choulostivé. Ale já jsem sama o sobě těžký introvert a dost stydlivý člověk a v anonymitě se cítím více komfortněji. Ale myslím, že se obhajovat nemusím. Prosila jsem o radu, jak na morčátko a ne pro otázky, proč píšu anonymně.
Tak to si můžete s morčátkem podat pacičky. Je očividně taky stydlín, tak bych od tebe čekala větší porozumění.
@Fee-bee Já ale nikde nepíšu, že nechápu, proč je pořád schovaný. Nauč se číst. Pouze jsem požádala o rady, jak se ze začátku chovat, aby se tak moc nebál. A je pochopitelné, že se v novém prostředí bojí než si zvykne. Léčíš si na cizích své mindráky? Asi by ses měla vypovídat u psychiatra, než se tady navážet do cizích lidí 🙂
@Fee-bee A myslím, že každý si může psát jak on sám chce, jak se cítí dobře. A tobě to může být úplně jedno. Tebe se to snad osobně dotýká? Nechápu, že máš potřebu řešit, co kdo píše anonymně. Asi se hodně nudíš.
já se nenudím a taky nechápu, proč někdo píše anonymně, když se to netýká ničeho osobního, už takhle jsme tu anonymně
@navy blue je to snad každého věc, zda chce ukázat přezdívku či ne. Nevím, proč se z toho dělá věda a řeší se taková banální věc. Mám na práci důležitější věci, než tu někomu vysvětlovat, proč píšu jako anonym. Proto jsem tu nepsala.
Jasně, je to tvoje věc, já jsem to psala hlavně proto, abych podpořila @Fee-bee. tak ať se u vás mají morčátka dobře ![]()
Dobrý den. Pár dní máme doma morčátko, ale hodně se bojí. Vyleze, když nejsme poblíž a když nás zpozoruje hned se schová. Takže ani nemám možnost ho pohladit. Prosím nějaké rady jak na to, aby se nebál a zvykl si? Děkuji 🙂