Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
mám 21 měšíčního syna a neustále používáme na noc dudlík, jak se ráno vzbudí dudlík mu sebereme. Ale v noci se bez dudlíku budí a nechce spát. Nevím jak ho to mám odnaučit … Nemáte nějakou radu?
ahojky
my jsme meli dudlik jeste nedavno ( 25 mesicu ), potom se me svagorve narodilo miminko a delfinek dobrovolne ( skoro ) odevzdal dudlik prckovi a od te doby spi bez neho.
drzim palce
magrat a delfinek
Ibu, já jsem nechtěla riskovat nějaké nespaní v noci nebo probrečené večery, tak jsem začla dudlík odstřihávat. První den jsem do něj jen udělala malinkou dírečku ve špičce a pak každý den před spaním jsem ustříhla tak 2 mm gumy. Za 14 dní spal už jenom s tím držátkem… samozřejmě celou dobu jsem dělala „debila“ že tam nic zvlášního nevidím, když se mě chodil ptát, cotoe na tom dudlíku. Vůbec jsem mu ho neodpírala, naopak, kdykoliv ho chtěl, tak jsem mu ho vydala, ale byl menší a menší. Pak spal ještě asi týden s držátkem v ruce a nakonec ho sám vyměnil za jinou hračku ![]()
Ani jednou nezaplakal, vůbec si nevšiml, že už nedudá… Jířa totiž v té době vůbec nemluvil a už vůbec nebyla řeč o tom, že by ho někomu dobrovolně dal!!!
Tak to asi vyzkoušim
.Kristýnka má dudlík jen na usnutí,pak jí ho vezmu,ale je to takovej „parťák“,že to bez něj fakt nejde. ![]()
Monika
ahojik Ibu.-)))no my mame opacny problem..malej ma tri tydny a snazime se ho na dudlik aspon trochu naucit kdyz nekdy tak silene krici a porad si nonstop strka celou ruku do pusinky ale jakmile mu dame dudlik a zjisti ze nic netece yvplivne ho…a to ho krmime s flasky tak by to zase nemel byt takovy problem..tak nevim…
APRILMOUSE to je právě ten problém, jak zjistí, že je dudlík jen malinko jiný, tak mi ho flusá a v noci stejně řve a domáhá se toho „svého“, tak nevim, asi tomu bedeme muset nechat čas, nebo ho nechat řvát, ale to asi zešílím:-))
AHOJ KOČIČKOMALINKÁ
, vím od kamarádek, že některá miminka dudlík vůbec nechtějí, většinou kojená. Mám kamarádku, která se snažila kluka na dudl naučit a nepovedlo se. Člověk si nevybere co je lepší … Ten náš ho chtěl už od narezení, ale jelikož měl jen flaštičky, asi tím nahrazoval prs. Tak uvidíš jestli se ti to povede ![]()
Ahojky,
my jsme se dudlíku zbavili na 2 letech, a to byl Jířa dost silný závislák. Nejen že s ním spal, ale tahal ho i přes den a dokázal mi udělat hysterickou scénu když jsme ho zapoměli vzít ven. ![]()
Potom ale dostal k narozeninám takovýho plastovýho krokodýla a hrozně se do něj zbláznil. Museli jsme furt všechno kupovat s krokodýlem - třeba zubní pastu. Tak jsme mu navrhli, že mu koupíme plyš. krokodýla,ale že to vymění za dudák. Souhlasil, pro krokodýla jsme jeli až do Prahy, nemohli jsme u nás žádnýho sehnat. Když měl dudák hodit do koše, tak se trošku cukal, ale nakonec se to povedlo.
Brečel jen první večer, bylo to docela síla.
On už dobře mluví, tak chodil, a maminko dudák do pusinky na chvilku, prosím. No, byla jsem tvrdá a vydržela jsem. V noci se budil, ale už moc neřval a od rána byl celkem v pohodě, jen se zeptal, kde dudák je. Řekli jsme mu,že ho vyvezli popeláři. Asi týden si na to vzpoměl a vždy když viděl popeláře, symbolicky dudáku zamával
Ale už nikdy nebrečel. Teď je to už 2 měsíce a něco a ani si na to nevzpomene.
Asi musí být člověk tvrdý a udělat radikální řez. Je dobré, když to prcek za něco vymění. Každé dítě je jiné, ale i děti mých kamarádek si celkem bez problémů odvykly,nejdéle to trvalo snad 3 dny.
