Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
potřebuji poradit. Mám 12m páreček a poslední dobou si navykli do mě kousat a mě se to samozřejmě moc nelíbí. Přitulí se ke mě, a pak mě třeba kousnou do ramene, předloktí, nohy…prostě kamkoliv. A začínají se kousat i navzájem. Naposledy holčička málem ukousla chlapečkovi prst
Jak je to mám odnaučit? Díky za nápady.
Ahojky muj maly taky kousal ve 2letech domlouvala jsem dostaval na zadek nic nepomahalo az rada od moji mamky kousni ho taky tak jsem ho jemne kousla hlavne neukousnout ruku a od te doby to nedela zacal tenkrat i kousat deti kolem sebe.ja jsem pry taky kousala tak to asi zdedil po mne ![]()
kouše asi každý dítě, ale pochybuju, že to roční odnaučíš, domluva je nemožná a když ho kousneš, tak to zachvíli zapomene a udělá to znovu dokud z toho nedostane rozum a neuvědomí si, že to kousnutí opravdu bolí. Takže asi neporadim, protože taky nevim jak na to, jedině vydržet.
Syn mě taky kouše a kolikrát se zakousl tak, že jsem mu musela dát přes zadek jelikož to bolelo opravdu hodně už má 16 zubů tak je to znát ![]()
joo, jak tohle znám. klárka taky kousala. nejdřív mě, pak i děti okolo. zkoušela jsem všechno možné od důrazného domlouvání, přes plácání na zadek až po kousnutí na oplátku. nakonec pomohlo, že trošku povyrostla, dostala rozum a šla jsem na ní přes psychiku - vysvětlila jsem, že to druhého moc bolí a musela se jít omluvit. ale bylo to až skoro ve 2 letech. zkus i vysledovat, proč kouše. u nás to třeba bylo proto, že neuměla zpracovat svoje emoce a vyjádřit je slovy. takže prostě kousala, ať už to bylo z radosti nebo ze vzteku. jinak tety v jesličkách ještě radily, že pokud dítko kousne, tak okamžitě dát do pusy citron. že se to odnaučí. ale toto jsem nezkoušela, takže nevím. každopádně zásada je, na každé kousnutí negativně reagovat, aby dítko vidělo, že dělá něco špatného. a pak se jenom obrnit trpělivostí …
Vyrostou z toho, je to jen takové období.
Náš malý taky jeden čas kousal a dost, hodně zákeřně a hlavně jiné děti
Svého o malinko staršího bratrance kousl pod oko tak, že měl hodně dlouho modřinu, pak několikrát do ruky. Domlouvali jsme, okřikovali, dostal na zadek, oplatili jsme jemné kousnutí zpátky. Za čas to přešlo a už to udělá jen vyjímečně. To když ho bratranec vyloženě vytočí tím, že mu zákeřně sebere jeho nejoblíbenější vláček, tak to zatne pěstičky, zařve a vrhne se na něj. Ale my už víme, takže zachraňujeme situaci, pokáráme a on už ví, že udělal něco, co se nesmí.
Ročnímu dítěti to asi ještě nijak nevysvětlíš, takže jen vydržet a hlídat, aby si navzájem neublížili.
nozu píše:
joo, jak tohle znám. klárka taky kousala. nejdřív mě, pak i děti okolo. zkoušela jsem všechno možné od důrazného domlouvání, přes plácání na zadek až po kousnutí na oplátku. nakonec pomohlo, že trošku povyrostla, dostala rozum a šla jsem na ní přes psychiku - vysvětlila jsem, že to druhého moc bolí a musela se jít omluvit. ale bylo to až skoro ve 2 letech. zkus i vysledovat, proč kouše. u nás to třeba bylo proto, že neuměla zpracovat svoje emoce a vyjádřit je slovy. takže prostě kousala, ať už to bylo z radosti nebo ze vzteku. jinak tety v jesličkách ještě radily, že pokud dítko kousne, tak okamžitě dát do pusy citron. že se to odnaučí. ale toto jsem nezkoušela, takže nevím. každopádně zásada je, na každé kousnutí negativně reagovat, aby dítko vidělo, že dělá něco špatného. a pak se jenom obrnit trpělivostí …
Naše malá citron miluje, to by asi na ni neplatilo=) ale jinak asi souhlasím, že z toho nemá rozum - ale to neznamená neragovat. Pokaždé pěkně sprdnout, dát přes prdelku, co na dané dítko platí. Jednou z toho vyroste. Majda teda taky ještě někdy kousne, ale moc dobře ví, že se to nesmí… ![]()
no zakazuji jak divá, říkám že to bolí a dělám auau a stejně nic…nejspíš to budu muset přetrpět. Ono to asi bude i tím, jak jim pořád rostou zuby. ![]()
Taky mám dvojky a Jindráš měl modřinu ještě loni (to jim bylo 2 a půl). jak ho Zuzka ve vaně kousla do zadku
Trvá to, ale odvyknou, důsledně vysvětlovat, případně kousnout taky s odpovídající intenzitou.
Laaja píše:
Ahoj maminky,
potřebuji poradit. Mám 12m páreček a poslední dobou si navykli do mě kousat a mě se to samozřejmě moc nelíbí. Přitulí se ke mě, a pak mě třeba kousnou do ramene, předloktí, nohy…prostě kamkoliv. A začínají se kousat i navzájem. Naposledy holčička málem ukousla chlapečkovi prstJak je to mám odnaučit? Díky za nápady.
Kamrádky kluk taky kousal, tak vždycky vykřikla a odešla od něj pryč a přestala si ho všímat. Pomohlo to docela rychle. A vysvětlila, že pokud to bude dělat, nebude se s ním mazlit ani hrát. Ovšem jen vysvětlení v tomhle věku opravdu nestačí.
Laaja píše:
no zakazuji jak divá, říkám že to bolí a dělám auau a stejně nic…nejspíš to budu muset přetrpět. Ono to asi bude i tím, jak jim pořád rostou zuby.
Taky dělám auau a to naprosto upřímně, fakt to bolí, úplně sebou vždycky cuknu. Naši to většinou dělají, když po mě lezou, jak kdyby se chtěli chytit i zubama ![]()
ahoj, my si tímhle procházíme právě teď máme 13 měsícu, vždy když ho chytí nerv hlavně při oblékání zakousme se mi do ruky, tak jsem ho začala štípat do brady a po pátém zásahu se to už neopakovalo… tak hodně stěstí
Maminky a mate některá zkušenost s tim, ze by se dítě samo ( hlavne ve vzeku) kousalo do ruky? Novinka našeho ročního synatora ![]()
@minimoni moje dcera taky ve vzteku kouše sama sebe.. A nevim co s tim.. Když neni po jejím, zakousne se a uplně se začne klepat jak se zakousne..