Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, možná je to divný dotaz, ale ráda bych věděla jak se správně uvádí věk mimča.Pokud to je přesně podle týdnů tak mi teď začínáme 10.týden-což už je 3 měsíc ne?Nebo je to podle data narození?To by jsme měli včera přesně 2.měsíc-teda zakončili 8 týden.Nevím jestli jsem to napsala pochopitelně…Díky za odpovědi:)
Zvláštní dotaz,to mě nikdy nenapadlo,já to zezačátku asi říkala v týdnech,to je takový přesnější,a pak už jsem to zaokrouhlovala na měsíce.
Příspěvek upraven 01.08.10 v 15:06
Měsíce jsou podle data narození, týdny se počítají ode dne narození. Takže když se moje Anežka narodila 2.5., tak třeba tři měsíce měla 2.8. (od 3.8. začala čtvrtý měsíc) a dva týdny měla 16.5. Zezačátku se věk počítá spíš na týdny (do cca 6 týdnů), pak už spíš na měsíce.
Já bych jen dodala „den sem den tam“ - miminka nejedou podle kalendáře a nemá smysl čekat obrazně řečeno se stopkama v ruce na něco - že třeba něco se má/může/mělo by od 3. měsíce, tak to neznamená PŘESNĚ na den v týdnu nebo datum v měsíci.
Jako třeba čekat s přesnídávkou a lžičkou v ruce přesně na den 4měsíčních narozenin je hloupost, ne? ![]()
Tak presne toto som riesila. Malemu je 8 tyzdnov a 3 dni)od porodu),ale 2 mesiace bude mat az za 4dni(podla datumu narodenia).
Ako sa to spravne pocita?
Na tyzdne, alebo mesiace? ![]()
Tak měsíc není násobek týdne, takže buď udáváš stáří v měsících nebo týdnech, ne? Nějak nechápu, proč je tohle tak důležité
Za 4 dny mu bude 9 týdnů, a zárověň 2 měsíce
Holky, a on po vás chce někdo přesné stáří dítěte na týdny? Nebo proč to takhle převádíte? Většině lidem přeci stačí odpověď „za tři dny bude mít dva měsíce“.
By mě zajímalo, jak to budete převádět ve dvou letech
@alenka84
Tak sice neni mesiac nasobok tyzdne, ale 4 tyzdne su mesiac..:-)))..ci ne?..
@miisenka píše:
@alenka84
ano, 4 týdny jsou lunární měsíc. Jak to souvisí s kalendářním? Sobě taky počítáš věk podle týdnů? To ti muselo být dvacet asi o pár let dřív ![]()
edit: přesně řečeno cca o rok a půl dřív ![]()
Příspěvek upraven 21.09.13 v 07:55
Ono to vobec neni dolezite..len som sa pozastavila nad tym, ze sa to vlastne udava jak v tyzdnoch, tak v mesiacoch..nikto to po mne presne nechce, ale ten prepocet ma zaujimal..:-)..a snad to prevadzat v 2 rokoch nebudem..to by sa clovek prepocital..:-)
@Antonie Bolavá
Ved prave..preco sa vravi vek jakv tyzdnoch, tak v mesiacoch?..ja toto nechapem..:-)))
@miisenka píše:
@alenka84
ne, 4 tydny nejsou mesic (pokud se nebavime o tom na obloze). mesic ma 30-31 dni, tudiz to je cca 4,5 tydne.
tehotna jsi taky 40 tydnu a je to 9 mesicu a ne 10.
@miisenka píše:
@Antonie Bolavá
Ved prave..preco sa vravi vek jakv tyzdnoch, tak v mesiacoch?..ja toto nechapem..:-)))
já teda nevím, kde se uvádí věk v týdnech. Ještě jsem se s tím u žádného dítěte nesetkala. Mám dvě.
Ale jestli se to tak někde uvádí, tak to jsou dva odlišné údaje a vůbec nechápu, proč je motáš dohromady
A když už je chceš motat dohromady, tak ale musíš udávat, že zjištěný počet měsíců je lunární a ne kalendářní. Ale budou na tebe asi lidi koukat divně ![]()
@Ali-Ali píše:
ne, 4 tydny nejsou mesic (pokud se nebavime o tom na obloze). mesic ma 30-31 dni, tudiz to je cca 4,5 tydne.
tehotna jsi taky 40 tydnu a je to 9 mesicu a ne 10.
hele, to takhle švagrová byla těhotná asi o 14 dní méně než já, ale počítala si měsíce lunární a za chvíli mě předběhla ![]()
@Antonie Bolavá
Tak jako treba tu sa to udava..vid diskuse..kazda maminka pise kolko ma prcek tyzdnov, nebavim sa o pol rocnom dietati, ale o tych uplne cerstvych..ja to nezaviedla, ja sa len prisposobujem a preto patram..mne to je vlastne sumafuk..v okoli vravim kolko ma mesiacov ale treba pediater to pocita na tyzdne..:-)..pre mna to su 2 rozne udaje..