Přeju ať to brzo zvládnete.
Minka
Ibu, Jířa právě chtěl jen ten svůj dudlík, nechtěl ani žádnej jinej, ani ten samej novej… prostě jen ten svůj užužlanej starej smradlavej hnus. Takže byl ochoten akceptovat, že už nejde dudat (ale vypadá furt stejně) než ten samej novej… protože ten novej nebyl ožužlanej ![]()
Minko,tak to je úplně jak u nás.Než jde spát tak chodí a „maminko,můžu dát bibíčka na chvilku do pusinky?“Mmch. bibíček se vyvinul z původního bibi
.No nevim,asi ho fakt zkusim ustřihnout,jinak ho ta naše závislačka bude chtít ještě v první třídě ![]()
Monika
My jsme se dudlíka zbavili ve 2 letech. Několikrát se stalo, že synek ho oválel v posteli a když ho dal do pusy zjistil, že tam je vlas. Tak jsme říkali, že je dudu fuj a ee a že ho mají mimina. Po týdnu už ho po spaní začal odhazovat sám, že je fuj. A nakonec jsme ho spláchli do záchodu, ale Honzík s tím souhlasil a sám ho spláchnul. A úplně bez problémů to vzal jako fakt, že už není.
My pouzivame dudlik taky jen na spani. I kdyz, pokud ho nahodou Vitek nekde najde pres den, nechce si ho nechat vzit. Dneska zrovna ztropil scenku. Ale pokud ho nevidi, tak bez nej v pohode vydrzi.
Ja bych mu ho dal chtela na spani nechavat. Uz proto, ze minimalne 2× az hodnekrat v noci vstava. Je nedavno odnaucovany nocnimu kojeni a necim mu tu pusu proste ucpat musim. Ale ted nam obvodni dr. vynadala, ze bude mit krive zuby.
Myslite, ze kdyz ho ma jen na to spani, ze to tak moc vadi zubum? To snad dudla a kouse jen pri usinani?
Ale pobavilo me odstrihavani dudaka postupne, tak jednou se ho zbavime taky tak.
MaK,
my jsme dudáku zase říkali miníček - nejdříve to byla mina. Teď už to je dobrý, už mu ani nevadí, když vidí dítě s dudákem. Akorát se bojím, aby ho to nechytlo, protože v srpnu se nám má narodit druhé mimi. Tak aby mu nezáviděl. ![]()
Nejlepší asi je, když to děti vyhoděj sami. Kamarádce se osvědčilo, že ho na Mikuláše dali čertům.
Aprilmouse, náš Jířa měl nejdřív taky jen ten jedinej svůj - i když rozdudanej, ale ke konci se spokojil s jakýmkoliv který mu ho připomínal. Ve finále jsme měli doma asi 5 dudáků - do pusy jedinej, zbytek na hraní. Vyhodil to ale všechno najednou a je klid.
My jsem na tom podobně, jenom na noc, ale je fakt, že když ho najde přes den tak se musím hodně snažit abych jí ho vzala. To odstřihávání je fakt super. Jsem se zasmála, zkusím to
Čertům ho dávat jsem viděla jednou a bylo to strašně drastický, nevěřím, že to na těch dětech nezanechá šrám, to bych neriskovala. Asi ještě chvilku vydržím, pokud nezabere odstřihávání
![]()
Aladinka my chodíme na prohlídky k zubaři od půl roku a nic nám neříkal, že by měla křivý zuby malá, tak nevím. Snad to nebude taká hrůza.
Kocickamalinka zkus různý druhy dudlů, kámoška zkoušela asi šest značek, nakonec si malá vzala mam.
Ahoj holky,
já jsem Matyášovi nekompromisně vzala dudlíka v necelých dvou letech. Měl ho od roku jenom na usínání, přes den při hraní ne. Jde o to přežít tu první noc, pak už je to v pohodě.
Jinak moje švagrová má holčičku, je jí dva a půl roku. Dudel má na spaní a občas přes den, když už s ní není k vydržení (spadne a bouchne se, řev - dudel). Už má neuvěřitelně křivé zoubky
, švagrovou na to upozorňuju, ale ona to nevidí, prý má jenom velké špičáky
. Tady je obrázek:
http://rodina.cz/…m/zoubky.jpg
Jo a máte to na ukázku, že opravdu dudák může křivé zoubky způsobit. A u holčičky je to extra ošklivý
.
Katka