Do kdy je potřeba dávat dětské mléko?

Anonymní
6.9.23 13:18

Do kdy je potřeba dávat dětské mléko?

Ahoj, dceři je 14 měsíců a já pomalu přestávám kojit (moje rozhodnutí, díky za respektování :andel: ). Dcera nikdy neměla UM z lahvičky, a tudíž na ní ani není naučená. Pediatrička mi k tomuto tématu řekla, že od 1 roku již není potřeba nahradit MM mlékem umělým, že stačí dávat 2× denně mléčné výrobky (sýr, tvaroh, jogurt, mléčnou kaši atd.) U kamarádek jsem se ale setkala s jinými názory (také od pediatrů) - UM určitě do 1,5 roku / 2 let / dokonce i do 3 let.
Ráda bych znala i názory Vaše/Vašich pediatrů nebo zkušenosti.
Díky moc! :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
6.9.23 13:22
@Anonymní píše:
Ahoj, dceři je 14 měsíců a já pomalu přestávám kojit (moje rozhodnutí, díky za respektování :andel: ). Dcera nikdy neměla UM z lahvičky, a tudíž na ní ani není naučená. Pediatrička mi k tomuto tématu řekla, že od 1 roku již není potřeba nahradit MM mlékem umělým, že stačí dávat 2× denně mléčné výrobky (sýr, tvaroh, jogurt, mléčnou kaši atd.) U kamarádek jsem se ale setkala s jinými názory (také od pediatrů) - UM určitě do 1,5 roku / 2 let / dokonce i do 3 let.
Díky moc! :srdce:

Za mě - normálně prospívající dítě bez zdravotních omezení v tomto věku nepotřebuje UM. Pokud hezky a pestře baští, vůbec bych se tím netrápila, natož s nějakou lahvičkou. Pro klid duše jí můžeš dělat do dvou let UM třeba k večeři do hrnečku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
331
6.9.23 13:25
@Anonymní píše:
Díky moc! :srdce:

Syn je na UM od narození (zdravotní důvody), teď jsou mu dva. Ráno i večer mu budeme mléko dávat, dokud ho bude chtít. Pořád se spekuluje o (ne)prospěšnosti kravského mléka, navíc ani v ceně není po přepočtu zas až tak závratný rozdíl. Nemáme důvod na sílu odbourávat. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35914
6.9.23 13:29

Odkojila jsem tři děti. Žádný mě UM po odstavu nechtělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32915
6.9.23 13:40

Ano, stejně. Netřeba dávat UM, pokud má pestrou stravu a dostatek mléčných výrobků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
6.9.23 13:45

Ve 14m mi dítě přijde ještě docela malé, minimálně do 18m bych dítěti 1 lahev UM denně dávala (předpokládám, že lahev plnotučného mléka by asi jen tak nevypilo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76834
6.9.23 13:54
@Thomassss píše:
Ve 14m mi dítě přijde ještě docela malé, minimálně do 18m bych dítěti 1 lahev UM denně dávala (předpokládám, že lahev plnotučného mléka by asi jen tak nevypilo).

tohle mě zaujalo - proč myslíš, že to dítě vypije láhev UM, ale nevypije láhev plnotučného mléka?
vždyť z čeho je UM? navíc některé UM docela smrdí po chemii

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
6.9.23 14:06

Dcera kojená do 15 měsíců, nikdy z lahve s dudlíkem nepila (vodu, čaj, mléko) a ani žádné UM pít nechtěla, milovala jogurty a 1 x denně plnotučné mléko normálně z hrníčku. Teď je už dospělá a zdravá, ani ve školce nemocná nebyla, takže jí UM asi nechybělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
6.9.23 14:18
@stinga píše:
tohle mě zaujalo - proč myslíš, že to dítě vypije láhev UM, ale nevypije láhev plnotučného mléka?
vždyť z čeho je UM? navíc některé UM docela smrdí po chemii

UM smrdí, to je fakt :) jen vycházím z toho, že okolo sebe nemám žádné batole, kterému by chutnalo pravidelné pití kravského mléka. Ale určitě takové děti jsou :)
Spíš jsem tím chtěla obecně říct, že u 14m dítěte bych nespoléhala jen na vápník přijatý formou jogurtů nebo sýrů, protože takhle malé děti často nejí podle našich představ (ikdyz třeba moje druhorozená je zrovna velká milovnice jogurtů a sýrů už od kojeneckého věku a opravdu je jí pravidelně každý den).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37134
6.9.23 14:23

Odstavila sem dceru v 15 měsících a ona žádné UM nepřijala, tak proste ji jogurty, sýry apod a nehodlám se stresovat. Syn naopak měl um skoro do 4 let, nechtěl se ho vzdát, každé dítě je jiné no. Jestli má pestrou stravu, tak se nic neděje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5140
6.9.23 14:26

Od roka muze kravske mleko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42211
6.9.23 14:40
@Paja-Maya píše:
Syn je na UM od narození (zdravotní důvody), teď jsou mu dva. Ráno i večer mu budeme mléko dávat, dokud ho bude chtít. Pořád se spekuluje o (ne)prospěšnosti kravského mléka, navíc ani v ceně není po přepočtu zas až tak závratný rozdíl. Nemáme důvod na sílu odbourávat. :)

A to UM tedy kupuješ kozí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11844
6.9.23 14:53

Řídím se tím jak to chce dítě..násilím to do něj stejně nenarves..starsi um měla od narození do cca 16m kdy ho měla ráno po probuzení i večer před spaním…pak už nechtěla..občas si dá obyč kravské nebo kakao…mladší byl kojeny ale od 4m mi mléko odmítá..a to jak kojení tak pak i umělé…takže od 6m mléko prakticky nemá…nabízím mu ho v noci nebo ráno kdy je největší naděje že si ho vezme ale málokdy si dá..a když tak tak sotva 50ml…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
331
6.9.23 15:32
@Havlova píše:
A to UM tedy kupuješ kozí?

Nene, to vůbec, dáváme obyčejné UM. Asi jsem se špatně vyjádřila. Syn i to běžné mléko normálně ochutná, když chce. My mu striktně nezakazujeme vesměs nic (krom objektivně nebezpečných věcí), jen prostě všeho s mírou vhodnou pro malé dítě. A samozřejmě si nemůžu být jistá, že naše rozhodnutí ohledně UM do „samoodstavu“ je 100% správné… Jen tam vidím výhodu v těch přidaných prospěšných složkách oproti klasickému kravskému mléku, o kterém člověk slýchá a čte rozporuplné názory. :nevim:

(Ne že by názory na UM byly jednotně pozitivní, ale tam lidem často vadí právě to, že je „umělé“. Já to beru tak, že dáváme prckovi mléko + vitamíny + vlákninu a další fajn věci v jednom. A dokud to chce, brát mu to nebudu…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21626
6.9.23 16:49

Dcera se mi odstavila v podobném věku. Láhev s UM si nevzala, tak byla na jogurtech a sýrech. Doktorka trvala na podávání mléka do 2 let, tak jsem jí na prohlídkách tvrdila, že ho dostává. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí