Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj všem,
s manželem žijeme už dlouhou dobu odděleně a já začala chystat papíry k rozvodu, které mu chci doporučeně poslat s dopisem co a jak. Za boha ale nemůžu vymyslet jak ho v dopise oslovit. Nerozešli jsme se zrovna v dobrém, takže „milý Pavle/vážený Pavle“ si nejsem jistá zda je na místě…je to malicherný problém, ale už nějakou dobu si s tím lámu hlavu. Nějaké typy? ![]()
@Terencie píše:
Ahoj všem,
s manželem žijeme už dlouhou dobu odděleně a já začala chystat papíry k rozvodu, které mu chci doporučeně poslat s dopisem co a jak. Za boha ale nemůžu vymyslet jak ho v dopise oslovit. Nerozešli jsme se zrovna v dobrém, takže „milý Pavle/vážený Pavle“ si nejsem jistá zda je na místě…je to malicherný problém, ale už nějakou dobu si s tím lámu hlavu. Nějaké typy?
Ahoj Pavle
jako vážně? Tak snad Pavle, ahoj Pavle nebo ať ho osloví tvůj právník Vážený pane… ![]()
…řeším to taky už dlouho… @Cenarius tohle je nejtrefnější k situaci ![]()
U soudu to poprvé šlo, říkala jsem manžel…ovšem po rozvodu říkat u soudu přijmení bylo divné „pan XXX“
říkat jménem by bylo ještě divnější a proti srsti…já nemůžu ani do emaliu napsat v úvodu „ahoj“ protože je mi z jeho chování zle. „Dobrý den“ je taky uplně mimo situaci. Když se vidíme na živo, tak nezdravím…nejde to, nestojí za pozdrav.
Když už musím v emailu oslovit, at to vypadá, tak užívám obligátní „Zdravím,…“
@axlpol píše:![]()
![]()
…řeším to taky už dlouho… @Cenarius tohle je nejtrefnější k situaci
![]()
U soudu to poprvé šlo, říkala jsem manžel…ovšem po rozvodu říkat u soudu přijmení bylo divné „pan XXX“
Když už musím v emailu oslovit, at to vypadá, tak užívám obligátní „Zdravím,…“říkat jménem by bylo ještě divnější a proti srsti…já nemůžu ani do emaliu napsat v úvodu „ahoj“ protože je mi z jeho chování zle. „Dobrý den“ je taky uplně mimo situaci. Když se vidíme na živo, tak nezdravím…nejde to, nestojí za pozdrav.
U soudu o sobě zásadně mluvíme pan / paní…
Zdravím nesnáším v žádné situaci, přijde mi to buranský
@Kockazvysocan píše:
U soudu o sobě zásadně mluvíme pan / paní…Zdravím nesnáším v žádné situaci, přijde mi to buranský
Zdravím vnímám také jako buranské a není to ani oslovení, takže v dopise (mailu) by se nemělo vyskytovat. Ale dnes zná rozdíl mezi pozdravem a oslovením minimum lidí (podle mailů, které mi chodí), takže ex se nad tím nejspíše nepozastaví.
@Cenarius píše:
Ty šuline, dole jak jsou ty tečky to podepis a pošli zpátky.
Ja bez osloveni. Jen ahoj, posilam to a to…
@Kockazvysocan píše:
U soudu o sobě zásadně mluvíme pan / paní…Zdravím nesnáším v žádné situaci, přijde mi to buranský
No však to je ten paradox situace.
Po x letech mám toho člověka oslovovat „paní/pane“…o. k. po rozvodu jsem se přepla, že je to cizí člověk, tudíž tohle oslovení jde, ale máme děti, takže nás situace nutí, abychom nebyli cizí…ale na osobní oslovení křestním jménem to taky není, po zkušenostech a osobním nastavení hodnot.
Tazatelku chápu a ráda počtu, ale nejlepší tip už zazněl
![]()