Jak podpořit mluvení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
187
7.9.23 17:36

Jak podpořit mluvení

Hned zkraje bych chtěla říct, že vím že má syn dost času a opravdu po něm nechci, aby mluvil plynule. Je mu 15 měsíců, ale už půl roku neudělal žádný pokrok. Žvatlá, jediné co mu je rozumět je mama, tata a oblíbené ne-ne-ne. Myslím, že chytrý je dost. Když přijdeme do kuchyně, hned ukazuje na rádio, že chce pustit písničky. Ukáže na dveře, řekne máma, když jsem na wc. Ví, co je pití, atd. Neříká ani třeba zvuky zvířat, za ten půl rok prostě žádný posun vpřed a to se mi nezdá úplně ok. Samozřejmě pojmenovám věci, na které ukazuje nebo používá, ale nemá to efekt. Jak mu více pomoct? Nebo myslíte, že to časem dožene?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20861
7.9.23 17:41

No a? Že nějaký dítě mluví ve dvou letech tak neznamená, že je to standart.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32873
7.9.23 17:57

Co by měl dohánět? Nechápu co chceš po ročním batoleti. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
7.9.23 18:12

Už jsem to tu někde psala, moje dítě v 19m říkalo jen máma, táta a bů. O dva měsíce později mluvilo ve větách a zpívalo písničky.
Normálně na dítě mluv, hrajte si, ukazuj mu knížky, zpívejte. Nic extra dělat nemusíš. Každé dítě má svoje tempo. V 15m by mě ani nenapadlo něco řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.23 18:41

Asi měsíc zpátky jsem v herně potkala tatínka skoro 5 lété slečny. Neptala jsem se kolik jí je přesně. Slečna nemluvila, prý. 6a tu dobu co s námi byli ani nepípla. Naše zvíře má zájem všechno opakovat. Dcera kamarádky měla teď 3 a s mluvením je na tom podobně jako vaše dcera.
Synovec v 5 mlel jak Cicero a papulu( bez vad, čistě a krásné)pořádně nezavře.
Určitě je ten čas šikovnější na jiné věci než mluvení. Třeba, nevim, chápe líp než vrstevníci.

• Citovat
  • Upravit
5935
7.9.23 18:54

Synovec má přes 3 roky a říká jenom začátky slov - máma, řekne má
Brácha, řekne brá a podobně.
Moje dcera do 1,5 roku říkala jen ham a pápá. Ani nevím jak a kdy se to stalo, ale během 2m se už dorozumíme.
Např. jdeme hají, jdeme dolů, tam haló… a celkově umí už spousta slov i těch složitějších.
Tvůj syn má 15m, nechala bych ho být, stačí běžná komunikace, prohlížení knížek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
7.9.23 19:21

@Cenarius @andelka83
Jak jsem psala na začátku, nechci po něm, aby např. ve dvou letech mluvil plynule. I kdyby přidal jedno slovo a za dva tři měsíce a ve dvou letech říkal deset slov, budu šťastná. Řeším, že nedělá žádné pokroky. Babička vždycky říkala, že i na tom „nejpomalejším“ dítěti byl měl být vidět aspoň maličký pokrok.
@Thomassss @Markéta188
Děkuju za uklidnění. Je to samozřejmě první dítě a tak nechci mít pocit, že jsi něco zanedbala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20861
7.9.23 19:27

@Mamora až stejně bude vypadat ve 2,5 nebo 3 letech. Tak něco začni řešit nebo se stresovat. A rodinu absolutne neposlouchej. Jelikož tam každý dítě bylo naprosto geniální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
7.9.23 19:37

V tomhle věku dcera uměla cca 50 slov a docela nadstandardně mluvila. U nás se osvědčilo hlavně podporovat správný motorický vývoj, žádná televize, hooodne knížek a každodenní čtení už od narození a hlavně se jí neustále věnujeme. Cokoliv děláme, tak jí to vysvětlujeme, vše pojmenováváme a zajišťujeme dost vjemů během dne.

• Citovat
  • Upravit
7221
7.9.23 20:11
@Tosidelassrandu píše:
V tomhle věku dcera uměla cca 50 slov a docela nadstandardně mluvila. U nás se osvědčilo hlavně podporovat správný motorický vývoj, žádná televize, hooodne knížek a každodenní čtení už od narození a hlavně se jí neustále věnujeme. Cokoliv děláme, tak jí to vysvětlujeme, vše pojmenováváme a zajišťujeme dost vjemů během dne.

Zrovna k úzká u nás není na čtení. Je na prohlížení a říkání obrázku. Chtěla jsem zakorenit uspávání čtením, no, houby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2033
7.9.23 20:18

Trénujte jemnou motoriku a ty zvuky zvířátek, víc bych zatím nedělala. Předpokládám, že básničky, písničky říkáš a knížky zkoušíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10921
7.9.23 20:21
@Tosidelassrandu
@Tosidelassrandu píše:
V tomhle věku dcera uměla cca 50 slov a docela nadstandardně mluvila. U nás se osvědčilo hlavně podporovat správný motorický vývoj, žádná televize, hooodne knížek a každodenní čtení už od narození a hlavně se jí neustále věnujeme. Cokoliv děláme, tak jí to vysvětlujeme, vše pojmenováváme a zajišťujeme dost vjemů během dne.

To, ze tohle jde s jednim ditetem neznamena, ze to pujde s dalsim. Kazdy dite je original a ma svy tempo a muzes se mu venovac sebevic a stejne treba mluvit nebude. O tom to proste fakt neni. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
7.9.23 20:28
@Tosidelassrandu píše:

To jsem dělala taky a starší dítě začalo mluvit ve dvou a půl. Zásadně neopakovalo. Na mladší byla podstatně méně času a ve dvou letech začínalo recitovat básničky a zpívat.
První dítě má nadprumerne IQ. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
7.9.23 21:12

@Mamora když chceš podpořit řeč, tak se dítěti věnuj a hlavně nedělej věci, které řeč prokazatelně opožďují - t. j. jakákoliv elektronika a televize aspoň do 2 let. My se tohodle držíme a už druhé dítě začíná mluvit hodně brzy. Teď má 10 m a aktuálně má 6 aktivně používaných slov. Přitom mám bilinguální chlapečky, takže by čistě teoreticky mohli mluvit později :nevim:. Ale i podle pediatry (začal po ní opakovat v ordinaci) to je výjimečně brzy, takže standartní vzorek pro srovnání nebudeme. A jo, ještě mám pocit, že pomáhá hudba - děcka „hrají“ na piáno od miminka a máme takové moc krásné zvukové knížky s opravdovými zvířátkami a ptáčkami - z lesa, luk, polí… máme všechny z jedné takové suprové série, zní úplně jako opravdové. Miminko si to moc rádo pouští a vše zkouší opakovat. Moc rádo třeba houká jako sova :lol:. Možná je to blbost, ale mám dojem, že tohle mu moc cvičí ouška a odposlech, takže doporučuji.

• Citovat
  • Upravit
K92
2033
7.9.23 21:59

@Svistice přesně, starší taky vůbec neopakoval, naopak mladší dítě je tabulkové ve všem i v mluvení. Až u mladšího dítěte jsem pochopila, že nic není moje chyba, ale prostě to tak starší má. Začal mluvit pozdě, neopakoval, neodezíral ze rtů. Mohla jsem se postavit na hlavu a stejně si jel svoje tempo. Mimochodem taky je nadprůměrně chytrý, mozek mu funguje trošku jinak, než ostatním dětem 😁. Teď brebentí od rána do večera, po logopedický stránce taky všechno dohnal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí